Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης

Ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

  • Ενισχύουμε την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής με ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο.
  • Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Προσαυξάνεται το επίδομα για κάθε τέκνο κατά 20% και το ελάχιστο επίδομα πάει στα 100 ευρώ, από 80.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η κρίση στον τομέα της ενέργειας θα είναι παροδική, ωστόσο απαιτεί να ληφθούν δράσεις. Το πλέγμα προστασίας που απλώνει η κυβέρνηση πάνω από τα νοικοκυριά απέναντι στην εκτόξευση του κόστους ενέργειας κινείται σε τρεις άξονες. Συνολικά θα διατεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας.

Το κράτος θα ενισχύσει την έκπτωση ρεύματος προχωρώντας στο διπλασιασμό της με το συνολικό ύψος της παρέμβασης να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησής του προκειμένου να το λάβουν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το δε συνολικό ποσό για επίδομα θέρμανσής θα αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέθηκε στην αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και στον διπλασιασμό του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα). Στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα

Αυξάνεται περαιτέρω η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσό από 13,5 ευρώ έως 18 ευρώ (από τα 9 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες). Η επιδότηση θα είναι τετραμηνιαία, όπου συμπεριλαμβάνεται η περίοδος κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Ως προς το επίδομα θέρμανσης ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο κονδύλι θα αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ, με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μεγαλώσει τη λίστα των δικαιούχων.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η κάλυψη των αυξήσεων στο φυσικό αέριο θα ενταχθεί στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης – υπό την προϋπόθεση της κάλυψης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων – ενώ η ΔΕΠΑ θα απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων κατά τα πρότυπα της στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως