Ο Χρ. Ζαμπούνης

Χρ. Ζαμπούνης: «Ο τέως βασιλιάς δεν θα ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους λόγω προεκλογικής περιόδου»

Ο δημοσιογράφος, Χρήστος Ζαμπούνης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης.

Την τελευταία του πνοή άφησε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κηδευτεί ως ιδιώτης και να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

«Το θέμα είναι εάν εμείς σαν έθνος έχουμε συμφιλιωθεί με την ιστορία μας…γιορτάσαμε το 2021 τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, θυμάται κανείς τους εμφυλίους και τον διχασμό μεταξύ μας…και πριν 50 χρόνια η Χούντα κατήργησε τη βασιλευομένη Δημοκρατία με ένα αμφιβόλου νομιμότητος δημοψήφισμα» είπε αρχικά ο Χρήστος Ζαμπούνης.

Ερωτώμενος για το εάν ο τέως βασιλιάς υπήρξε «θύμα» της μητέρας του, Φρειδερίκης απάντησε: «Ήταν δυναμική η Φρειδερίκη…έτρεχε πάνω κάτω όλη την Ελλάδα για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις της, με την προίκα της σώθηκαν από τη φτώχεια πολλές κοπέλες…θέλω να πω δεν είναι απαραιτήτως κακό να έχεις μία δυναμική μητέρα. Ότι δεν είχαν το δικαίωμα οι πολιτικοί της τότε εποχής να κάνουν αυτό που ήθελαν, γιατί σκεφτόντουσαν πως θα “τ’ ακούσουν” από τη Φρειδερίκη, έχουν το δικαίωμα να την κρίνουν έτσι».

Ο Χρήστος Ζαμπούνης δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί ο τέως βασιλιάς, με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά ως ιδιώτης, πάρθηκε λόγω προεκλογικής περιόδου.

«Αρχηγός κράτους ήταν, έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη, δεν έχει καμία σημασία» συμπλήρωσε.

Τόνισε πως ο τέως βασιλιάς ουδέποτε εξέφρασε το παράπονό του προς το ελληνικό κράτος και μάλιστα παραδέχτηκε τα λάθη του.

«Το ’74 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον απέκλεισε από την ισότιμη εκλογική αναμέτρηση. Γίνεται ένα δημοψήφισμα και μιλούσε ο ένας. Γι’ αυτό και ο πατήρ Μητσοτάκης το ’88 είπε το περίφημο “unfair”. To να πεις πως το δημοψήφισμα που έκανε ο ιδρυτής της παρατάξεώς σου, ήταν άδικο, ήταν μία δήλωση γενναιότητος» προσέθεσε.

Αναφορικά με όσους θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά, ο δημοσιογράφος είπε πως δεν γνωρίζει σίγουρα.

«Φαίνεται πως οι βασιλείς της Ισπανίας θα έρθουν, και φαίνεται ότι και οι Δανοί θα ‘ρθούν…εάν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα ήταν όλοι εδώ γιατί όλοι τον καλούσαν» κατέληξε ο δημοσιογράφος.


Life 12 Ιανουαρίου 2023