Λαγόγυρος
Λαγόγυρος Φωτογραφία: Δ. Γιουλάτος

Αυτός είναι ο «Κόκκινος» κατάλογος των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του έργου επικαιροποίησης του «Κόκκινου» Καταλόγου αξιολογήθηκαν περισσότερα από 11.000 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων.

Στη διάθεση των επιστημόνων και όλων των ενδιαφερομένων θα είναι από σήμερα ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας. Η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας είναι ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και διαχείριση της ελληνικής φύσης, στο πλαίσιο του οποίου αξιολογήθηκαν πάνω από 11.000 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και κατατάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.

  • Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς με βάση αυτά θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας των απειλούμενων ειδών
Ασπροπάρης
Ασπροπάρης Neophron percnopterus, Φωτογραφία: Δ. Βαβύλης

Για την υλοποίηση του έργου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συνεργάστηκε με 140 Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι με την συνεργασία και την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρησης της Φύσης (IUCN), της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (ΕΖΕ) και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ), ανέλαβαν την αξιολόγηση των ειδών, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN.

Από το σύνολο των ειδών περίπου το 21,5% αξιολογήθηκαν ως απειλούμενα. Πιο συγκεκριμένα, 1.213 είδη χαρακτηρίσθηκαν Τρωτά (Vulnerable-VU), 775 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των Κινδυνεύοντων (Endangered-EN), ενώ 453 είδη θεωρούνται ότι είναι Κρισίμως Κινδυνεύοντα (Critically Endangered-CR).

Κόκκινος κρίνος
Κόκκινος κρίνος Lilium chalcedonicum, Φωτογραφία: Όλγα Τζωρτζακάκη

Μεταξύ των ειδών που αξιολογήθηκαν, περιλαμβάνονται περίπου 3.000 ενδημικά είδη της Ελλάδας, δηλαδή είδη τα οποία δεν απαντώνται σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Τα είδη αυτά θα συμπεριληφθούν σταδιακά στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη προσπάθεια για την αξιολόγηση των απειλούμενων ειδών της χώρας μας είχε γίνει το 2009, και τότε είχαν αξιολογηθεί περίπου 1.000 είδη ζώων και 300 είδη φυτών.

Μανιτάρια
Μύκητας Pleurotus nebrodensis, ωτογραφία: Γ. Κατίνας

Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς με βάση αυτά θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων.

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, αποτελεί πλέον μια ανοιχτή σε όλους βάση δεδομένων

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, σε αντιστοιχία με τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο (IUCN Red List), αποτελεί πλέον μια ανοιχτή σε όλους βάση δεδομένων, η οποία φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση για τα είδη χλωρίδας και πανίδας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επί του παρόντος, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ειδών που έχουν αξιολογηθεί, ενώ, έως τον Σεπτέμβριο, θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των ειδών. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας εδώ: https://redlist.necca.gov.gr

Το έργο «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πεταλούδα Parnassius_apollo
Πεταλούδα Parnassius_apollo, Φωτογραφία: Δ. Βαβύλης

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ελληνική Βοτανική Εταιρεία (ΕΒΕ)

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1980 με έδρα την Αθήνα (Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η εταιρεία αριθμεί περισσότερα από 200 μέλη. Σκοπός της ΕΒΕ (σύμφωνα με το Καταστατικό της) είναι: η προαγωγή όλων των τομέων της βοτανικής επιστήμης, η προώθηση της βοτανικής έρευνας στην Ελλάδα. η προστασία του φυτικού πλούτου της Ελλάδας, η προβολή των επιτευγμάτων της ελληνικής βοτανικής έρευνας

Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ)

Η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση προσώπων. Ιδρύθηκε το 1980 με έδρα την Αθήνα. Αυτή την στιγμή έχει πάνω από 300 μέλη από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Σκοπός της εταιρείας είναι η μελέτη της γεωγραφικής κατανομής (Ζωογεωγραφία), της Οικολογίας και της Συστηματικής των ζώων του ελληνικού χώρου, η προστασία της πανίδας της Ελλάδας καθώς και η μελέτη των συναφών προβλημάτων.

Νανόχηνες A
Νανόχηνες Anser erythropus, Φωτογραφία: Θ. Ναζηρίδης
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε