{ Χώροι }

Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Εθνική Χαρτοθήκη)

Για την διατήρηση, αρχειοθέτηση, και επιστημονική μελέτη των χαρτών και της χαρτογραφίας

 

Κατηγορίες: Χώροι εκδηλώσεων Θεσσαλονίκη

Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Εθνική Χαρτοθήκη)

Χώρος: Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Εθνική Χαρτοθήκη)
Διεύθυνση: Δημητρίου Πολιορκητού 37, Άνω Πόλη, 54633
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Εθνική Χαρτοθήκη)

Λειτουργεί καθημερινά και είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 16:00

Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, αποτελεί τον εθνικό οργανισμό της Ελλάδας για διατήρηση, αρχειοθέτηση, επιστημονική μελέτη των χαρτών και της χαρτογραφίας

Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, ή όπως λεγόταν παλιότερα Εθνική Χαρτοθήκη, αποτελεί τον εθνικό οργανισμό της Ελλάδας για την διατήρηση, αρχειοθέτηση, και επιστημονική μελέτη των χαρτών και της χαρτογραφίας. Αποτελεί οργανική ομάδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), επιπέδου Τμήματος και υπάγεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ). 
 
Το Αρχείο  Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧαΚ), έχει κύριους σκοπούς του τη διαχείριση, διατήρηση, πρόσβαση και χρήση της χαρτογραφικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη και διάδοση της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής και τεχνολογικής διάστασης της Χαρτογραφίας και των Χαρτών. 
Στο Αρχείο τεκμηριώνονται ηλεκτρονικά, σε ψηφιακά αρχεία και οι σημαντικότεροι χάρτες της Ιστορίας της Χαρτογραφίας, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ανεύρεσή τους από ενδιαφερόμενους μελετητές και ερευνητές.
Το ΑΧαΚ πραγματοποιεί σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδόσεις κλπ., συχνά σε συνεργασία με άλλους εθνικούς και διεθνείς φορείς
 
Εκπαίδευση
Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, προσφέρει δωρεάν μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και διαλέξεων και βωματικών εργαστηρίων για ενήλικες, με σκοπό τη γνωριμία με τον κόσμο των χαρτών, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στην τάξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, στον χώρο του ΑΧαΚ
 
Εκδόσεις
Το Αρχείο επιμελείται και εκδίδει με ίδια μέσα ή σε συνεργασία, σε έντυπη ή/και σε ψηφιακή μορφή, αυτοδύναμα ή με συνεργασίες, ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, λευκώματα και μονογραφίες, που είτε βασίζονται και συνοδεύουν εκθέσεις χαρτών, είτε αποτελούν ανεξάρτητες εκδόσεις. Από την ίδρυση του Αρχείου το 1997 (ως Εθνική Χαρτοθήκη), έχουν εκδοθεί περισσότεροι από 30 τίτλοι.
 
Το κτίριο
Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς,στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο 2 ορόφων στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο όροφο φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση χαρτών. Στο αρχείο του οργανισμού βρίσκονται συνολικά περίπου 1000 χάρτες, οι οποίοι έχουν ψηφιοποιηθεί.
 
Οδηγίες πρόσβασης:
Με αυτοκίνητο
- Από την οδό Βενιζέλου μετά το φανάρι στη διασταύρωση με Αγίου Δημητρίου, συνεχίζετε ευθεία στη Φιλήμονος Δραγούμη. Στο φανάρι με Ολυμπιάδος συνεχίζετε διαγώνια δεξιά στη Δημητρίου Πολιορκητού.
- Από την οδό Ολυμπιάδος, στο φανάρι με Φιλήμονος Δραγούμη (περ. στο ύψος του ΥΜΑΘ) στρίβετε διαγώνια στη Δημητρίου Πολιορκητού.
- Από την οδό Επταπυργίου (είσοδος από περιφερειακή οδό ) στρίβετε μετά την Πορτάρα δεξιά (περνάτε μπροστά από τη Μονή Βλατάδων). Στο τέλος της οδού Επταπυργίου στρίβετε αριστερά στην οδό Παλαμηδίου και δεξιά στη Δημητρίου Πολιορκητού.
 
Με το λεωφορείο (ΟΑΣΘ)
- Με το 23 Ν. ΣΙΔ. ΣΤΑΘΜΟΣ-ΣΥΚΙΕΣ, Στάση Αναστροφή. Κατεβαίνετε την οδό Παλαμηδίου και στρίβετε δεξιά στη Δημητρίου Πολιορκητού. Απόσταση από τη στάση: περ. 230μ.
- Με το 28Α, 28Β ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / CARREFOUR-424-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, Στάση Αστυνομία (Ελπίδος). Από την οδό Σεβίλλης (ο πεζόδρομος πίσω από τη στάση), στρίβετε αριστερά στην οδό Στρυμώνος (παράλληλα με το πάρκινγκ) και αριστερά στη Δημητρίου Πολιορκητού. Απόσταση από τη στάση: περ. 200μ.
- Με το 22 ΑΝΩ ΠΟΛΗ, Στάση Πρώτη Δημητρίου Πολιορκητού. Απόσταση από τη στάση: 20μ.
 
Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
 
ΤΗΛ. 2310 243120 · FAX 2310 243121
[email protected],
[email protected]
www.maplibrary.gr

 


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ