Ανάμεσα στα καλύτερα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα που δεν γίνεται να μην σου προτείνουμε, τόσο για τη γεύση των προϊόντων του, όσο και για την ιδιαιτερότητά του.
Είναι το «Choureal», στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 9, που από το 2014 που άνοιξε, μας έχει μυήσει λίγο καλύτερα, στην τέχνη και την ιστορία του προφιτερόλ.
Και κάπως έτσι, το αγαπημένο σου γλυκό, βρήκε το δικό του «σπίτι» κι έγινε το πρώτο «tailor – made» στο είδος του, σε έναν χώρο που εξειδικεύεται στη ζύμη των choux.
Προφιτερόλ: ένα γλυκό που όλοι γνωρίζουμε, όλοι έχουμε δοκιμάσει – ενδεχομένως και συνδέσει με την πασίγνωστη σκηνή από την ελληνική ταινία «Χτυποκάρδια στα Θρανία», με το Γιώργο Κωνσταντίνου να προσπαθεί να το παραγγείλει για πρώτη φορά στη ζωή του. Οι ιδρυτές του «Choureal» αγαπούσαν το προφιτερόλ από πάντα και θέλησαν να του δώσουν τη δική του θέση και το δικό του χώρο, στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να μας μυήσουν και στην ιστορία του.
Ήξερες ότι το προφιτερόλ είναι εφεύρεση ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη, του Panterelli, που ήταν ένας από τους chef που έφερε στη Γαλλία από τη Φλωρεντία, η Αικατερίνη των Μεδίκων γύρω στο 1530; Λέγεται ότι μετά από πέντε χρόνια στο μαγειρείο της Γαλλικής Αυλής, ο Panterelli κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», που με τα χρόνια εξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε pâte à choux – λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που παίρνει το σουδάκι και ομοιάζει με λαχανάκι – και που αργότερα ο Γάλλος σεφ Marie – Antoine Carême είχε την ιδέα να γεμίσει με σαντιγύ και κρέμα πατισερί, δημιουργώντας το προφιτερόλ, στη σύγχρονη μορφή του; Η ίδια η λέξη «profiterole», σήμαινε αρχικά στην αγγλική ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), οπότε και προσφερόταν ένα μικρό γλυκό ως επιβράβευση.
Tailor – made προφιτερόλ
H τέχνη του ιδιαίτερου αυτού γλυκού, επικρατεί στο «Choureal».
Θα βρεις όχι μόνο τα νόστιμα, ερωτικά σχεδόν choux και το προφιτερόλ που φτιάχνουν μπροστά σου, αλλά και όλα τα συγγενικά γλυκά που βασίζονται στη ζύμη του choux, όπως εκλέρ και λαχταριστό, χειροποίητο παγωτό με γεμάτη γεύση, που μπορείς να δοκιμάσεις είτε ατόφιο, είτε να βάλεις στο προφιτερόλ σου.
Το βασικό είναι ότι εδώ, δημιουργείς εσύ το δικό σου προφιτερόλ, όπως ακριβώς το θέλεις, με υλικά υψηλής ποιότητας.
Οι πλούσιες και λαχταριστές σοκολάτες του «Choureal» προσφέρονται σε ποικιλία γεύσεων και αγκαλιάζουν ιδανικά τα φρεσκοψημένα choux. Η βανίλια Μαδαγασκάρης μέσα στο προφιτερόλ, οι πάντα φρέσκες κρέμες τους και οι αποκλειστικά δικής τους παραγωγής σοκολάτες, είναι ο λόγος που το προφιτερόλ βγαίνει όσο πιο φρέσκο γίνεται, με βελούδινη υφή και πλούσια κι εκλεπτυσμένη γεύση.
Τα σου ψήνονται κάθε δύο ώρες, ώστε να είναι φρέσκα και τραγανά. Τα εκλαίρ είναι πάντοτε ημέρας και μπορείς να βρεις, πέραν των κλασσικών γεύσεων, πληθώρα γευστικών συνδυασμών ανάλογα με την εποχή, όπως φιστίκι, μόκα και λεμόνι.
Στο «Choureal» θα βρεις κι άλλο ένα γλυκό, που ίσως να μην ήξερες μέχρι τώρα και που έχει τη δική του ιστορία. Είναι το «Pari – Brest», ένα γλυκό άγνωστο σχεδόν στην ελληνική αγορά, που έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο αγώνα ποδηλασίας, που λάμβανε χώρα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και ο ζαχαροπλάστης Louis Durand, κλήθηκε να εμπνευστεί ένα γλυκό συνυφασμένο με τη διοργάνωση, για να ενισχύσει την προώθησή της. Έτσι, σχεδίασε ένα γλυκό με ζύμη choux σε σχήμα τροχού ποδηλάτου, γεμισμένο με κρέμα.
Η πρόταση του «Choureal» για τις γιορτές
Ανάλογα με την εποχή, το «Choureal» επενδύει σε διαφορετικά υλικά.
Έτσι, στις γεύσεις των choux του θα βρεις από μανταρίνι και μάνγκο, μέχρι φρούτα του πάθους, γλυκόριζα και μπανόφι.
Για τις ημέρες των γιορτών φέτος, στο «Choureal» θα βρεις την καλύτερη πρόταση: choux κάστανο, με κρέμα κάστανο και μαρόν γλασέ.
Με ένα από τα κλασσικότερα προϊόντα της εποχής, το νόστιμο κάστανο, υπάρχει καλύτερη επιλογή για να γλυκάνεις τους αγαπημένους σου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;
Διεύθυνση : Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο: 2310 252766
Website
Facebook
Instagram
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 22.00, Σάββατο 10.00 – 23.00
Κυριακή 11.00 – 23.00