{ Τελευταία νέα }

Chimamanda N. Adichie: «Η νικήτρια των νικητών» για το μυθιστόρημά της «Half of a Yellow Sun»

Μεγάλη διάκριση για την συγγραφέα Chimamanda N. Adichie αλλά και για τις γυναίκες συγγραφείς


Κατηγορίες: Επώνυμοι

Chimamanda N. Adichie: «Η νικήτρια των νικητών»  για το μυθιστόρημά της  «Half of a Yellow Sun»Μετά από το πρώτο της βραβείο ( Women's prize) πριν δεκατρία χρόνια, η συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie, διακρίθηκε από το αναγνωστικό κοινό ως "η νικήτρια των νικητών" για το μυθιστόρημά της "Half of a Yellow Sun

 Μετά από το πρώτο της βραβείο ( Women's prize) πριν δεκατρία χρόνια, η συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie, διακρίθηκε  από το αναγνωστικό κοινό ως «η νικήτρια των νικητών» για το μυθιστόρημά της  «Half of a Yellow Sun», για τον πόλεμο στο Μπιαφράν. 

Το μυθιστόρημα της Adichie, ακολουθεί την ζωή διάφορων χαρακτήρων οι οποίοι βιώνουν τον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας στα τέλη του 1960, ενώ εξετάζει την αποικιοκρατία στην χώρα, τις φυλετικές διακρίσεις, τα προβλήματα της κοινωνίας και την θέση της γυναίκας τόσο διαχρονικά όσο και στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
 
Για την 25η επέτειο του συγκεκριμένου βραβείου ( winner of winners), ζητήθηκε από το αναγνωστικό κοινό να επιλέξουν τoν αγαπημένο τους συγγραφέα από ένα σύνολο 25 διακριθέντων συγγραφέων.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην ψηφοφορία συμμετείχαν πάνω από 8.500 χιλιάδες άτομα.
 
H συγγραφέας που διαμένει αυτήν την στιγμή στο Λάγος της Νιγηρίας, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για την προτίμηση του κόσμου και για την διάκριση «winner of winners» που της προσέφεραν, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεσε μία αφορμή για να  έρθει το αναγνωστικό κοινό σε  πιο κοντινή επαφή με το συγγραφικό της έργο.
 
Η Kate Mosse, η οποία δημιούργησε τα Γυναικεία Βραβεία (Women's prize) το 1995, όταν το 1991 στο Booker δεν υπήρχε ούτε μιά γυναίκα συγγραφέας στην λίστα τους, δήλωσε ενθουσιασμένη με την επιτυχία της Adichie και τόνισε πως αυτό το βραβείο αποδεικνεύει ότι κάποια συγγραφικά έργα «ζουν» πέρα από τον χρόνο: « Ένα από τα πράγματα που συναρπάζει σχετικά με την επιτυχία της Adichie είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι αναγνώστες θα διαβάσουν το μυθιστόρημα της, οι οποίοι πιθανώς να μην έτυχε να το διαβάσουν όταν αυτό είχε εκδοθεί. Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει τους πάντες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποιες πεποιθήσεις έχουν ή ποιοί είναι».
 
Η Mosse υπογράμμισε επίσης την θέση της γυναίκας συγγραφέας στον ανδροκρατούμενο χώρο της συγγραφής καθώς από ότι φαίνεται ακόμα και σήμερα υπάρχει θέμα με την βράβευση γυναικών συγγραφέων και με την αναγνώρισή τους ως ισάξιες με τους άνδρες συναδέλφους τους.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ