{ Arts & culture }

Άρις Γεωργίου. Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία

έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

 

Κατηγορίες: Arts & culture

Άρις Γεωργίου. Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία

Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Άρις Γεωργίου
Πότε: 07/02/2019 - 07/04/2019
Ημέρες & Ώρες
Τρίτη: 10:30
Τετάρτη: 10:30
Πέμπτη: 10:30
Παρασκευή: 10:30
Σάββατο: 10:30
Κυριακή: 10:30

Φωτογραφική έκθεση του Άρι Γεωργίου, συνοδευόμενη από δύο χωριστά βιβλία, με εικόνες από τα ταξίδια του στην Αμερική του 1978 και τη Ρωσία του 1998, μετά από σαράντα και είκοσι χρόνια αντίστοιχα. Μια ενιαία έκθεση, σε επιμέλεια Γιάννη Επαμεινώνδα, όπου η ανάμειξη και η γειτονία εικόνων από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, επιχειρεί να αναδείξει ομοιότητες και διαφορές των δύο τόπων, να εντοπίσει και να συνδιαλεχθεί με πιθανές ή απίθανες ζεύξεις και διαζεύξεις.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - ΜΙΕΤ παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108  την έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου:

Άρις Γεωργίου. Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία
▪ Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου – 7 Απριλίου 2019
▪ Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά)


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η "Αμερική του 1978" υπήρξε ίσως η πλέον θεμελιακή ενότητα του φωτογραφικού μου έργου. Προϊόν του πρώτου μεγάλου ταξιδιού σε αυτή τη χώρα που επί δίμηνο διέσχισα από Δυσμάς προς Ανατολάς, αποτέλεσε το υλικό της πρώτης μου ατομικής έκθεσης με τίτλο "Φωτογραφίες απ' την Αμερική". Η στιγμή για να γίνει αντικείμενο μονογραφίας ήρθε το 2018, 40 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο ταξίδι στη μυθική χώρα της εφηβείας μας, και αποφασίστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης να αποτελέσει μια "δίδυμη" εκδοτική χειρονομία ταυτόχρονα με την παράλληλη έκδοση της "Ρωσίας του 1998". Επετειακή και η τελευταία, 20 χρόνια μετά την Αμερική και 20 πριν από το 2018, έρχεται να αντιπαρατεθεί ως φωτογραφική μαρτυρία προς τη νεανικότερη ματιά μου του "άλλου πόλου". Διότι, για τη δική μας γενιά, οι δύο χώρες, κυρίως με την πολιτική μορφή που είχαν μεταπολεμικά, με τη γνωστή αντιπαλότητα, ασυμβατότητα, την "ασυμφωνία χαρακτήρων" τους, αποτελούσαν το "αιώνιο" ―στα δικά μας μάτια του τότε― "δίπολο" της ασταθούς / ευσταθούς ισορροπίας που "δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να ανατραπεί".

Τα δύο παράλληλα βιβλία, "Η Αμερική σε 78 στροφές" και "Ρωσία ?98, Μετά το παραπέτασμα", με τις 200 σελίδες το καθένα τους και με δύο κορυφαία κείμενα από τον Γιώργο Χουλιάρα και τον Robin Baker αντίστοιχα, έρχονται να θυμίσουν σε ποιο βαθμό, εμείς οι εκτός Αμερικής και εκτός Ρωσίας "μικροί" πολίτες του δυτικού κόσμου, είχαμε διαμορφωμένα και παγιωμένα αντανακλαστικά αντίληψης του Κόσμου μέσα από την εικόνα που οι δύο μεγάλες χώρες εξέπεμπαν ερήμην μας.

Παρότι ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα δύο βιβλία παρουσιάζονται στο πλαίσιο μιας ενιαίας έκθεσης με τίτλο Αμερική-Ρωσία: Ισοπαλία σε επιμέλεια Γιάννη Επαμεινώνδα, όπου η ανάμειξη και η γειτονία εικόνων από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, επιχειρεί να αναδείξει ομοιότητες και διαφορές των δύο τόπων, να εντοπίσει και να συνδιαλεχθεί με πιθανές ή απίθανες ζεύξεις και διαζεύξεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άρις Γεωργίου (Θεσσαλονίκη, 1951) είναι αρχιτέκτων. Έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό εκθέσεων και εκδόσεων φωτογραφίας και ζωγραφικής. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε ποικίλες εκδόσεις και περιοδικά, όπως και στα βιβλία του Φωτοπαρακείμενα των εκδόσεων Εντευκτηρίου, Ανέκαθεν και τουναντίον του βιβλιοπωλείου της Εστίας,  Η Παπαμάρκου και τα Πέριξ και Ωτο-μπιο-γκραφί των εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Διοργάνωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - ΜΙΕΤ
Πληροφορίες: www.miet.gr και 2310 295 170

Εγκαίνια την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 8 μ.μ. – 10:30 μ.μ. 
ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκη
Βασιλίσσης Όλγας 108, 54643 Θεσσαλονίκη

:

Όλες οι ταινίες απόψε στην τηλεόραση - οι 8 + 3 ταινίες που προτείνουμε να δείτε
Kρήτη: 39χρόνια φυλακής για τον 33χρονο που βίαζε συστηματικά την 5χρονη κόρη του
Θεσσαλονίκη. Πυρκαγιά στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ
Πότε ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στη Θεσσαλονίκη.Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 5 Μαΐου
Ο Πέτρος Γαϊτάνος σε συνέντευξή του μιλά για το διαφημιστικό σποτ και την κριτική που δέχθηκε
Κάδους συλλογής μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων τοποθέτησε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Πέθανε ο μεγάλος έρωτας της Χριστίνας Ωνάση σε ηλικία 72 ετών
Δεν κινδυνεύουν με πλειστηριασμό 1ης κατοικίας από την εφορία όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
«Κόκκινο» στο αλκοόλ, «πράσινο» στη ζώνη ασφαλείας: το μήνυμα της Τροχαίας, για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα
Νικητές διαγωνισμού (προσκλήσεις) για τη πρεμιέρα Ψέμα στο Ψέμα στο Ράδιο Σίτυ


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___