Ay, Carmela! | Θέατρο Sureal

Θέατρο – Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη: Η παράσταση «Ay, Carmela!» στο Θέατρο Sureal


Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ. Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 2η σειρά παραστάσεων.

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, η παράσταση Ay, Carmela! επιστρέφει για δεύτερη σειρά παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Sureal, για τρεις μόνο παραστάσεις.

Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του “Ay, Carmela!”, του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει αυτήν τη θεατρική σεζόν η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.

Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.


Συνέντευξη Κατερίνα Μπιλάλη: «Όποιος λησμονά το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»


 

Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου.

Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων.

Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο χιούμορ.

Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.

Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Τη φετινή χειμερινή περίοδο, αποφασίσαμε με την Κατερίνα Μπιλάλη, ως THEARTES, να παρουσιάσουμε για δεύτερη χρονιά το έργο “Ay, Carmela!” του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα. Ένα έργο αντιπολεμικό, ένα έργο κατά των αδελφοκτόνων εμφυλίων πολέμων, μα πάνω από όλα ένα έργο αντιφασιστικό που αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατικών αγώνων, αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ηθικής, αξιοπρέπειας, θάρρους, σεβασμού, αλλά κυρίως θίγει τη σπουδαιότητα του να μην περάσει στη σφαίρα της λήθης η συλλογική ιστορική μνήμη. Ένα έργο έκκληση υπέρ της μνήμης, της θύμησης, το οποίο το οποίο συνδυάζει μοναδικά τον πικρό τόνο του εμφυλίου με ένα αιχμηρό, μαύρο χιούμορ.

Ως THEARTES έχουμε ως μότο: το Θέατρο είναι το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, είναι μια μεταθεατρική περιοχή όπου η μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν, επειδή όλα μπορούν να συμβούν σε ένα θέατρο, ακριβώς επειδή είναι Θέατρο».
Κωνσταντίνος Κυριακού

Έγραψαν για την παράσταση “Ay, Carmela!”

«Δύο ασκημένοι σωματικά και πνευματικά ηθοποιοί (Κ. Κυριακού, Κ. Μπιλάλη) αποδίδουν εκλεκτά και ομοιοπαθητικά το δίδυμο, ανδρόγυνο πλάσμα του Αρλεκίνου και της Κολομπίνας.» (Λέανδρος Πολενάκης, Η Αυγή και avgi.gr)

« Όμορφοι, ταλαντούχοι και μορφωμένοι καλλιτέχνες, τα έδιναν όλα σε μια παράσταση γεμάτη ενέργεια.»(Κυριακή Πετράκου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών)

«Οι δύο ηθοποιοί, Κωνσταντίνος Κυριακού και Κατερίνα Μπιλάλη […] χόρεψαν, κινήθηκαν, σάρωσαν τη σκηνή, συγκίνησαν το κοινό και δικαίως καταχειροκροτήθηκαν. Τους ευχαριστούμε για τη μέθεξη.» (Ανθούλα Δανιήλ, periou.gr)

«Κάθε φορά που βλέπω παράσταση τού Κωνσταντίνου Κυριακού θαυμάζω τον “λαϊκό” τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου.»(Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, grafei.wordpress.com)

«H γρήγορη σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των ηθοποιών -της Κατερίνας Μπιλάλη και του Κωνσταντίνου Κυριακού-, που ακροβατούν ανάμεσα στη συγκίνηση και το γέλιο, είναι τα ατού της παράστασης αυτής.» (Σταύρος Ξηντάρας, kontranews.gr)

«Ένα μανιφέστο ποιητικό. Θα γελάσετε. Θα συγκινηθείτε. Θα προβληματιστείτε. […] Προτείνεται ανεπιφύλακτα.» (Κώστας Κούλης, keysmash.gr)

«Το εξαιρετικό έργο του Σινιστέρρα, είναι μια δυνατή ευκαιρία για την Κατερίνα Μπιλάλη, να ξεδιπλώσει ολόκληρη την γκάμα του υποκριτικού δυναμικού της. […] Ωραιότερη και πιο ερωτική Καρμέλα δεν θα μπορούσα να φανταστώ.» (Λένα Σάββα, θέατρο.gr)

«Οι δύο ηθοποιοί, Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού, μέσα από την ένταση του ρόλου τους και τα σκαμπανεβάσματα των διαθέσεών τους υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το σχόλιο του συγγραφέα για την ευθύνη της τέχνης και του καλλιτέχνη σε χαλεπούς καιρούς.» (Θανάσης Αντωνίου, zeitgeist.gr)

«Αξίζει να τη δείτε.» (Ν.Κ, rizospastis.gr)

«Ένα ζευγάρι ηθοποιών με χημεία και αποδεδειγμένη αφοσίωση στο θέατρο και την επαγγελματική τέχνη αυτού, μας παρουσίασε ένα έργο καθολικών νοημάτων και θεματικών.» (Αντώνης Ε. Χαριστός, katiousa.gr)

«Στο απλό λιτό σκηνικό οι πρωταγωνιστές δίνουν μία άλλη πνοή στο έργο, οι ερμηνείες τους είναι εξαιρετικές και έντονες.» (Χρυσούλα Ζαφειράκη, Open Mind)

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική παράσταση η οποία κυριολεκτικά μας καθήλωσε.»
(Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, methismenesistories.blogspot.com)

Ταυτότητα παράστασης

Ay, Carmela!
του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνος Κυριακού
Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
Εκτέλεση μουσικής – Ενορχήστρωση – Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης
Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Make-Up Artist: Οξάνα Πελιούχ (Data Type – Atelier de Beauté)
Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios
Στρατιωτικές στολές: Khaki Depot
Φωτογραφίες promo – Trailer: Μαρία Χουρδάρη
Φωτογραφίες παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου
Video παράστασης: Νικήτας Χάσκας
Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]
Προβολή και Επικοινωνία: Νίκος Κυριακού
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε.

Διανομή:
Κατερίνα Μπιλάλη
Κωνσταντίνος Κυριακού

► Info

Θέατρο Sureal
Χριστοπούλου 12
(ανάμεσα Ιασωνίδου & Φιλίππου)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στις 21:00
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στις 21:00
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στις 21:00
Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ανέργων)
Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)
Προπώληση εισιτηρίων : Θέατρο Sureal
Πληροφορίες: 6973560432

 Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα – Instituto Cervantes de Atenas.


  • Έξοδος, διασκέδαση, ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη: Αναρωτιέσαι που να πας και τι να κάνεις σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες;  Οι Top εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη, όλα θα τα βρείτε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.gr

Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια αλλαγή, ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως