{ Βιβλία }

Αρχοντούλα Διαβάτη - Έλληνες Συγγραφείς προτείνουν


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αρχοντούλα Διαβάτη - Έλληνες Συγγραφείς προτείνουνΗ Αρχοντούλα Διαβάτη προτείνει στους αναγνώστες του cityportal, αγαπημένα της βιβλία από την ελληνική λογοτεχνία, γραμμένα έως το 1980

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ, του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ ( α΄. εκδ.1976 ) ,  ένα σχεδόν μεταμοντέρνας τεχνικής μυθιστόρημα, καθώς εναλάσσονται οι αφηγηματικές φωνές, του Κώστα, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του στο ξυλάδικο του Βόλου για να βρει την τύχη του, μετανάστης στη Γερμανία,  σε ένα εργοστάσιο της  Στουτγκάρδης,   και του ίδιου του συγγραφέα. Ένας  κατακερματισμένος κόσμος, όπως κατακερματισμένος ήταν και ο κόσμος του Δημήτρη Χατζή. 
 
Ο ΛΟΥΣΙΑΣ, του ΝΙΚΟΥ  ΧΟΥΛΙΑΡΑ,( α΄ έκδοση1979). «Την άλλη μέρα, πάλι μοναχός που ήμουν στο σπίτι, κι είπα από μέσα μου. Καλά που είμαι και μοναχός μου, είπα. Γιατί κι ο Στέργιος να ταν, κι ο Βαγγέλης, εγώ πάλι μοναχός μου είμαι, κι όλα μες στο κεφάλι μου βρίσκονται. Ακόμα και τα Γιάννενα, κι αυτά, μες στο κεφάλι μου τα χω. Αλλά κι αυτοί που είναι απόξω απ το κεφάλι μου, καλοί είναι, λέω, γιατί κι αυτοί μες στο δικό τους το κεφάλι, πάλι μοναχοί τους θα ναι. Όταν είμαστε όμως όλοι μαζί, αλλιώτικοι είμαστε. Γιατί εγώ είμαι εγώ, κι ο Βαγγέλης είναι ο Βαγγέλης. Ο Στέργιος πάλι είναι άλλος, κι άλλος είναι ο πατέρας του Βαγγέλη. Όλοι μαζί όμως, η Ελλάδα είμαστε. Γιατί, η Ελλάδα είναι και πιο μεγάλη απ τα Γιάννενα. Αλλά και τα Γιάννενα, Ελλάδα πάλι είναι κι αυτά» ( ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).
 
Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ, της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ( α΄ έκδ.1976 )  ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ αρθρωμένο σε ημέρες από την 1η, 2η έως και 58η μέρα. Αφηγήτρια είναι η Κασσάνδρα που, όπως η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου, έχει κι αυτή μαμά στο Παρίσι, μιαν άλλη Κασσάνδρα -Μαργαρίτα Λυμπεράκη.  
Ένα βιβλίο αστείο, γοητευτικό, ειρωνικό, βέβηλο, αινιγματικό, με χιούμορ και δαιμονική φαντασία παραδίδοντάς μας στην άγρια ποίηση της παιδικής ηλικίας με τον αισθησιασμό, τη λύπη, τη σεξουαλικότητα, την αγριότητα, την ενοχή, τη μελαγχολία, τον πόνο, τη μοναξιά και τη μοναχικότητα. Η Κασσάνδρα, ένα υπερευαίσθητο γεμάτο αφοπλιστική αφέλεια παιδί, ένα εξάχρονο κοριτσάκι της μεγαλοαστικής τάξης που παραπαίει ανάμεσα σε λίγο πολύ αδιάφορους ενήλικους, καταγγέλλει αυτήν την τάξη και το δικό της πέρασμα στη δύσκολη ενηλικίωση.
 
4.- ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ( α΄ έκδοση 1978 ),πεζογραφήματα όπου πρωταγωνιστεί η ατμόσφαιρα και οι περιπέτειες της Θεσσαλονίκης, όπως τίς βίωσε ο Θεσσαλονικός συγγραφέας. «Μιλώντας για μένα βγαίνει η πόλη και μιλώντας για την πόλη βγαίνω εγώ. Νιώθω στιγμές να είμαι η Θεσσαλονίκη. Η πόλη είναι στο πετσί μου» (ΤΑ ΝΕΑ 26-11-1999) .    
 
5.Η Κάδμω (1972) είναι το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη  στο οποίο καταγράφεται η αγωνία της εξόριστης κεντρικής ηρωίδας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της πατρίδας της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας πικρός απολογισμός ζωής της συγγραφέως: τα παιδικά χρόνια στη Μύκονο, τα προπολεμικά χρόνια στην Αθήνα, η εποχή που πρωτογράφει λογοτεχνία, η Κατοχή, τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, η χαρά της επιστροφής και η επακόλουθη απογοήτευση, η μοναξιά, η ιλιγγιώδης αίσθηση του τέλους.
Στον συγκινητικό αυτό λόγο εις εαυτόν, πολλοί από τους ήρωες που εμφανίζονται στα προηγούμενα βιβλία της Αξιώτη συντροφεύουν την Κάδμω στη μοναξιά της. Το ίδιο το κείμενο ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στο γίγνεσθαι της αφήγησης, ενώ μέσα από μια ελεύθερη όσο και συναρπαστική γραφή η συγγραφέας συναντά τα προπολεμικά έργα της και αναστοχάζεται τη ζωή της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αρχοντούλα Αλ. Διαβατη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι.
Σπούδασα Νομικά και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης.
Εργάσθηκα ως καθηγήτρια – νομικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .Είμαι μέλος
της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ( Ε.Λ.Θ ). Κείμενά μου
πρωτοδημοσιεύθηκαν στο Αντί, στο Εντευκτήριο, στην Παρέμβαση αλλά και στη
bookpress,στο Φρέαρ, στο Φράκταλ, στον Μανδραγόρα, στη Δίοδο, στον Θευθ, στο
Οροπέδιο, στο Περί ού, κ.ά.
Τα βιβλία που έχω εκδώσει μέχρι σήμερα:
ΚΙΝΗΤΗ ΓΙΟΡΤΗ, διηγήματα, εκδ.Νησίδες 2018
ΟΠΩΣ Η ΜΠΕΡΛΙΝΑ, ποιήματα, εκδ.Νησίδες 2017
ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ ΣΤΗ ΜΥΤΗ, διηγήματα, εκδ.Νησίδες 2015
ΦΕΥΓΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΩ, χρονογραφήματα, εκδ.Νησίδες 2014
ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ , μυθιστορίες , εκδ. Νησίδες 2012
ΣΤΗ ΜΑΝΑΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, μυθιστορηματικό χρονικό, εκδ. Το Ροδακιό, 2004

 

Υπάρχουν βιβλία που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας. Βιβλία που μας καθορίζουν, δεν τα ξεχνάμε ποτέ και κατά καιρούς ανατρέχουμε ξανά και ξανά στις σελίδες τους, διότι από τότε που τα διαβάσαμε για πρώτη φορά έχουν γίνει ένα κομμάτι από εμάς. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία ενός λογοτεχνικού έργου: με τον όσο πιο αρμονικό και ολοκληρωμένο συνδυασμό μορφής και ύφους, πρώτα να μας συγκινεί και κατόπιν να περνά ανεξίτηλα και παιδευτικά στη σκέψη μας. Η ελληνική λογοτεχνία έχει να επιδείξει πλείστα όσα σημαντικά έργα που αποτύπωσαν μέσα από την πλοκή τους το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής τους και με όχημα τους χαρακτήρες των ηρώων τους σκιαγράφησαν προβλήματα και δεινά, προβληματισμούς και οράματα, καθώς και διαφορετικές οπτικές γωνίες του κόσμου. Έργα που η λογοτεχνική τους δύναμη παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως και το γεγονός ότι ένας συγγραφέας είναι πρώτα και κύρια αναγνώστης, το cityportal.gr καλεί αγαπημένους σας σύγχρονους συγγραφείς να φανερώσουν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία από την ελληνική λογοτεχνία, γραμμένα από το 1980 και πίσω, βιβλία που τους καθόρισαν και θα βοηθήσουν και όλους εμάς στην αναζήτηση των αναγνώσεών μας.

Μαρία Ψωμά Πετρίδου

 

 


:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ