CHE FECE… IL GRAN RIFIUTO

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του. Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι –το σωστό– εις όλην την ζωή του. Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1901)
Μια καλή φίλη πέρασε πολλά χρόνια αναμονής με τη δικαιολογία του εραστή ότι περιμένει πρώτα να μεγαλώσουν τα παιδιά για να χωρίσει τη νόμιμη και να ζήσει μαζί της. Πολλές φορές έχω ακούσει από άνδρες να λένε ότι «θυσιάζουν» την ελευθερία τους για χάρη των παιδιών. Δεν θυμάμαι καν πόσες φορές έτυχε να ακούσω για ανθρώπους που απέρριψαν κάποιες δελεαστικές περιπτώσεις για νέες δουλειές που εμφανώς προσέφεραν καλύτερες προοπτικές πίσω από τη φοβική κατάσταση και τι θα γίνει αν χάσω αυτό που έχω, τη σιγουράντζα μου…

Το όνειρο να ανοίξεις την πόρτα και να βροντοφωνάξεις «είμαι ελεύθερος να κάνω αυτά που θέλω» έχει μπουρδουκλωθεί μέσα στο κυκεώνα μιας πραγματικότητας που ονομάζεται υποχρεώσεις και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανασφάλεια, ρίσκο, αποτυχία, απώλεια των κεκτημένων.
Ξέρω ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μια δουλειά, μια σχέση, ένα σκοπό, ή ακόμα και τις σπουδές τους, δίνοντας συνεχώς αναβολές και παρατάσεις στον εαυτό τους για το επόμενο βήμα που θα ήθελαν να κάνουν. Αλλά όσο περισσότερο βολεύεσαι σε μια κατάσταση, τόσο πιο πολύ βυθίζεσαι στη συμπλεγματική διαδρομή της. Ξέρω άλλους που δεν αντέχουν τα δύσκολα, τις αναποδιές που έχει η ζωή και την κάνουν στην πρώτη ή στη δεύτερη ευκαιρία που έχουν. Αυτοί είναι και οι πιο πολλοί. Είδα και άλλους να οχυρώνονται πίσω από ψευδεπίγραφες καταστάσεις και αυτές να μετατρέπονται σε ρυθμιστές της ζωής τους.

Όλοι αυτοί είναι καθημερινοί άνθρωποι, συνηθισμένοι, θεωρούνται υγιώς σκεπτόμενοι, κοιτάνε σπίτι, δουλειά, οικογένεια, δεν κρύβουν εκπλήξεις . Με έναν ορισμένο τρόπο έχουν βάλει σε κάποιο καλούπι τη ζωή τους. Κα εσείς και εγώ σίγουρα ξέρουμε πολλούς με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια επειδή κάνουν τα αυτονόητα να τους ονομάσουμε και ήρωες. Τον θαυμασμό μας ή τα φθονερά σχόλια τα κρατάμε για αυτούς που τόλμησαν…Τι στο διάολο, αυτοί που δεν πηδάνε από το καράβι, δεν φοβούνται μη πνιγούν; Ή πώς γίνεται και κάποιοι ρισκάρουν παίρνοντας μια απόφαση κυνηγώντας το όνειρο, μια απόφαση με την οποία θα διακινδυνέψουν αυτά που έχουν στα χέρια τους…
«Φοβόμασταν τρέμαμε, κάποιοι τα είχαμε κάνει πάνω μας…» μου εξομολογήθηκε κάποτε ένας «ήρωας» που γνώρισα από κοντά. ΄Ετυχε να βρεθεί στη πρώτη γραμμή στη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης που πριν λίγες δεκαετίες είχαμε βρεθεί με τη Τουρκία. «Ήμασταν μέσα στον Έβρο για δύο 24ωρα κάτω από το νερό με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Εκεί φίλε να δεις τι θα πει φόβος, ήμασταν οι πρώτοι που θα χανόμασταν. Ναι ρε, φοβομασταν πολύ, αλλά το τολμήσαμε…».
Όλοι φοβούνται… αυτοί που είναι στη πρώτη γραμμή τρέμουν το ίδιο με αυτόν που κρύβεται στα μετόπισθεν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η λέξη ήρωας, θαρραλέος λανθασμένα έχει ταυτιστεί με τον άφοβο. Δεν υπάρχει κάποιος που να μη φοβάται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη περίπτωση του φίλου, αλλά στις καθημερινές μας αποφάσεις. Όλα στη ζωή είναι ένα ρίσκο. Λίγο πολύ κάθε σώφρων άνθρωπος που είναι σε θέση να αντιληφθεί τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την κάθε απόφαση που παίρνει, φοβάται. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Η διαφορά είναι ότι κάποιοι τολμάνε και αποφασίζουν να αγωνιστούν για το σκοπό που έβαλαν, να ρισκάρουν για τη δουλειά που τους εξιτάρει, να πάνε κόντρα στη λογική των κεκτημένων, να διεκδικήσουν τον άνθρωπο που επέλεξαν, να αδιαφορήσουν για την αποδοχή ή όχι των αποφάσεων τους από την οικογένεια τους ή τους φίλους τους. Αν ο κόσμος προχωρά, αν κάνει ένα μικρό βήμα προς το μπρος, αν οι συνθήκες σήμερα έγιναν καλύτερες από αυτές που βίωσαν οι παππούδες μας, αν οι γυναίκες σήμερα απέχτησαν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, αν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, αν λέμε ότι δεν έχει σημασία το χρώμα και η καταγωγή κάποιου, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που τόλμησαν και τολμούν.

Σπύρος Σαρανταένας
ss@cityportal.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως