{ Χώροι }

Βυζαντινό Λουτρό

 

Κατηγορίες: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO | Αξιοθέατα, μνημεία

Βυζαντινό Λουτρό

Χώρος: Βυζαντινό Λουτρό
Διεύθυνση: Θεοτοκοπούλου 13, Ανω Πόλη, 54634
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Βυζαντινό Λουτρό

Το Βυζαντινό Λουτρό (Κουλέ Χαμάμ) αξιοθέατο και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, βρίσκεται στην περιοχή Κουλέ Καφέ (Άνω πόλη Θεσσαλονίκης)

Το Βυζαντινό Λουτρό βρίσκεται στην περιοχή Κουλέ Καφέ, στις παρυφές  του οικισμού της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι το μοναδικό βυζαντινό Λουτρό που σώζεται από την μεσοβυζαντινή ή υστεροβυζαντινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα λίγα διασωθέντα κοσμικά κτίρια εκείνης της εποχής. Λειτουργούσε ως ανδρικό και γυναικείο λουτρό.
Η αξία του ως μνημείο είναι μεγάλη και η πολεοδομική θέση που κατέχει σημαντική.  Συγκεκριμένα βρίσκεται μεταξύ των οδών Θεοτοκοπούλου, Κρίσπου, Χρυσοστόμου και Φιλοκτήτου στην Άνω Πόλη
Η κατασκευή του λουτρού υπολογίζεται γύρω στο 12ο και 13ο αιώνα . Το λουτρό αποτελείται από επιτοίχιους αεραγωγούς για την σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα και δεξαμενή. Συνέχισε να λειτουργεί και επί Τουρκοκρατίας κατά την οποία πήρε την ονομασία Κουλέ Χαμάμ την οποία οφείλει στην συνοικία όπου είναι χτισμένο. Η χρήση του διακόπηκε κατά τη δεκαετία του 1940. 
Το μνημείο υπάγεται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Από το 2015 είναι επισκέψιμο προς το κοινό.
 
Πρόσβαση με λεωφορείο ΟΑΣΘ
γραμμή 22: στάση Διεύθυνση Πολιτισμού
γραμμή 23: στάση Κουλέ-Καφέ

 

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook
 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ