«Αριθμός Φορτηγού Μητρώου» Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

Ο Πολυχώρος «Ορατός» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φανή Αράπη, Νίκος Κρυωνίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Γιώργος Παναγιωτάκης, Χάρης Χιλίτσης.

Η Γεωργία Κουρκουνάκη, υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης σημειώνει στο κείμενο της έκθεσης: «Η τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα υποστήριζε την ιδέα του flâneur, εκείνου που επιδιώκει μια ανεπίσημη εξερευνητική χαρτογράφηση της πόλης, αλλά και της ίδιας της ζωής, και ο οποίος με φιλοπερίεργη διάθεση και αυξημένη ενσυναίσθηση συνδύαζε την περιπλάνηση του σώματος με αυτή του νου, αναζητώντας το ουσιώδες της ύπαρξης.

Έναν αιώνα μετά, η ανέμελη ανακάλυψη της περιπέτειας έχει αντικατασταθεί από τη νέα πραγματικότητα της οικονομικής και της κοινωνικής επιτήρησης. Οι φιλέλπιδες πεποιθήσεις για την προοδευτική εξέλιξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού με την αντίστοιχη βελτίωση της καθημερινότητας του ατόμου, αντικαταστάθηκαν από μια σκληρή παγκοσμιοποίηση και ακόμη πιο σκληροπυρηνική οικονομική εκμετάλλευση και κοινωνική αγκύλωση των θεσμών.

Η έκθεση «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου» προσεγγίζει εικαστικά τις περιπέτειες του κοινωνικού και οικονομικού υποκειμένου του 21ου αιώνα. Όπως μας υπενθυμίζει ο Φουκώ, η εξουσία εγγράφεται στην καθημερινή ζωή και οι κοινωνικές σχέσεις βασίζονται στη διεισδυτική οικονομία των λόγων εξουσίας, δημιουργώντας το “φορτίο” που καλείται το άτομο να φέρει σε κάθε έκφανση της δραστηριότητάς του.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν τα διαφορετικά συστήματα εξουσίας και επιχειρούν την αποδόμησή τους, εκτείνοντας το εύρος των αναζητήσεών τους από τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή μέχρι το άτομο ως γρανάζι του καταναλωτικού συστήματος και παθητικού δέκτη εθνικιστικών ζυμώσεων και προπαγάνδας».

Aτζέντα Θεσσαλονικης: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Δες ΕΔΩ όλα όσα γίνονται (σινεμά, πρόγραμμα κινηματογράφων, τηλεόρασης θέατρο, παραστάσεις, χορός, συναυλίες, Live, νυχτερινή ζωή, μπουζούκια, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, γονείς και παιδί, Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ. Είναι ο πλέον έγκυρος και πλήρης οδηγός για διασκέδαση – έξοδο στη Θεσσαλονίκη!

Info

Πολυχώρος Ορατός: Σφετσού 2, Θεσσαλονίκη
14 – 25 Ιουνίου
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιουνίου, ώρα 20:00
Ωράριο : Δευτέρα – Κυριακή 19:00- 24:00
Είσοδος Ελεύθερη
Τηλέφωνο : 6977176819
Email : faniii_01@hotmail.com

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως