Χορτιάτης - Ο «παράδεισος» της λακκούβας

Πολλά τα παράπονα για δρόμους με μπαλώματα και κακοτεχνίες

Άθλια είναι εδώ και χρόνια η κατάσταση των δρόμων στην κοινότητα Χορτιάτη, την ιστορική έδρα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται καθημερινά, αγανακτισμένοι για την κατάσταση αυτή.

Η Κεντρική οδική αρτηρία βρίσκεται σε ”κακά χάλια” ενώ το όραμα της ανάδειξης του ορεινού όγκου της περιοχής έχει μείνει ακόμα… όραμα, όπως επίσης και η πρόβλεψη για το γυμναστήριο αλλά και τη γενικότερη ανάδειξη της περιοχής. ”Καυτή πατάτα” αποτελεί η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου που συνδέει την Πυλαία, το Πανόραμα, με τον Χορτιάτη και το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» αλλά και οι παρεμβάσεις στο συνολικό οδικό δίκτυο της κοινότητας που ”άργησαν”  καθώς οι  ”παγίδες” οι φθορές, οι λακκούβες –  και τα μπαλώματα κυριαρχούν.  Μάλιστα οι κάτοικοι πέρυσι έφτασαν σε σημείο να γράφουν στο οδόστρωμα το εξής μήνυμα: Φτιάξτε τον δρόμο άχρηστοι.

Η ιστορία αυτή κρατάει χρόνια και τουλάχιστον για τον δρόμο που οδηγεί στο νοσοκομείο περιμένουμε την υλοποίηση της ολικής ανακατασκευής από την Περιφέρεια την Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο μιας και το δίκτυο κρύβει κινδύνους για την οδική ασφάλεια και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν διορθωτικές παρεμβάσεις. Οι γιατροί του νοσοκομείου «Παπανικολάου» εξάλλου έχουν πολλάκις καταγγείλει την κακή κατάσταση του οδοστρώματος για τη μετάβαση σε αυτό, έργο που απαιτεί εξάλλου και η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Η κ. Δέσποινα Κετικίδου, κάτοικος Χορτιάτη δήλωσε στο cityportal

Ο Δρόμος προς το Χορτιάτη είναι επικίνδυνος από κακοτεχνίες και μπαλώματα που έχουν γίνει από διάφορες παρεμβάσεις τεχνικών εταιρειών. Έχουν δημιουργηθεί σημεία πολύ επικίνδυνα στο οδόστρωμα για όλα τα αυτοκίνητα και για τους πεζούς. Η περιοχή του λυκείου στον Χορτιάτη έχει δύο δρόμους που φτιάχνονται ”πρόχειρα” με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες λακκούβες και να δημιουργούνται ζημιές στα ΙΧ και τις μηχανές. Όταν βρέχει, η κατάσταση είναι απελπιστική για τους πεζούς ενώ τα αυτοκίνητα πολλές φορές μένουν.

Οδικό δίκτυο Χορτιάτη

Ως κάτοικοι Χορτιάτη ζητούμε έγκυρη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της σωστής αποκατάστασης του οδοστρώματος. Μέχρι τότε θα πρέπει ο δήμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έστω προσωρινά να αποκαταστήσει αυτά τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου. Επίσης, ο φωτισμός στις εκτός σχεδίου περιοχές του Χορτιάτη είναι μηδαμινός και θα έπρεπε και αυτό να διορθωθεί.

Από την πλευρά του ο Δήμος πήρε θέση και απάντησε στα πάγια παράπονα των κατοίκων της περιοχής λέγοντας ότι η κατάσταση των δρόμων της δημοτικής κοινότητας, οφείλεται στα  έργα για τον Χορτιάτη που έκανε η διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα αναφέρεται στα έργα αποχετευτικού δικτύου, δικτύου ύδρευσης, δικτύου εγκατάστασης φυσικού αερίου, οπτικών ινών και την αναβάθμιση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία άφησαν «σημάδια» στους δρόμους, αλλά απαντούν στο ”γιατί” δεν έγιναν ασφαλτοστρώσεις αυτά τα χρόνια.

Ο Κ.Καρπούζης επικεφαλής της παράταξης ”Δημιουργική Αλλαγή”, του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, δήλωσε για το θέμα στο cityportal  τα εξής.

”Οι δημότες έχουν δίκιο, έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον. Όλες οι παρατάξεις το έχουμε κάνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση έκανε ενέργειες για να αποκατασταθεί ο δρόμος, ως ένα βαθμό. Είναι εύλογες οι ανησυχίες των κατοίκων ειδικά όταν υπάρχει κακοκαιρία, πρέπει να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια και να παλέψουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου”.

”Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, η διοίκηση μας άκουσε και έκανε ενέργειες βελτίωσης του δρόμου αλλά και συνέχισης του έργου. Κατανοούμε ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα (Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) που έκαναν πιο δύσκολη την κατάσταση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για τον τόπο μας. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις εταιρειών (Αέριο, Οπτικές ίνες κτλ) που σκάβουν χωρίς να ρωτάνε τον Δήμο και μετά μάλιστα για να επαναφέρουν τον δρόμο στην αρχική του μορφή, πρέπει να στέλνουμε επιστολές είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Έχουμε το Νοσοκομείο Παπανικολάου στον Δήμο μας και η πρόσβαση εκεί πρέπει να άρτια”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση (3/2023) του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη,  αναφέρεται ότι ”δέσμευση του Δημάρχου και της διοίκησης του Δήμου είναι:

  • Ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων μέσα στο καλοκαίρι του 2023 και συνέχιση του προγράμματος και για τους μικρότερους δρόμους μέσα στο 2024. Ο Χορτιάτης, με αρχή από φέτος (2023) αποκτά και τους δρόμου που του αξίζουν!

Τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι

”Αναγνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση την ταλαιπωρία που καθημερινά βιώνετε και ζητάμε την κατανόηση σας. Πιστεύουμε όμως πως και ο πολίτης αναγνωρίζει πέρα από την ταλαιπωρία, την έντιμη προσπάθεια της διοίκησης του και το ειλικρινές της ενδιαφέρον να ολοκληρώσει έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Κάνουμε έκκληση για μια ακόμη φορά για την κατανόηση και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, με την Υπόσχεση από μέρους μας να έχει και ο Χορτιάτης ποιοτικούς και ασφαλείς ασφαλτοστρωμένους δρόμους και είμαστε πολύ κοντά για να το πετύχουμε από το φετινό καλοκαίρι κιόλας.Οι παλαιότεροι αυτοδιοικητικοί έλεγαν «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα όμως παντοτινά»”.


Θεσσαλονίκη 5 Μαρτίου 2023    Πηγή Φωτογραφιών fb/Ομάδα Χορτιάτης 57010

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως