{ Βιβλία }

Αύγουστος Στρίντμπεργκ «Η σονάτα των φαντασμάτων» (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αύγουστος Στρίντμπεργκ «Η σονάτα των φαντασμάτων» (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνω τα καλύτερα βιβλία που διάβασα, αξίζει να διαβάσεις: Αύγουστος Στρίντμπεργκ «Η σονάτα των φαντασμάτων». cityportal (τα αγαπημένα μας βιβλία)

Αύγουστος Στρίντμπεργκ «Η σονάτα των φαντασμάτων» Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ . Επίμετρο: Μαρία Σεχοπούλου
 
Απόκοσμες, αινιγματικές φιγούρες, ψυχές που αλληλοεξοντώνονται μέσα σε αποπνικτικά μεσοαστικά δωμάτια. Ένας φιλόδοξος φοιτητής γλωσσών, ένας σακάτης καταχθόνιος γέρος διευθυντής- κλέφτης ψυχών που ανήκει στην οικογένεια των «βαμπίρ Χούμελ», μια μαγείρισσα που δεν φεύγει ποτέ και την έχουν φορτωθεί εξαιτίας των αμαρτιών τους, μια μούμια, μια γαλατού που την βλέπουν όσοι έχουν γεννηθεί Κυριακή, παράθυρα και πόρτες που ανοιγοκλείνουν με τρόπο ονειρικό αποκαλύπτοντας απόκοσμες μορφές μέχρι να κλείσει το παραβάν του θανάτου... Οι τοίχοι στο δωμάτιο των υακίνθων, αποπνέουν θάνατο. Ο Στρίντμπεργκ, με μια μοναδικής, ιδιοφυούς  δημιουργικότητας  «σχιζοφρένεια», είναι μια θεατρική μορφή που  αλλάζει συνέχεια  μάσκες, αλλάζει μορφή,  παίζει με τον εαυτό του κάνοντας άλματα  στην αναζήτηση νέων τεχνικών  (στα σαράντα χρόνια της δημιουργίας του παρουσιάζεται τη μια ρομαντικός, την άλλη νατουραλιστής, πότε εξπρεσιονιστής, πότε υπερρεαλιστής, άλλοτε συμβολιστής κι άλλοτε υπαρξιστής).
 
Η σονάτα των φαντασμάτων, με έντονους απόηχους εξπρεσιονιστικών πρακτικών, δύσκολο όμως να καταταγεί αποκλειστικά σε συγκεκριμένο είδος, αποτελείται από διαλόγους  κοφτούς, δυνατούς, και σφιχτοδεμένους. Καταρρίπτει τον χρόνο και τον χώρο, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη λογική συνέπειά τους. Ένα θεατρικό έργο που αντανακλά σαν καθρέφτης, την δίμορφη ψυχή των ηρώων του.
 
Το αινιγματικό και ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες αριστούργημα του μεγάλου Σουηδού συγγραφέα παρουσιάζεται από την Κάπα Εκδοτική σε αναθεωρημένη εκδοχή της εξαίρετης μετάφρασης της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ από τα σουηδικά. Ο τόμος εμπλουτίζεται από εκτενές επίμετρο, γραμμένο ειδικά για την έκδοση από τη διδάκτορα Θεατρολογίας Μαρία Σεχοπούλου, και αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του Στρίντμπεργκ.

«Η σονάτα των φαντασμάτων», σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν

Το προτείνω σε αναγνώστες που απολαμβάνουν τα έργα του Στρίντμπεργκ κι αναζητούν φρέσκιες μεταφράσεις στα αριστουργήματά του.
Σε αναγνώστες που γνωρίζουν τα φημισμένα και πολυπαιγμένα θεατρικά έργα του Σουηδού συγγραφέα, αλλά δεν ευτύχησαν να διαβάσουν ή να δουν την μεταφορά του συγκεκριμένου έργου στο σανίδι, επειδή στη χώρα μας ανέβηκε ελάχιστες φορές. Πρώτη παράσταση το 1986 στο Εθνικό θέατρο. Εγώ το «κοινώνησα» το 2012 από την ομάδα Angelus Novus στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.
Και σε αναγνώστες που αρέσκονται να «χτίζουν» με τον δικό τους τρόπο το περίφημο θέατρο δωματίου του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, που το χαρακτηριστικό του εντοπίζεται στο ότι πραγματεύεται ένα θέμα σε βάθος , θέμα που κινείται στο χώρο της φαντασίας, όμως στηρίζεται τόσο στην ανθρώπινη παρατήρηση όσο και στην ανθρώπινη εμπειρία.
 
Αύγουστος Στρίντμπεργκ
«Η σονάτα των φαντασμάτων» 
Διαστάσεις: 21Χ17
Κάπα Εκδοτική
Χρονολογία: Μάρτιος 2020

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ