13.6 C
Thessaloniki
20.4 C
Athens

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Συμφέρουσα επιλογή ή παγίδα;

*Γράφει η Κουρτέλη Ευαλέξια

Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων γίνεται ξεχωριστός υπολογισμός σε όλα…από τα τεκμήρια διαβίωσης έως και το ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Έως την 28η ημέρα Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα πρέπει να αποφασίσουν οι σύζυγοι εάν θα προβούν ή όχι σε κοινή φορολογική δήλωση.

Για αρκετούς, αποτελεί συμφέρουσα επιλογή καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο/η σύζυγός τους να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Δ.Ο.Υ.
Για κάποιους άλλους, ενδέχεται να αποτελεί παγίδα καθώς υπάρχει αύξηση στο ελάχιστο τεκμήριο που καλούνται να καλύψουν.

Ακολουθούν 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπαγωγή στο σύστημα των χωριστών φορολογικών δηλώσεων

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβώ εάν επιθυμώ να υποβάλλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τον/την σύζυγό μου;
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι να διαθέτουν και οι δύο σύζυγοι δικό τους κλειδάριθμο. Στην περίπτωση που η σύζυγος δεν έχει, οφείλει να αποκτήσει ώστε να καταστεί εφικτό να υποβληθεί και από εκείνη δήλωση.
Χρησιμοποιώντας έτσι τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, υποβάλλεται αίτηση γνωστοποίησης δήλωσης στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis

Αρκεί η γνωστοποίηση από έναν από τους δύο συζύγους.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κανένας από τους δυο τους συζύγους δεν προβεί σε αίτηση χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έως την ημερομηνία που προβλέπεται;

Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση.

Στην υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου;
Πλέον, βεβαιώνεται ξεχωριστά ο φόρος, δεν πραγματοποιείται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού και εκδίδονται δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά.

Επηρεάζει τη χορήγηση των επιδομάτων η χωριστή δήλωση συζύγων;

‘Όχι, δεν την επηρεάζει.

Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις χωριστές δηλώσεις;
Στο έντυπο Ε1 στον πίνακα 5, κάθε σύζυγος θα πρέπει να συμπληρώσει το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατέχει είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως μισθωτής. Αντίστοιχα, δηλώνει και το ποσοστό του στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης. Εάν κάποιος από τους δύο συζύγους δεν διαθέτει κάποιο ποσοστό ιδιοκτησίας θα πρέπει να επιλεγεί η ένδειξη “ΣΥΝΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ” .

Στο έντυπο Ε1, σε ποιον από τους δύο συζύγους δηλώνονται τα ανήλικα τέκνα και σε ποιον γονέα υποβάλλεται το εισόδημα από ανήλικο τέκνο;
Τα ανήλικα τέκνα τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο δηλώνονται και στους δύο γονείς.
Στην περίπτωση ύπαρξης εισοδήματος του ανήλικου τέκνου, προστίθενται στον γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Εάν οι γονείς έχουν ίσο εισόδημα, τότε το εισόδημα του ανήλικου τέκνου θα προστεθεί στον πατέρα.

Ποια είναι η προθεσμία γνωστοποίησης υποβολής χωριστής δήλωσης; Μπορώ να την ανακαλέσω αν την υποβάλω;
Προθεσμία γνωστοποίησης υποβολής χωριστής δήλωσης είναι η 28η ημέρα Φεβρουαρίου κάθε έτους. Μπορεί να ανακληθεί η επιλογή, όχι όμως μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας.

Εάν τελέσω γάμο μετά την καταληκτική ημερομηνία της γνωστοποίησης χωριστής δήλωσης είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω κοινή δήλωση;
Σε αυτήν την περίπτωση και έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικής δήλωσης, η εφαρμογή παραμένει ανοιχτή για τη γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης.

Αρκεί να υποβάλλω μία φορά αίτηση χωριστής δήλωσης;

Όχι, θα πρέπει να υποβάλλεται για κάθε φορολογικό έτος εκ νέου αίτηση.

Σημειώνεται ότι τα μέρη συμφώνου συμβίωσης δεν χρειάζεται να προβούν στη συγκεκριμένη υποβολή καθώς τους δίνεται το δικαίωμα εξαρχής από το νόμο να επιλέξουν την υποβολή κοινής ή όχι φορολογικής δήλωσης.

Πριν τη γνωστοποίηση υποβολής της «διαζευγμένης» δήλωσης , θα ήταν ωφέλιμο να ζητηθεί η γνώμη ενός λογιστή καθώς είναι ο κατάλληλος να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες των…τεκμηρίων!

Σχετικές διατάξεις/αποφάσεις:

► Παρ. 4 του άρθ. 67 του ν.4172/2013 «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις»

► ΠΟΛ.1241/2018 «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 54, 59 και 101 του ν.4583/2018 (ΦΕΚ Α’ 212)»

► Α.1017/22.1.2019 «Γνωστοποίηση επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 έγγαμων φορολογούμενων»

Συντάκτης: Κουρτέλη Ευαλέξια *Τμήμα Λογιστικής Υποστήριξης Αθηνών ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
13.7 ° C
14.4 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
Πα
16 °
Σα
12 °
Κυ
16 °
Δε
19 °
Τρ
19 °