Εκδήλωση μαγειρικής εις μνήμη του Γέροντα Επιφάνιου

Χαλκιδική: Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του γέροντα Επιφάνιου

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του γέροντα Επιφάνιου ήταν η πρώτη μέρα του Ιούνη για το ΚΟΥΖΙΝΑ 2022, σε ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στην αθωνική θάλασσα που λάτρεψε, κάτω από τη σκιά και τον αέρα του Άθωνα, που θα τον σκεπάζουν για πάντα.

Ήταν η εκδήλωση ανάμνησης του γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Άθωνα, κάνοντας γνωστό το Άγιον Όρος στα πέρατα του κόσμου μέσα από τη μαγική του κουτάλα και την αγάπη του στην αγιορείτικη μαγειρική.

Ήταν μια εκδήλωση που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει, παρουσία Ιταλών ιερέων της φραγκισκανικής εκκλησίας της Ασίζης, οι οποίοι ήλθαν από τη Ρώμη για να τιμήσουν το έργο του: οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη μετάφραση των βιβλίων μαγειρικής στην ιταλική γλώσσα και τη διοχέτευσή τους στην ιταλική αγορά.

Ο γέροντας δεν πρόλαβε να τους υποδεχθεί τόσο επίσημα. Κι έτσι ανάλαβε να του υποδεχθεί το ΚΟΥΖΙΝΑ 2022 σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που τόσο στήριξε τη δραστηριότητα του πατέρα Επιφάνιου όσο αυτός ήταν εν ζωή.

Ο Γιάννης Χρυσάφης, στενός του συνεργάτης, προλόγισε τη βραδιά στην ιταλική γλώσσα. Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη συνέχισε στην ελληνική. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν. Παραβρέθηκαν Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τοσκάνης, οι οποίοι ήλθαν από τη Φλωρεντία για να ακολουθήσουν μοναστηριακές διαδρομές εντός και εκτός του Άθωνα. Εκστασιάστηκαν!

Ο guest chef Γιώργος Παλησίδης, ο Pasqualle Lempo και η executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου μαγείρεψαν, παίρνοντας συνταγές από τα μαγειρικά του βιβλία. Θύμισαν στους συμμετέχοντες ότι ο γέροντας, μέσα από την πραότητα, την απλότητα και τη γαλήνη που κουβαλούσε, επιτέλεσε τεράστιο έργο: όχι μόνο για την προώθηση του Αγίου Όρους, αλλά και για την προώθηση της προαθωνικής χερσονήσου, η οποία υιοθέτησε τον τρόπο αγιορείτικης μαγειρικής, κουλτούρας, συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες εικονίσματα αγίων ξέβρασε η θάλασσα στην Εύβοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως