Χαρτης βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου

Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Καλοχωρίου - Τι μέλλει γενέσθαι;

Θεσσαλονίκη 10.2 2024: Διάχυτη στον αέρα του money show υπήρξε η φιλοδοξία για την ίδρυση μιας μικρής βιομηχανικής πόλης τα επόμενα χρόνια στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το πρότζεκτ αυτό φιλοδοξείται να πραγματοποιηθεί μέσω της εξέλιξης της ‘Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) του Καλοχωρίου -μίας από τις περίπου 30 που υφίστανται στην Κεντρική Μακεδονία- σε οργανωμένο υποδοχέα βιομηχανιών (Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης-ΕΠΕ), με χαρακτηριστικά περιοχής εντός σχεδίου, ήτοι με σύγχρονα δίκτυα υποδομών, ευνοϊκούς όρους και νέους συντελεστές δόμησης, ταχύτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και υψηλότερη αξία γης.

Ωστόσο, για να μπει στην αφετηρία το πρότζεκτ μετατροπής της ΑΒΣ σε επιχειρηματικό πάρκο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 55% των ιδιοκτητών γης, καθώς και η σύσταση Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ), με τη συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και με δυνατότητα εισδοχής ως μελών του ελληνικού Δημοσίου, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, επιμελητηρίων και άλλων νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης στο 32ο Μoney Show Θεσσαλονίκης από τον Χάρη Καμινάρη, στέλεχος της εταιρείας ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί -εάν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ- ένας νέος, δυναμικός αναπτυξιακός πόλος. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

«Είναι βέβαιο ότι η περιοχή (σ.σ. στα 11.500 στρέμματα της ΑΒΣ είναι εγκατεστημένες 875 επιχειρήσεις) πρέπει να αλλάξει» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Σαμαράς, απευθυνόμενος σε ακροατήριο αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από επιχειρηματίες εγκατεστημένους στην ΑΒΣ, και συμπλήρωσε: «Αυτό αφορά τις περιουσίες σας, δεν θα είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι βέβαιο ότι τα οφέλη θα είναι πολλά για εσάς και ότι η αξία της γης θα αυξηθεί». Βάσει του θεσμικού πλαισίου, σημείωσε, ο συντελεστής δόμησης εντός του πάρκου τουλάχιστον θα διπλασιαστεί και ο συντελεστής κάλυψης θα διπλασιαστεί.

Ο κ.Σαμαράς υπενθύμισε ακόμα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των έργων υποδομής, μια ευκαιρία που -όπως είπε- δεν πρέπει να χαθεί, καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά η υποχρέωση χρηματικής συνεισφοράς των ίδιων των επιχειρηματιών προς την ίδια κατεύθυνση.

Η εισφορά των επιχειρηματιών σε γη και χρήμα

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν.4982/2022), οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) θα πρέπει να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα: σε γη, το 15% της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας τους (ποσοστό που μπορεί να μειωθεί στο 10%) και σε χρήμα ποσό που ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας της αρχικής έκτασης.

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που άνοιξε τον δρόμο για την εξυγίανση και μετατροπή σε επιχειρηματικό πάρκο μιας άτυπης βιομηχανικής περιοχής με χρονίζοντα προβλήματα, ήρθε σε μια συγκυρία ευνοϊκή. Ευνοϊκή ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς υπάρχουν πόροι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που μπορούν να αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό στα επόμενα χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι τώρα η ενημέρωση των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών γης στο Καλοχώρι, το οποίο έχει στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, τα τελωνεία, την εθνική οδό,την ΠΑΘΕ και την επέκταση της 6ης προβλήτας.

Μια μεγάλη ευκαιρία δίδεται σήμερα για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Γιώργο Τσακούμη, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο εν έτει 2024 τόσο δυναμικές βιομηχανικές επιχειρήσεις να είναι εγκατεστημένες σε τέτοιο χώρο. «Ως ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την εξέλιξη της ΑΒΣ σε επιχειρηματικό πάρκο» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών ακόμα και με σχετικά μέτριας έντασης βροχές, οπότε η εξέλιξη είναι μονόδρομος.

Φθίνει σταδιακά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην ΑΒΣ του Καλοχωρίου, γεγονός που αναδεικνύει από μόνο του την ανάγκη της μετατροπής της περιοχής σε Επιχειρηματικό Πάρκο, όπως επισήμανε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Μανόλης Βλαχογιάννης.

Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που ανέφερε ο κ. Καμινάρης, 185 ‘Ατυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, έκτασης 307.733 στρεμμάτων. Στο Καλοχώρι, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΒΣ της Βόρειας Ελλάδας, η εγκατάσταση των επιχειρήσεων άρχισε από τη δεκαετία του 1970 και έγινε νόμιμα, με βάση τις προβλέψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Το 25% της έκτασης της περιοχής ανήκει διοικητικά στον δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το 75% σε εκείνον του Δέλτα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση από τις 476 Μεγάλες Επιχειρήσεις και Ενώσεις Πολιτών και το Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα, τα κρίσιμα και καταστροφικά σημεία για το ΑΒΖ Πάρκο Εξυγίανσης στο Καλοχώρι – Πόντου – με ό,τι αναφέρει ο νόμος και η ΚΥΑ είναι τα κάτωθι:

1) εισφορά σε γη και σε χρήμα 15% και 15%= 30%, σε τρέχουσες αξίες ύψους ~300 εκατ.€. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μεγάλες εκτάσεις, εξουθενώνονται οι μικρότερες. Εκβιασμοί με τις παρεκκλίσεις, αγνοείται η συναίνεση του 55%. Δεν υπάρχουν οριζόντιοι όροι χρήσεις, αλλά προβλέπονται γραφειοκρατικές διαδικασίες συναλλαγών.
2) αναστολές αδειών μέχρι ολοκλήρωσης της εξυγίανσης της περιοχής, πλήρης αποεπένδυση.
3) περιορισμός χρήσεων, πχ. απαγόρευσης εμπορικών κέντρων.


#Βιομηχανική_ Συγκέντρωση_ Καλοχωρίου

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε