Πλειστηριασμοι

Αθωνική Τεχνική: Πλειστηριασμός για 82 ιδιοκτησίες στη Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμη κομμάτι έρχεται να προστεθεί στο παζλ των πλειστηριασμών, που στρέφονται εναντίον περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης, πλέον, κατασκευαστικής, Αθωνική Τεχνική. Η εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε από την οικογένεια Περτσινίδη το 1994 με έδρα την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της ηλεκτρονικής εκποίησης καθώς στο χαρτοφυλάκιό της εντάσσονταν μια σειρά από ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, στις 17 Φεβρουαρίου έχουν δρομολογηθεί 82 πλειστηριασμοί για οριζόντιες ιδιοκτησίες στη Θεσσαλονίκη με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες εντοπίζονται σε ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται επί της 26ης Οκτωβρίου σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Βαρδαρίου καθώς και από το λιμάνι και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τι περιλαμβάνουν οι 82 ιδιοκτησίες

Οι 82 υπό εκτίμηση οριζόντιες ιδιοκτησίες εντοπίζονται στα κτίρια 4 και 5 της συγκεκριμένης ανάπτυξης, η οποία αποτελείται από συνολικά 5 κτιριακούς όγκους εκ των οποίων τα 3 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι σύγχρονα (4 και 5).

Οι ιδιοκτησίες που βγαίνουν στο σφυρί περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης από 70 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, ισόγεια καταστήματα και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες πατάρια-ημιορόφους με κύρια χρήση καταστήματος.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, ο χώρος στάθμευσης καθώς και οι αποθηκευτικοί χώροι στο υπόγειο είναι ημιτελώς κατασκευασμένα. Επιπλέον, το κατάστημα που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου 4 και έχει μισθωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς προς 2.000 ευρώ το μήνα ενώ το κατάστημα, το οποίο έχει προσόψεις στους εσωτερικούς διαδρόμους στο ίδιο κτίριο, ήταν κατά το παρελθόν μισθωμένο.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το κτίριο 5, το κατάστημα, το οποίο είναι γωνιακό με πρόσοψη στον ακάλυπτο χώρο του συγκροτήματος και στον εσωτερικό διάδρομο, είναι μισθωμένο στην Thesspresso προς 600 ευρώ τον μήνα. Το όμορο σε αυτό κατάστημα με πρόσοψη στον εσωτερικό διάδρομο είναι επίσης μισθωμένο στην ίδια εταιρεία προς 350 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα πατάρια δεν έχουν κατασκευαστεί εκτός από ένα ολοκληρωμένο πατάρι, το οποίο αποτελεί μέρος του καταστήματος το οποίο νοικιάζεται από την Thesspresso.

Η περιοχή

Σε σχέση με την περιοχή, στην έκθεση εκτίμησης αναφέρεται ότι κατά μήκος της 26ης Οκτωβρίου συναντώνται διάφορα εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, δημόσιες υπηρεσίες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων καθώς και γραφειακοί χώροι ενώ κατά το παρελθόν εξυπηρετούσε μεγάλο όγκο οχημάτων σε καθημερινή βάση, ωστόσο μετά τη διάνοιξη της νέας δυτικής εισόδου της πόλης αποφορτίστηκε αν και εξακολουθεί να διαθέτει ακόμη αυξημένη κίνηση.

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά ακίνητα της άλλοτε κραταιά επιχείρησης που μπλέκονται στη δίνη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς κατά καιρούς έχουν βγει ιδιοκτησίες και οικόπεδα σε Μύκονο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η κατασκευαστική των αδελφών Κωνσταντίνου και Κυριάκου Περτσινίδη για περισσότερα από 15 χρόνια είχε επιδείξει μια σημαντική δραστηριότητα στον εγχώριο κλάδο των κατασκευών και του real estate, ωστόσο στο κατώφλι της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε μια ολισθηρή πορεία, η οποία κατέληξε στο αίτημα πτώχευσης το 2017 ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι το 2006, η τότε εισηγμένη Σφακιανάκης είχε εισέλθει στην Αθωνική αποκτώντας ποσοστό της τάξεως του 49,9% έναντι τιμήματος 13 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 2015 αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής, πουλώντας τη συμμετοχή της έναντι συμβολικού ποσού στο πλαίσιο στρατηγικής αποεπένδυσης από non core στοιχεία ενεργητικού.


Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 2023 Πηγή capital.gr Ματίνα Χαρκοφτάκη  Photo credits: gr.depositphotos.com