Βασίλης Φλώρος (τραγουδοποιός)

Βασίλης Φλώρος (τραγουδοποιός)

Με μία δυναμική πρώτη δισκογραφική παραγωγή γεμάτη δυνατές συμμετοχές, ο νέος τραγουδοποιός συνεχίζει να πορεύεται στην δυσπρόσιτη ελληνική μουσική πραγματικότητα.
Ο Βασίλης Φλώρος έδωσε συνέντευξη στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY. Mίλησε για τον δεύτερο του δίσκο και την επικείμενη εμφάνιση του στην «Πριγκηπέσσα». 

Πώς έγινε το ξεκίνημα σου στη μουσική;
Αρχικά σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη φιλοξενία. Η σχέση μου με τη μουσική ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από ήχους και μελωδίες. Κύρια όμως επιρροή στην ενασχόλησή μου με την τραγουδοποιία διαδραμάτισε η λεγόμενη σχολή της Θεσσαλονίκης με πρωτεργάτη τον αείμνηστο μεγάλο Νικόλα Παπάζογλου. Όλα αυτά τα μουσικά ερεθίσματα με ώθησαν στο να πιάσω χαρτί και μολύβι, καθώς επίσης και τ’ οργανάκι. Σαν να έφαγα την τσεκουριά του Απόλλωνα κατακέφαλα. Κι από τότε ξέρω ότι το σαράκι της γέννας του λόγου και της μελωδίας θα με ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Ο πρώτος σου δίσκος κυκλοφόρησε το Μάιο του 2010 με πολλές δυνατές συμμετοχές. Πώς σου φάνηκε αυτή η πρώτη σου δισκογραφική εμπειρία στις απαρχές της «κρίσης»;
Η περιπέτεια της παραγωγής του πρώτου δίσκου ήταν μία ανεκτίμητη εμπειρία και προίκα για εμένα. Στη μικρή αυτή Οδύσσεια ήρθα σε επαφή με πραγματικά πολύ σπουδαίους μουσικούς και ανθρώπους, οι οποίοι μπόλιασαν με την ξεχωριστή μαστοριά τους τα τραγούδια μου. Στο δρόμο μου συνάντησα και το έργο ανθρώπων που δεν κατάφερα να γνωρίσω από κοντά, όπως του Πηλιορείτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, οι φωτογραφίες του οποίου κοσμούν το εξώφυλλο του δίσκου, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, η ταραγμένη σχέση μου με την εταιρεία, καθώς επίσης και η απομυθοποίηση του… «χώρου» λειτούργησαν για εμένα ως μία πολύ καλή διδαχή, το πώς δηλαδή θα μπορώ από εδώ και πέρα να αποφεύγω τις κακοτοπιές.

Πόσο εύκολο ήταν να εμπιστευθούν τόσο πολλοί καταξιωμένοι δημιουργοί να ερμηνεύσουν τραγούδια σου και πώς αισθάνθηκες για το τελικό αποτέλεσμα;
Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, εκείνα τα στοιχεία που με ώθησαν στο να απευθυνθώ σε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, ήταν η βαθιά μου πίστη σε αυτό που κάνω και η άγνοια κινδύνου. Σαφώς το αντάμωμα με τον Γιώργο Νταλάρα είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει συμβεί στη μέχρι τώρα πορεία μου, καθώς η επαφή και η συνεργασία μας ήταν ουσιαστική και καθόλου διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα. Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και ξεπέρασε κάθε αρχική μου προσδοκία.
 
Πόσο δύσκολο είναι να επιβιώνει ένας νέος τραγουδοποιός μόνο από τη μουσική;
Με τις σημερινές διαμορφωμένες συνθήκες κατηγορηματικά δηλώνω πως ένας νέος τραγουδοποιός δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο από τη μουσική. Όταν βλέπεις μαγαζιά να οδηγούνται στο κλείσιμο, όταν οι τα μεροκάματα πετσοκόβονται και όταν οι ίδιοι οι δημιουργοί επωμίζονται το οικονομικό βάρος της παραγωγής του υλικού τους δεν είναι δυνατό να μιλάμε για επιβίωση. Κακά τα ψέματα. Το «άθλημα» της μουσικής παραγωγής έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Αν δεν αλλάξει συθέμελα το όλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει με τη σειρά της αυτή η οδυνηρή κατάσταση. Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα. Θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του χώρου με όλο αυτό το διαπλεκόμενο «καρτέλ», διαφόρων ραδιο – «φονικών» play list – αρχών, δισκογραφικών εταιριών, αλλά και προθύμων καλλιτεχνών που εμποδίζουν οτιδήποτε φρέσκο και νέο να βγει στην επιφάνεια.

Ως νέος τραγουδοποιός, ποια είναι η άποψη που έχεις σχηματίσει για την ελληνική μουσική, ζώντας κι από μέσα την κατάσταση;
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με απίστευτη μουσική ποικιλομορφία. Αν ψάξει λοιπόν κανείς, μπορεί να βρει απίστευτα μουσικά διαμάντια από μία της άκρη ως την άλλη. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθούν άνθρωποι με περιεχόμενο και μεράκι, που θα ανακαλύψουν και θα επενδύσουν σε αυτόν τον πλούτο.

Πώς θα περιέγραφες το ομορφότερο τραγούδι ή τι φαντάζεσαι όταν το σχηματίζεις μέσα σου;
Το ομορφότερο τραγούδι κατά τη γνώμη μου είναι εκείνο που μιλά στις καρδιές των ανθρώπων με τρόπο απλό και όχι απλοϊκό, λαϊκό και όχι λαϊκίστικο. Η απλότητα για εμένα είναι προορισμός. Και θέλει πολύ κουπί για να φτάσει κάποιος ως εκεί.

Τι σε παιδεύει περισσότερο στη δημιουργία ενός τραγουδιού ή αν δίνεις κάπου περισσότερη βαρύτητα ως προτίμηση;
Βασική εστίασή μου είναι το σκάλισμα του λόγου, χωρίς να παραμερίζω την αξία και το βάθος της μελωδίας. Η ελληνική γλώσσα έχει απίστευτη μουσικότητα μπολιασμένη στα σπλάχνα της και πολλές φορές η ίδια γίνεται μήτρα ρυθμού και αρμονίας.

Γιατί να έρθει κάποιος να σε ακούσει στην «Πριγκηπέσσα»;
Τη Δευτέρα 15 του Απρίλη επιστρέφουμε σε ένα γνώριμο για μας και αγαπημένο στέκι, την «Πριγκηπέσσα». Παρέα με διαλεχτούς μουσικούς, τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί και το Λουκά Μεταξά στα κρουστά και μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια, την Αλεξία Χρυσομάλλη, με την οποία θα έχω τη χαρά να συμπράξουμε για πρώτη φορά επί σκηνής. Σε όσους λοιπόν θα μας κάνουν την τιμή να έρθουν να μας ακούσουν θα προσπαθήσουμε να τους μυήσουμε στο δικό μας μουσικό κόσμο, με τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, καθώς επίσης και ανέκδοτο υλικό, χωρίς να παραλείψουμε τις αναφορές μας, τραγούδια αγαπημένα της παράδοσης, αλλά και από εκείνα τα σπουδαία που γέννησε αυτή η πόλη.
 
Το δεύτερο δισκογραφικό σου βήμα πώς θα είναι; Πόσο πιο διαφορετικά αισθάνεσαι σε σχέση με το πρώτο;
Έχω τη μεγάλη χαρά να δουλεύω το δεύτερο δίσκο στην πόλη από την οποία ξεκίνησα. Τη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω, αυτή η πόλη λειτουργεί ως πεπρωμένο και πάντα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επιστρέφω σε αυτή. Ο νέος δίσκος θα τιτλοφορείται «Αλμαγέστη ενός χαμάλη». Με αυτόν τον τίτλο θέλω να τονίσω πως και ένας χαμάλης, καθημερινός γήινος άνθρωπος του μόχθου, μπορεί να ονειρεύεται και δημιουργεί κάτι ξεχωριστό, ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό και ικανό να αλλάξει όλο τον κόσμο γύρω του.

Η συνέχεια τι φέρνει; Ή και τι θα ’θελες να φέρει;
Κατ’ αρχάς το φετινό καλοκαίρι θα μου φέρει ό,τι ομορφότερο μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η έλευση του γιου μου. Ίσως η κινητήριος δύναμη για το ομορφότερο τραγούδι μου…
 
info:
Ο Βασίλης Φλώρος στην Πριγκηπέσσα
Δευτέρα 15 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 23:00
Είσοδος: 3€

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε