Βρέθηκε η  Αρχαία Εγνατία οδός...

Βρέθηκε η Αρχαία Εγνατία οδός...

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Μετρο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της  Αγίας Σοφίας βρέθηκε η αρχαία Εγνατία οδός… Αναγνώστες μας που δουλεύουν στο Μετρό μας στείλανε σχετικές φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύουμε. Ο δρόμος κατευθύνεται και περνά κάτω απο την αψίδα του Γαλέριου (τη σημερινή λεγόμενη Καμάρα).

Λίγα λόγια για την Εγνατία.
Η αρχαία αυτή οδός συνέδεε τις ακτές της Αδριατικής με τις ακτές του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.. Κατά μήκος του δρόμου υπήρχαν φυλάκια και πολλοί σταθμοί κατάλληλοι για ανάπαυση, διανυκτέρευση και κυρίως για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό.  Αρχικά οι Ρωμαίοι την κατασκεύασαν για στρατιωτικούς σκοπούς, (επέτρεπε τη γρήγορη προέλαση των ρωμαϊκών λεγεώνων προς τη Μακεδονία θράκη).
Γρήγορα γενικεύτηκε η χρήση της και έγινε η σημαντικότερη οδική αρτηρία που συνέδεε την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο. Το όνομά της, το οφείλει, στον Γναίο Εγνάτιο, τον  ρωμαίο ανθύπατο ο οποίος είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας διασώζει ο Στράβων, το μήκος της, από την αφετηρία της στην Απολλωνία ή το Δυρράχιο της σημερινής Αλβανίας, μέχρι τον Έβρο ήταν 535 ρωμαϊκά μίλια ( περίπου 800 χιλιόμετρα) ωστόσο ο δρόμος κατασκευάστηκε σταδιακά. Ένα μεγάλο τμήμα της θα πρέπει να ολοκληρώθηκε κάπου ανάμεσα στο 148-146 π.Χ Αρχικά κατασκευάστηκε ο δρόμος  ως τη Θεσσαλονίκη και αργότερα συνεχίστηκε και έφτασε μέχρι τον ποταμό Εβρο…
(Η ιστορία επαναλαμβάνεται)

Εμείς αναμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν τα τμήματα του δρόμου που βρέθηκαν…

Σ.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως