{ Βιβλία }

Άθως και Οίνος - ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που σε ταξιδεύει ανά τους αιώνες

 

Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Άθως και Οίνος - ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που σε ταξιδεύει ανά τους αιώνεςΤο βιβλίο Άθως και Οίνος κυκλοφορεί και στα αγγλικά με τον τίτλο Mount Athos Wine. Στην Θεσσαλονίκη το βρίσκεται στην Αγιορειτική Εστία και στο winewitheleni.com

Μια γυναίκα εξερευνά τους αμπελώνες του Αγίου Όρους. Δοκιμάζει κρασιά, μελετά χειρόγραφα και μας διηγείται την αμπελοοινική παράδοση στο Περιβόλι της Παναγιάς. Μια παράδοση, που έχει μια αδιάλειπτη συνέχεια 11 αιώνων, αλλά μας είναι τελείως άγνωστη.

Το βιβλίο Άθως και Οίνος, γραμμένο από γυναίκα, αφορά σε μια περιοχή που η είσοδος είναι απαγορευμένη στις γυναίκες. Είναι μια πολύχρονη έρευνα της Ελένης Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφου οίνου εδώ και χρόνια στον Οινοχόο της Καθημερινής και σε άλλα έντυπα.

Πολύτιμος βοηθός της ο σκηνοθέτης Άρης Φωτιάδης που έφερνε πληροφορίες και υλικό από τα μοναστήρια και στον οποίο οφείλονται οι εξαιρετικές φωτογραφίες του βιβλίου.

Η χερσόνησος του Άθω εκτός από την θρησκευτική και διοικητική της ιδιαιτερότητα, παρουσιάζει και μια μοναδικότητα στον παγκόσμιο αμπελοοινικό κόσμο. Οι αμπελώνες του Άθω έχουν μια συνέχεια περισσότερων των χιλίων ετών. Από την αρχαιότητα είναι γνωστοί οι οίνοι της περιοχής με πολλές ιστορικές μαρτυρίες. Από το 963, όταν ο όσιος Αθανάσιος ίδρυσε τη Μονή Μεγίστης Λαύρας και δημιούργησε τους πρώτους αμπελώνες της χριστιανικής περιόδου, μέχρι σήμερα στο Άγιον Όρος η αμπελοκαλλιέργεια είναι αδιάλειπτη. Δεν σταμάτησε ούτε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου ήταν απαγορευμένη σε όλες τις Οθωμανικές κτήσεις.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης «To κρασί είναι ένα παράθυρο που μέσα από αυτό μπορείς να ανακαλύψεις ολόκληρες κουλτούρες, πολιτισμούς, ανθρώπους, τρόπους και τόπους. Αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που το κρασί αυταπόδεικτα υφαίνεται στον πολιτισμό, στο πνεύμα και την ψυχή, αυτό είναι το Άγιον Όρος. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως μόνο και μόνο το γεγονός πως το Άγιον όρος αγκάλιασε τον οίνο με τον τρόπο που τον αγκάλιασε, αποδεικνύει τον πολύπλοκο χαρακτήρα, την πολυδιάστατη σημασία του κρασιού».
 
Ο οίνος, ευλογημένος από την εκκλησία μαζί με τον σίτον και το έλαιον, παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των μοναστηριών. Είναι απαραίτητος για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ως νάμα, για τις καθημερινές συνεστιάσεις των μοναχών και των προσκυνητών, για τους εργάτες που
δουλεύουν στις Μονές. Το κρασί ακολουθεί και η παραγωγή τσίπουρου που μαζί με το λουκούμι είναι το καθιερωμένο κέρασμα στους επισκέπτες των μοναστηριών. Η παραγωγή τσίπουρου ξεκινά στον Άθω τον 16 ο αι. και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Όλους αυτούς τους αιώνες παραγωγής κρασιού οι μοναχοί επεκτείνουν τους αμπελώνες εντός και εκτός του Όρους και συναγωνίζονται για την παραγωγή ποιοτικότερου κρασιού. Υπάρχουν εποχές που τα αγιορείτικα κρασιά αποκτούν τεράστια φήμη και είναι περιζήτητα από ηγεμόνες και αξιωματούχους. Πολλές φορές τα αμπελοτόπια φέρνουν προστριβές ανάμεσα στις Μονές και τους κοσμικούς ή ακόμα και μεταξύ των Μονών. Οι μοναχοί μοχθούν για τα αμπέλια, χτίζουν λειτουργικά οινοποιεία, τα κρασαριά, χώρους αποθήκευσης, τα βαγεναριά, αλλά και αποστακτήρια, τα ρακαριά. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται και σήμερα, άλλα έχουν καταγραφεί και είναι επισκέψιμα ενώ πολλά έχουν γκρεμιστεί.
 
Η συγγραφέας παραθέτει στοιχεία για το κρασί, από ένα τόπο που είναι αφιερωμένος στην Προσευχή, όπου η μέρα αρχίζει με τη δύση του ήλιου, ισχύει το παλιό ημερολόγιο κι η ορολογία είναι παλιά, άγνωστη σε μας και γι αυτό γοητευτική. Μιλάει για το κρασί, που ήταν εμπορεύσιμο και ανταλλάξιμο προϊόν αλλά και κύριο συστατικό της διατροφής των μοναχών. Ήταν αυτό που στην κυριολεξία έδινε ζωή στις μονές.
 
Το Αθως και Οίνος δεν είναι ένα βαρύγδουπο επιστημονικό ανάγνωσμα. Μπορεί να διαβαστεί σαν ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που σε ταξιδεύει ανά τους αιώνες σ΄ ένα τόπο και χρόνο κοντινό και μακρινό ταυτόχρονα. Κάθε παράγραφος έχει σαν επίκεντρο το κρασί, τους τρόπους παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορίας, ανταλλαγής του, τα παράγωγα του οίνου και τις χρήσεις του. Ένα βιβλίο που είναι μια συνεχής, ευχάριστη έκπληξη, γραμμένο από μια γυναίκα που αγαπά το κρασί βαθειά.
 
Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά με τον τίτλο Mount Athos Wine. Στην Θεσσαλονίκη το βρίσκεται στην Αγιορειτική Εστία και στο winewitheleni.com

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ