Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1912 και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1962 όταν η πόλη γιόρταζε τα 50 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό.
Το 1980 εγκαινιάστηκε μια νέα πτέρυγα για να φιλοξενήσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές  στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας με την έκθεση οι «Θησαυροί της Βεργίνας» Το  1998, μετά από τη μεταφορά  των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, οργανώθηκε μια νέα έκθεση με θέμα ο «Χρυσός των Μακεδόνων»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οι μόνιμες εκθέσεις

  • Προιστορική Μακεδονία
    5.000, 15.000, 200.000 χρόνια πριν… Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία. Παρουσιάζονται ευρήματα από προϊστορικές θέσεις σε όλη τη Μακεδονία.
  • Προς τη γέννηση των πόλεων
    Από τον Άθωνα στον Όλυμπο κατά την Εποχή του Σιδήρου (1100 – 700 π.Χ.) Τα ευρήματα που εκτίθενται προέρχονται από ανασκαμμένες θέσεις γύρω από τον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, από τον Άθωνα έως τις μακεδονικές πλαγιές του Ολύμπου, όπως τη Μένδη, την Άσσηρο, την Αγχίαλο, τον Καστανά, την Κρανιά Ολύμπου κ.ά.
  • Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα
    Στην έκθεση παρουσιάζονται όψεις του βίου των Μακεδόνων από τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου έως και τους ύστερους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Μακεδονία αποτελούσε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εξυπηρετώντας τον στόχο της ζωντανής πληροφόρησης, τα αντικείμενα πλαισιώνονται από ένα εξαιρετικά πλούσιο εποπτικό και επεξηγηματικό υλικό, δηλαδή από κείμενα και φωτογραφίες, αλλά και από πολυμεσικές εφαρμογές (βιντεοταινίες και οθόνες αφής).
  • Θεσσαλονίκη Μακεδονίας Μητρόπολις
    Η ιστορία της αρχαίας πόλης από την ίδρυσή της το 315 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Μέσα από την παρουσίαση των σημαντικότερων μνημείων της και επιλεγμένων αντικειμένων, φωτίζονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, πολλά από τα οποία ανιχνεύονται έως τις μέρες μας.
  • Ο Χρυσός των Μακεδόνων
    Η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και άλλα πολύτιμα ευρήματα από νεκροταφεία της Μακεδονίας, όπλα, συμποτικά σκεύη από άργυρο και μπρούντζο καθώς και εξαιρετικής τέχνης κοσμήματα. Τα αριστουργηματικά στεφάνια, που συνόδευαν νεκρούς της ελίτ, απαρτίζουν τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών στον κόσμο. Eκτίθεται ο διάσημος κρατήρας του Δερβενίου (αρχαία Λητή) με απεικόνιση του ιερού γάμου του Διονύσου με την Αριάδνη και θιάσο σατύρων και μαινάδων καθώς και ο πάπυρος του Δερβενίου, αντικείμενο το οποίο αποτέλεσε το 2015 την πρώτη ελληνική εγγραφή στην κατηγορία «Μνήμη του κόσμου» της Unesco.
  • Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος
    Υπαίθρια έκθεση – περιήγηση στην αρχαία πόλη. Οι αρχαιότητες χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή, δηλαδή, μεγάλης ακμής για τη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζονται σαρκοφάγοι και βωμοί από τα νεκροταφεία της πόλης. Αναπαράσταση μίας πλούσιας αστικής οικίας της Θεσσαλονίκης των αυτοκρατορικών χρόνων. Τιμητικοί βωμοί που αποτελούν τις βάσεις αγαλμάτων σημαντικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που είχαν ανεγερθεί σε δημόσιους χώρους και οικοδομήματα.
  • Μνήμη και λίθοι
    Υπαίθρια έκθεση για τον λίθο και τις χρήσεις του Τα περισσότερα αντικείμενα της έκθεσης χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., εκτίθενται όμως και μνημεία μεταγενέστερων εποχών.Σε λίθο χαράχθηκαν οι νόμοι και τα ψηφίσματα των πόλεων, οι αναθηματικές επιγραφές προς τους θεούς, οι τιμητικές επιγραφές για τους αυτοκράτορες, τους βασιλείς και τους άρχοντες. Με λίθινες ανάγλυφες στήλες, βωμούς και μνημεία ο άνθρωπος αποχαιρέτησε τους νεκρούς του και σήμανε τους τάφους τους επιχειρώντας, ίσως μάταια, να σβήσει τη λησμονιά που φέρνει ο θάνατος.
  • Μσκεδονια από τις ψηφίδες στα pixels
    Μία διεθνώς πρωτότυπη παρουσίαση αρχαιοτήτων μέσω διαδραστικών συστημάτων. Η έκθεση αυτή διαφέρει από μία συμβατική έκθεση αντικειμένων, καθώς μέσω νέων τεχνολογιών αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμα στο κοινό εξέχοντα αντικείμενα, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Oι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργημάτων, να ταξιδέψουν στον χώρο και τον χρόνο και να μάθουν, με απλό και ταυτόχρονα μοντέρνο τρόπο, πτυχές της ιστορίας και της αρχαιολογίας της αρχαίας Μακεδονίας, βιώνοντας μια εικονική πραγματικότητά της.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – πωλητήριο
Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).
Ωράριο λειτουργία πωλητηρίου καθημερινά: 08:30 – 16:00 (Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ωραρίου μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2313 310257 και 2310 847123)
Στο εκθετήριο – πωλητήριο του ΤΑΠ στο ΑΜΘ διατίθεται μια ευρεία γκάμα πωλητέων ειδών που περιλαμβάνει: Πιστά αντίγραφα από εκθέματα των ελληνικών μουσείων (εκμαγεία σε γύψο, ρητίνη και χαλκό, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα, κεραμικά, θραύσματα τοιχογραφιών). Αντικείμενα εμπνευσμένα από την προϊστορική τέχνη του ελλαδικού χώρου και τη διαχρονική ελληνική τέχνη, κυρίως κοσμήματα, γλυπτά, αγγεία, μεταξοτυπίες και ποικιλία μικροαντικειμένων (γραφική ύλη και είδη γραφείου, φουλάρια, ομπρέλες, κούπες, κουμπαράδες, μπρελόκ, παζλ κλπ.). Βιβλία (εκδόσεις του ΤΑΠ και μικρός αριθμός επιλεγμένων εκδόσεων σχετικών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό).

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – ώρες λειτουργίας, πρόσβαση

Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο Δευτέρα έως Κυριακή 8:00 – 20:00 κατά τους θερινούς μήνες και από τις 8:00 – 16:00 τον υπόλοιπο χρόνο
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8,00 ευρώ. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να φτάσει με τα λεωφορεία 7,10,11,12,31,39,58 και με την πολιτιστική γραμμή 50. Αν θα το επισκεφθείτε με αυτοκίνητο είναι η περιοχή που έχει τα περισσότερα πάρκινγκ της Θεσσαλονίκης με κοντινότερα : Πάρκινγκ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, Πάρκινγκ ΔΕΘ, Πάρκινγκ ΧΑΝΘ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 
ΤΘ 506 19
T. 2313 310201
F. 2310 861306
email: amth@culture.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως