Beyond 2023: Χρηματοδότηση καινοτόμων ΜΜΕ

Beyond 2023: Η Think Silicon χρηματοδοτήθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC με 400.000 ευρώ. Η εταιρεία με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποίηση στον χώρο των ημιαγωγών και εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων, ήδη είχε πίσω της επτά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την επένδυση πουλήθηκε στην εισηγμένη στο NASDAQ εταιρεία Applied Materials. Η εξαγορά έγινε με το σκεπτικό ότι ο αγοραστής, η αμερικανική εταιρεία, ήθελε να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα κέντρο ανάπτυξης. Η Think Silicon παραμένει στην Πάτρα έχει πλέον γραφεία και στην Αθήνα και αναπτύσσεται με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς.

Χρηματοδότηση 300 εκατ από το νέο Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ

Το Άσπρο Δέντρο, κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη και θέατρο ταυτόχρονα, βασίστηκε στην καινοτόμα ιδέα ενός επαγγελματία μάγειρα και ηθοποιού που θέλησε να συνδυάσει τις δύο του επαγγελματικές ιδιότητες.

Η κουζίνα του μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή, οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό, οι μάγειρες και οι σερβιτόροι, παρουσιάζουν θεατρικά ή δημιουργούν το μενού συνοδεία μουσικής και σε χώρο του υπάρχει αίθουσα θεάτρου, στην οποία πραγματοποιούνται θεατρικά εργαστήρια και εκδηλώσεις.

Στα αρχικά στάδια υλοποίησης η ιδέα χρηματοδοτήθηκε από το The People’s Trust, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις και δραστηριοποιείται και στη Βόρεια Ελλάδα.

Παραδείγματα πρωτοποριακών επιχειρηματικών ιδεών που εξελίχθηκαν και αναπτύχθηκαν σε επιτυχημένες εταιρείες με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την προσέγγιση επενδυτικών κεφαλαίων και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στήριξης της επιχειρηματικότητας αναδείχθηκαν σε συζήτηση με θέμα «Εργαλεία και διαδικασία χρηματοδότησης καινοτόμων ΜΜΕ» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας- καινοτομίας Beyond 2023.

Στη συζήτηση πήραν μέρος εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων, τραπεζικών φορέων και πρωτοβουλιών στήριξης της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την ενίσχυση επιχειρηματικών εγχειρημάτων και των χρηματοδοτήσεών τους.

Ο οργανισμός The People’s Trust από την ίδρυσή του το 2016 έχει χρηματοδοτήσει 600 επιχειρήσεις και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας, ανέφερε ο Παύλος Αντωνόγλου. Εξήγησε ότι χρηματοδοτούνται ιδέες, οι οποίες πρόκειται να μετουσιωθούν σε επιχειρήσεις και υποστηρίζονται με χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία ακόμη και ατομικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε νομική μορφή εταιρική. Τα ποσά είναι μικρά, μέχρι 15.000 ευρώ είτε με τη μορφή άτοκου δανείου ή ως επιδότηση. «Στοχεύουμε στην αρχή ή σε ένα στάδιο της εξέλιξης μιας υφιστάμενης επιχείρησης ή στο ξεκίνημα μιας νεοφυούς» είπε προσθέτοντας ότι επίσης παρέχονται υπηρεσίες επιχειρησιακής υποστήριξης και ανάπτυξης.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνει εσωτερική μελέτη για τους διαγωνισμούς καινοτομίας, σύμφωνα με την οποία το 2022 διοργανώθηκαν 36 σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μοίρασαν έπαθλα 3,6 εκ. ευρώ ανέφερε ο Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλοι διαγωνισμοί, όπως ο Envolve, ο διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας, o MITEF Greece Startup Competition και 31 πιο μικροί που δίνουν σημαντικά έπαθλα, είπε ο κ. Αρσένης σημειώνοντας ότι σε αρχικό στάδιο υποβάλλει κάποιος την ιδέα σε πέντε – έξι διαγωνισμούς. Αν δεν διακριθεί σε κανέναν αυτό πρέπει να τον προβληματίσει. Αν διακριθεί έστω σε έναν θα κερδίσει χρήματα, υποστηρικτικές υπηρεσίες και προβολή» τόνισε.

Αν κάποιος έχει μία ιδέα πρέπει να τη βάλει στο χαρτί, να μπορέσει την εξελίξει να τη μοιραστεί, να φέρει κόσμο στην ομάδα του και ενδεχομένως να κάνει βήματα προσέλκυσης κεφαλαίων και να την αναπτύξει, συνέστησε ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας- Envolve Award Greece.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό είπε ότι μέσα σε 10 χρόνια αναδείχθηκαν 37 νικητές που δραστηριοποιούνται σε 20 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. Πέρα από τα έξι εκατομμύρια που έχουν λάβει από τον διαγωνισμό ως χρηματοδότηση οι νικητές έχουν αντλήσει επιπλέον από την αγορά 280 εκατομμύρια φθάνοντας κοντά στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Υπάρχει ένα μονοπάτι ανάπτυξης που πρέπει ακολουθήσει μία start-up, με συγκεκριμένα ζητούμενα, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με των παραδοσιακών μοντέλων επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσει πρόσβαση σε εκπαίδευση, σε πληροφορία και μέσω διαγωνισμών κάνει βήματα όσον αφορά τη δικτύωση και τις γνωριμίες και ενδεχομένως να εξασφαλίσει πόρους για να ενισχύσει την προσπάθειά του, είπε ο Αντώνης Ηλίας, partner του TECS Capital και συντονιστής της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων OK!Thess.

Το OK!Thess προσπαθεί να ενισχύσει επιχειρηματικές ομάδες, να τους δώσει πρόσβαση σε πληροφορία, εκπαίδευση και δικτύωση έτσι ώστε να έχουν τα φόντα να αξιολογήσουν οι ίδιες αν θα συνεχίσουν, θα αλλάξουν ή ακόμη κι αν θα σταματήσουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια. Έχει υποστηρίξει 160 επιχειρηματικές ομάδες σε 15 κύκλους επιτάχυνσης, υπογράμμισε.

Πολλές φορές όταν κάποιος έχει μία ιδέα αγχώνεται μήπως την «κλέψουν». Στην πράξη στη συνταγή της επιτυχίας όμως η αρχική ιδέα έχει μία συνεισφορά της τάξης του 5-10% και το υπόλοιπο είναι η εκτέλεση, η ομάδα, η αφοσίωση, η ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. «Βγες έξω, μίλα, πήγαινε στους διαγωνισμούς, σε διάφορες εκδηλώσεις, άκου, βρες ανθρώπους που κάνουν παρόμοια πράγματα και προσπάθησε να βελτιώσεις ή να συμπληρώσεις την ομάδα σου» προέτρεψε ο Γιώργος Καραντώνης από το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC.

Στα πρώτα στάδια είναι πολύ σημαντικά το χτίσιμο ομάδας που είναι συμπληρωματική και το κομμάτι του feedback από την αγορά, τόνισε η Δώρα Τραχανά partner του Uni.Fund, VC fund που επενδύει σε εταιρείες που είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τα πρώτα έσοδα, δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, τεχνοβλαστούς (spin -off) και start ups.

Μία επιχείρηση μπορεί να απευθυνθεί στην Εθνική Τράπεζα για χρηματοδότηση σε περίπτωση που θέλει να κάνει ένα επενδυτικό σχέδιο. Χρειάζεται ένα έχει ένα καλό business plan και μπορεί να βοηθηθεί από την Τράπεζα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τόσο στην αρχή όταν θα χρειαστεί κεφάλαιο κίνησης, όσο και αργότερα, διευκρίνισε ο Αλέξανδρος Στρατίδης διευθυντής του Κέντρου Πιστοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας, του τμήματος που εξετάζει τα χρηματοδοτικά αιτήματα των επιχειρήσεων, είτε είναι start-ups ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Η Τράπεζα έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει μεταξύ της αγοράς, της αποθήκευσης του προϊόντος και της πώλησής του, τόνισε.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συστάθηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα με σκοπό να προχωρούν ιδέες και προγράμματα που έχουν στόχο να ενισχύσουν το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, την τριπλή έλικα σε όλους τους τομείς, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τις ερευνητικές ομάδες, υπογράμμισε ο Νίκος Τζόλλας, περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένος για Θέματα Καινοτομίας.

Αναφερόμενος στις start up επιχειρήσεις που διακρίνονται σε διαγωνισμούς, είπε ότι γίνονται γνωστές και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα εκπρόσωποί της να έρχονται σε επαφή μαζί τους για να διαπιστώσουν αν μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και άλλους τομείς.


Οικονομία / Σάββατο 27 Μαΐου 2023 / φωτογραφία Depositphotos

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε