Χαριλάου - Οδός Αναξιμάνδρου: Νεκροταφείο παρατημένων Ι.Χ.

Δρόμος φαρδύς και διπλής κατευθύνσεως, με άπλετο χώρο στάθμευσης, κάθετα μάλιστα από τη μια πλευρά, η οδός Αναξιμάνδρου στη Χαριλάου αποτελεί σημείο συγκέντρωσης ουκ ολίγων παρατημένων Ι.Χ.

Επί της Αναξιμάνδρου, υπάρχουν, σε μόνιμη βάση, οχήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων αφαιρούν τις πινακίδες και τα παρκάρουν στην άκρη του δρόμου, από την πλευρά των κάθετα σταθμευμένων κατά προτίμηση! Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό βέβαια, αλλά με την πολυκοσμία, την ανοικοδόμηση και τη μεγάλη χρήση Ι.Χ. λόγω covid γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Αρκετοί κάτοικοι που διαμένουν σε σπίτια χωρίς πυλωτή διαμαρτύρονται για έλλειψη χώρων στάθμευσης. Και να φανταστεί κανείς ότι τα παρατημένα Ι.Χ. καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια τελευταία επιχείρηση σκούπα προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες. Τότε παρεμβαίνουν τροχαία και δήμος αρχικά με ειδοποιητήρια που αναρτούν στο όχημα. Εάν μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, το όχημα δεν απομακρυνθεί, τότε αυτό περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.

Παρόλα αυτά υπάρχει το γνωστό παραθυράκι που γνωρίζουν όλοι, ότι δηλαδή αν μετακινείς το όχημα έστω και κατά μισό μέτρο τότε δεν θεωρείται εγκαταλελειμμένο. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. τα μεταφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη μια άκρη στην άλλη, ή απλά να το αλλάζουν κατεύθυνση.

Περίπτωση παρατημένου Ι.Χ. που… ενοχλούσε

Από τις αρχές του καλοκαιριού που μας πέρασε βρίσκεται επί της Αναξιμάνδρου ένα όχημα ιδιωτικής χρήσης, παρατημένο μεν, αλλά όχι σταθμευμένο κανονικά. Το εν λόγω Ι.Χ. μετακινήθηκε από τα συνεργεία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την εκτέλεση εργασιών, αλλά στη συνέχεια δεν το επέστρεψε κανείς στη θέση του. Σύμφωνα με τους περίοικους η μετακίνηση έγινε από τους ανθρώπους τους εργολάβου που έσκαβε τον δρόμο. Οι ίδιοι ωστόσο δεν θα μπορούσαν να το «παρκάρουν» εκ νέου σε προβλεπόμενο σημείο. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει έως σήμερα στη μέση σχεδόν της λωρίδας κυκλοφορίας και μάλιστα παράλληλα στον δρόμο και όχι κάθετα σε αυτόν όπως τα άλλα οχήματα.
Κι επειδή ακριβώς προϋπήρχε των εργασιών, θεωρήθηκε ως μετακίνηση η αλλαγή θέσης του, με αποτέλεσμα να «ανανεώνεται» η διάρκεια παραμονής τους στο σημείο.

Να σημειωθεί ότι τα μισά αυτοκόλλητα ειδοποιητήρια, με το πέρασμα των μηνών, έχουν σκιστεί και εξαφανιστεί πάνω από το παρμπρίζ.

Όσο τώρα για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ξεχασμένα και σάπια Ι.Χ. αυτοί δεν είναι λίγοι. Από εστία μόλυνσης μέχρι και χώρος παραβατικής συμπεριφοράς.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αναξιμάνδρου εξυπηρετεί ένα μεγάλο όγκο οχημάτων προς και από το κέντρο της πόλης στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες cityportal.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως