10.8 C
Thessaloniki
10 C
Athens

Αρσένης Κρίτων: Καλύπτει η κυβέρνηση τη ρύπανση της Θεσσαλονίκης από την καύση απορριμμάτων

Στους πολίτες, εκτιμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι οφείλεται η παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ για την αέρια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, που ζήτησε την αλλαγή περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανιών και την κατάργηση των σχεδίων για καύση απορριμμάτων σε εργοστάσια, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Ν. Ταγαράς απάντησε: «Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησε και στην παραπομπή, είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά ιδιαίτερα τις βιομηχανικές μονάδες. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις υπερβάσεις έχει η θέρμανση με χρήση βιομάζας και πετρελαίου και ακολουθεί η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων». 
 
«Ρίχνετε την ευθύνη στους πολίτες, για να μην πάρετε μέτρα ρύθμισης της λειτουργίας της βιομηχανίας» επισήμανε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε: «Οι υπερβάσεις ρύπων έχουν παρατηρηθεί στην Αγία Σοφία, στο κέντρο του δήμου Παύλου Μελά και στο Κορδελιό. Στην Αγία Σοφία, οι υπερβάσεις μπορεί να προκαλούνται από τη συνολική ρύπανση της πόλης ή τις χρήσεις γύρω από το κέντρο. Στο Κορδελιό, όμως, δεν δικαιολογείται αυτό που περιγράφετε. Διότι βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο του Τιτάνα, σε βιομηχανική περιοχή και συγχρόνως είναι ανοιχτό προς τον Βαρδάρη, οπότε δεν συντρέχει λόγος ρύπανσης από μεταφερόμενα αυτοκίνητα και καυστήρες».
 
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η αξιοποίηση RDF και SRF δεν ισοδυναμεί με καύση σκουπιδιών, αλλά με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων από την επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων μετά την ανακύκλωση και μετά την ανάκτηση όσων υλικών μπορούν να ανακτηθούν. Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι απαραίτητη για να μειώσουμε τα υπέρογκα ποσοστά ταφής που ξεπερνούν το 80%» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Ταγαράς.
 
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Αθήνα
«Από τα στοιχεία που φέρνετε, δημιουργείτε την ανησυχία ότι δεν θέλετε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Πόσο μάλλον που αδειοδοτείτε τον Τιτάνα να καίει απορρίμματα, όταν ξέρουμε από άλλες τσιμεντοβιομηχανίες ότι δεν μειώνεται η χρήση πετ κοκ και κάρβουνου, αλλά πιθανότατα καίγεται συμπληρωματικά RDF – SRF για τις επιδοτήσεις. Η ρύπανση στην πόλη θα αυξηθεί, διότι οι αέριοι ρύποι μένουν για μεγάλο χρόνο στους 350 βαθμούς, με αποτέλεσμα να παράγονται μαζικά φουρόνια. Η καύση απορριμμάτων, ειδικά στις τσιμεντοβιομηχανίες, σημαίνει μαζική παραγωγή διοξινών. Η παραπομπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προειδοποιητική. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ακολουθούν ο Βόλος και η Αθήνα» σημείωσε ο Κ. Αρσένης και κατέληξε: «Αλλάξτε τους περιβαλλοντικούς όρους για τις ρυπογόνες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης και σταματήστε την καύση, τουλάχιστον μέχρι να λύσετε τα προβλήματα. Μην προσθέτετε ακόμη έναν παράγοντα στην επιδείνωση της υγείας των πολιτών, σε μια τόσο επιβαρυμένη κατάσταση. Επίσης, ζητάμε να πάρετε τα αυτονόητα μέτρα και να ενισχύσετε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έχουν αποδεκατισθεί. Κάντε τους ανεξάρτητο φορέα, για να κάνουν τους ελέγχους, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και ελέγχους». 
 
Ιστορικό 
Η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά στον περιορισμό των υπερβάσεων στις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΑΣ10) και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεών τους,  στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση δεν στήριξε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην εφαρμογή της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και για καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη. Επιπλέον, τον Ιούνιο 2020 αδειοδότησε τη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ώστε να καίει απορρίμματα παράλληλα με το πετ κοκ και να κατασκευάσει δυο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που επίσης καίνε απορρίμματα (αστικά, βιομηχανικά, ιλύες κλπ). 
Ο δήμος Παύλου Μελά προχώρησε σε μελέτη διασποράς ρύπων, την οποία παρουσίασε πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη και το πόρισμα των μετρήσεων, στην περιοχή της Ευκαρπίας, περιμετρικά και ακτινωτά της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, υπάρχει υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος παραβίαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, με ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επί του εδάφους επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων, προκαλώντας κατ επανάληψη ρύπανση του Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
10.4 ° C
11.1 °
8.9 °
62 %
6.7kmh
20 %
Δε
9 °
Τρ
12 °
Τε
15 °
Πε
15 °
Πα
16 °