{ Χώροι }

Βίλα Αλλατίνι

 

Κατηγορίες: Αξιοθέατα, μνημεία | Ιστορικά κτίρια Θεσσαλονίκης

Βίλα Αλλατίνι

Χώρος:
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 198, 54655
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Βίλα Αλλατίνι

Μέχρι πριν λίγους μήνες στη Βίλλα Αλλατίνι έδρευε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία όμως μετακόμισε πρόσφατα στην περιοχή των Σφαγείων, κοντά στη Βίλκα.

Η Βίλα Αλλατίνι είναι τριώροφη έπαυλη στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του Δήμου Θεσσαλονίκης και επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Ενα κόσμημα που χτίστηκε από την μεγάλη, ομώνυμη εβραϊκή οικογένεια, απόγονοι της οποίας είναι οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας Ντασώ.

Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Σημειώνεται ότι ο ίδιος αρχιτέκτονας σχεδίασε και τους Μύλους της οικογένειας Αλλατίνι που εγκαινιάστηκαν το 1890. Εκείνη την εποχή η περιοχή στην οποία βρίσκεται χτισμένη η Βίλλα ονομαζόταν συνοικία των "Εξοχών" ή "Πύργων", και αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της Θεσσαλονίκης.

Κατά την αρχική περίοδο της χρήσης της, η βίλλα αποτελούσε εξοχική κατοικία της Οικογένειας Αλλατίνι. Μετά την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων, από το 1909 έως το 1911 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β', ο οποίος αφού εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους διαβίωνε εκεί σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού. Το 1926 στέγασε για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο.

Στη Βίλα Αλλατίνι από το 1979 έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το 2011 με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτη (ψήφιση του Ν.3852/2010) καταργήθηκε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και αντικαταστάθηκε από περιφερειακά αυτοδιοικητικά όργανα.
Μέχρι πριν λίγους μήνες στη Βίλα Αλλατίνι έδρευε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία όμως μετακόμισε πρόσφατα στην περιοχή των Σφαγείων, κοντά στη Βίλκα.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ