Χαρούπι

«Χαρούπι»: Η κρητική κουζίνα της Θεσσαλονίκης, στο υψηλότερο επίπεδό της

Δεν υπάρχει άλλο εστιατόριο σαν το “Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη κι αυτό μπορούμε να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα. Από το 2017 που ο γλυκύτατος Chef και ιδιοκτήτης του Μανώλης Παπουτσάκης και οι συνεργάτες του άνοιξαν το “Χαρούπι” στα όμορφα Λαδάδικα, η γαστρονομική σκηνή της πόλης έχει ανέβει “σκαλί” κι αυτό λόγω του ότι εδώ, η κρητική κουζίνα και γεύσεις γίνονται μοντέρνες και gourmet παραμένοντας, ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους. Πάμε για μια τσικουδιά και χοχλιούς μπουρμπουριστούς;

Χαρούπι

Τα γεύματα στο “Χαρούπι”, είναι ιδιαίτερα. Είναι ευγενικά, φωτεινά και μοσχομυρίζουν τσικουδιά. Και είναι αρχοντικά, κοσμοπολίτικα και φροντισμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Χαρούπι

Το χαρούπι και το “Χαρούπι”

Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξηλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού, μέρος της ιστορίας του και προϊόν εξαιρετικά θρεπτικό. Εμείς το μαθαίνουμε σιγά – σιγά όλο και καλύτερα, αφού η παραγωγή και μεταποίησή του έχουν αρχίσει να αναβιώνουν και το εστιατόριο «Χαρούπι», έρχεται να αναδείξει ακριβώς το ότι ένα τόσο απλό και ταπεινό προϊόν, που εδώ έχει την τιμητική του, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση εξαιρετικών πιάτων. Πάντα με τη νεωτερική ματιά του Μανώλη Παπουτσάκη και μέσα από τις υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος προτάσεις του.

ΧαρούπιΧαρούπι

Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το “Χαρούπι” έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση “Χρυσοί Σκούφοι”, τέσσερις χρονιές το “Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας”, καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό “FNL”. Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου “Το Χαρούπι” Μανώλη Παπουτσάκη, πάντως, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι “ο κόσμος”.

Μεγαλωμένος στην Κίσαμο Χανίων ο ίδιος, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, έκανε Μεταπτυχιακό επάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και διδακτορικό επάνω στον Πλάτωνα κι αφού εργάστηκε ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα για αρκετά χρόνια, τελειώνοντας το στρατό, όπου εκπαιδεύτηκε ως μάγειρας, αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του. Αφού πέρασε από άλλες κρητικές και μη κουζίνες της Θεσσαλονίκης, άνοιξε το 2017 το “Χαρούπι” με τους συνεργάτες του κι από τότε, το εξελίσσει διαρκώς. Δικά του και τα “10 Τραπέζια”, επίσης “εκπρόσωπος” της κρητικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

ΧαρούπιΧαρούπιΧαρούπι

Μια ματιά στο μενού

Στο «Χαρούπι» βρίσκεις στη Θεσσαλονίκη τις γεύσεις της Κρήτης, σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας, σε έναν χώρο που μυρίζει κι αποπνέει την κρητική κουλτούρα, με τη γλύκα της τσικουδιάς κι επιλεγμένες κρητικές μουσικές.

Πατώντας γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, το μενού στο Χαρούπι” έχει αναπτυχθεί δημιουργικά, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και τάσεις της μαγειρικής τέχνης και περιλαμβάνοντας παραδοσιακά Κρητικά κι Ελληνικά πιάτα και πλούσια ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.

Θα βρεις γευστικές προτάσεις μοναδικές, που ακολουθούν πάντα πιστά την εποχικότητα των προϊόντων, με αντίστοιχες αλλαγές στα πάτα, ανάλογα με το μήνα του έτους. Έτσι, τους χειμερινούς μήνες το γνωστό ντάκο θα τον βρεις όχι πλέον με τοματίνια, αλλά με χόρτα τσιγαριαστά, θα δεις γλυκό κολοκύθα, κουνέλι με κουνουπίδι και κάστανο όταν είναι η εποχή τους και στα πιάτα ημέρας μοσχάρι στιφάδο με κάστανα, σαλάτα γλυκειά κολοκύθα, ρεβίθια, πορτοκάλι και σταμναγκάθι. Πιάτα σταθερά στο μενού, που “μεταμορφώνονται”, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ανά εποχή καλούδια.

ΧαρούπιΧαρούπι
Δοκίμασε στα “πρώτα” ζεστό προζυμένιο ψωμί δικής τους παραγωγής με αρωματικό βούτυρο, ντάκο με μπισκότο από τρίμμα κρητικών παξιμαδιών, “παλικάρια” ή “ψαροκόλυβα” – σαν φάβα από διάφορα όσπρια – γραβιέρα Κρήτης, καλιτσούνια τηγανητά, χοχλιούς μπουρμπουριστούς με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο, αμανίτες τηγανητούς, απάκι “carpaccio”. Στις σαλάτες σταθερή η ομώνυμη “Χαρούπι”, με λαχανικά εποχής, αλλά και πράσινη σαλάτα με σύγκλινο και φρούτα εποχής και χόρτα σχάρας εποχής.

ΧαρούπιΧαρούπι

Στα δεύτερα θα βρεις χοιρινό λαιμό στη σχάρα με μανιτάρια ψητά και σπαράγγια, κουνέλι τηγανητό με πουρέ μελιτζάνας, όρνιθα λεμονάτη ριγανάτη, αρνί τσιγαριαστό σε χειροποίητες σφακιανές πιτούλες. Δοκίμασε οπωσδήποτε, ασχέτως περίστασης, το παραδοσιακό γαμοπίλαφο, με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.

Χαρούπι

Όλα συνοδεύονται εξαιρετικά, από μία μεγάλη λίστα από κρασιά κρητικής προέλευσης. Καθώς ο Κρητικός αμπελώνας συνεχώς εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται, σήμερα μπορεί να σταθεί αυτόνομα και να προσφέρει κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε. Στόχος στο “Χαρούπι”, είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της κάβας με κρασιά που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί της Κρήτης.

ΧαρούπιΧαρούπιΧαρούπι

Το “Χαρούπι” είναι ένα all day εστιατόριο, που καταφέρνει να φέρει στη Θεσσαλονίκη, αυτό που ούτε στην Κρήτη δεν υπάρχει: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας όχι σε μια απλή ταβέρνα, αλλά μέσω ενός πιο εκλεπτυσμένου μενού, που αγγίζει το επίπεδο εστιατορίου. Και σας περιμένει με χαμογελαστά πρόσωπα, κάθε μέρα, όλη μέρα.

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα – Λιμάνι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262
Website 
Facebook
Instagram
Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή 13.00 – 23.30 

Επιμέλεια κειμένου: Βαγγελιώ Χρηστίδου

 

Διαβάστε επίσης: Το «Πασατέμπο»… είναι απαραίτητο και όχι μόνο για να περνάει η ώρα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως