Σχολείο, καρέκλες και τραπέζια

Χαλκιδική: Καρράς και Βαλιάνος αντιδρούν για τις συγχωνεύσεις στα σχολεία

Αντιδρούν στις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων της Χαλκιδικής ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος.

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς,  σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας». Τονίζει δε ότι «πρόκειται για μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της».

«Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης», σημειώνει ο κ. Καρράς.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καρρά

Δήλωση διαμαρτυρίας του Δημάρχου Εμμανουήλ Καρρά για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων.

Με ένα πάτημα κουμπιού συγχωνεύουν δεκάδες σχολικά τμήματα και στοιβάζουν δεκάδες παιδικές ψυχές. Ζούμε από την Παρασκευή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστό πως με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας.
Μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της. Στον Δήμο μας δε δίστασαν να “βάλουν χέρι” ακόμη και στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Ας μας φέρουν έστω και ένα επιχείρημα, ώστε να μας πείσουν για την απόφασή τους. Δεν μπορούν, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα. Απλά, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Μόνο που η εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και προγραμματισμό κι όχι με ταχυδακτυλουργικά!
Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης. Θεατές στο θέατρο τους δεν θα γίνουμε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιανός, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτη από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και υγειονομικής άποψης» την απόφαση του υπουργείου να ζητήσει συγχωνεύσεις τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού και Αμμουλιανής (του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ τω μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με πανδημία σε εξέλιξη».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Βαλιάνου

Δήμος Αριστοτέλη: «Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τη συγχώνευση τμημάτων σχολείων εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και δη με πανδημία!»

Μόνο ως απαράδεκτη από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και υγειονομικής άποψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει συγχωνεύσεις τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων) και Αμμουλιανής (του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ τω μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με πανδημία σε εξέλιξη.

Σε σχετική δήλωσή του, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει τα εξής:

«Αμφιβάλω αν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πείσει οποιονδήποτε για την ορθότητα της απόφασής του να συγχωνεύσει τμήματα δημοτικών σχολείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μάλιστα με το Υπουργείο να εκφράζει ποικιλοτρόπως την ικανοποίησή του, για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε. Έγκαιρη προετοιμασία, σημαίνει πως τα όποια κενά μπορούν να καλυφθούν με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και σίγουρα όχι σε βάρος της ψυχολογίας εκατοντάδων μαθητών και των γονέων τους, καθώς και των εκπαιδευτικών. Καλώ το Υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει μια αδικαιολόγητη απόφαση, όταν μάλιστα η πανδημία παραμένει σε εξέλιξη και μαζί της η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού όπου είναι δυνατόν και σίγουρα όχι να δημιουργούνται ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν.»

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές και γονείς σε απόγνωση

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως