Χρίστος Νταρακτσής: Το θέατρο είναι κάτι πολύπλευρο, μυστήριο και συνυφασμένο με τη ζωή και τον έρωτα

Ας συστηθούμε με τον Χρίστο Νταρακτσή, έναν ηθοποιό με καταγωγή από την Κεραμωτή Καβάλας, που τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη θεατρική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης με τις αξιοσημείωτες συνεργασίες του με το ΚΘΒΕ.

Ο Χρίστος Νταρακτσής γεννήθηκε στην Κεραμωτή Καβάλας.

Σπούδασε στην ανώτερη δραματική σχολή του θεατρικού οργανισμού Μορφές/θέατρο εμπρός.

Παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας και θεατρικής εμψύχωσης.

Ερμήνευσε ρόλους σε παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που μεταξύ άλλων σκηνοθέτησαν οι: Μιχαήλ Μαρμάρινος, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σίλβιου Πουρκαρέτε, Γιάννης Κακλέας, Σωτήρης Χατζάκης, Γιάννης Ρήγας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Κοραής Δαμάτης, Σταύρος Τσακίρης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Μόσχος, Γιάννης Σκουρλέτης.

Τηλεοπτικές παρουσίες:
Ζouga symmory 2002 Alter σκηνοθεσία Γιάννης Ζουγανέλης
Ελλάς το μεγαλείο σου 2003/04 Ant1 σκηνοθεσία Αντώνης Τέμπος
Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα 2005 Alpha σκηνοθεσία Σπύρος Καπώνης
Λίστα γάμου 2006 ΕΤ1 σκηνοθεσία Νίκος Κουτελιδάκης κ.α.

Κινηματογράφος
Τσίου 2005 του Μάκη Παπαδημητράτου
Τέσσερα μαύρα κοστούμια 2009 του Ρένου Χαραλαμπίδη

Έναρξη πρώτης συνεργασίας με το ΚΘΒΕ: 01/09/2009 . Έλαβε μέρος σε πάμπολλες παραστάσεις με τελευταία την «Τριλογία του Παραθερισμού» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, στην οποία ερμηνεύει με επιτυχία έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Ο ηθοποιός Χρίστος Νταρακτσής μας είπε δύο λόγια για την πορεία του στο θέατρο και αναφέρθηκε στο έργο που συμμετέχει και ήδη παρουσιάζεται από το Κ.Θ.Β.Ε. «Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

-Τι σας έκανε να αποφασίσετε να γίνετε ηθοποιός;

-Το θέατρο ήταν στη ζωής μου από πάντα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα παιδικά μου παιχνίδια, στο σχολείο. Ήταν εσωτερική ανάγκη που γιγαντώθηκε καθώς μεγάλωνα.

– Τώρα που εκπληρώσατε το όνειρό σας και η εσωτερική σας ανάγκη εξωτερικεύεται στη σκηνή, θέλετε να διευρύνετε την απάντησή σας για το τι σημαίνει θέατρο για σας;

-Το θέατρο είναι κάτι πολύπλευρο, μυστήριο και συνυφασμένο με τη ζωή και τον έρωτα. Είναι θνησιγενές, γοητευτικό, δύσκολο να το εξηγήσει κανείς, αποτελεί μια όμορφη σύμβαση που όμως είναι στο χέρι σου να τη χρησιμοποιήσεις έτσι ώστε να σε απελευθερώσει ψυχικά και όχι να σε σκλαβώσει. Χρειάζεται πάθος και παθιάζει και το ίδιο.

Θυμίζει αυτές τις όμορφες ευφάνταστες συμβάσεις των παιδικών παιχνιδιών μέσα από τα οποία ένα παιδί χτίζει κόσμους ολόκληρους, πιστεύει σε αυτούς και για λίγο γίνεται το ίδιο ο ήρωας των ονείρων του. Αν το καλοσκεφτείς και ο ηθοποιός καλείται ουσιαστικά να γίνει παιδί όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή αφήνοντας πίσω σκέψεις λογικές, καθημερινότητα και διαφόρων ειδών στερεοτυπικά “καλούπια”. Καλείται να επιστρατεύσει φαντασία και διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με τεχνική και να αφεθεί.

Ο καθένας μέσα από τις κλίσεις του ψάχνεται, ψάχνει τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, τα βαθύτερα ένστικτά του, μια θέση στον κόσμο, αν θέλετε. Οι ηθοποιοί είμαστε συνήθως άνθρωποι ανήσυχοι με έναν τρόπο παράξενα εσωστρεφή, παρόλο που το επάγγελμά μας είναι ταυτισμένο με την έκθεση.

Το θέατρο είναι αισθήσεις, συναισθήματα, βιώματα και πολλά άλλα. Είναι τα πάντα και τίποτε. Δε θα έπρεπε ίσως να είναι τρόπος διοχέτευσης δικών μας απωθημένων ή αναζητήσεων αλλά καλώς ή κακώς συμβαίνει και αυτό πού και πού.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ίσως κάποιους από τους λόγους που κάτι μας ωθεί σε αυτήν τη μορφή τέχνη.

-Στην παρούσα στιγμή είστε στη διανομή της παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. Πείτε μας για την παράσταση, για το έργο.

-«Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι όπως ανέβηκε από το Γιάννη Σκουρλέτη στο ΚΘΒΕ είναι μια σκηνική εμπειρία. Τόσο για μας που συμμετέχουμε όσο και για το κοινό.

Πρόκειται για μια ματιά εικαστική στο έπακρο, βαθιά ανθρώπινη, ειρωνική και μαζί γεμάτη αγάπη για την ανθρώπινη κατάσταση. Μια κωμωδία υπό το άγρυπνο βλέμμα της τραγωδίας ή μια τραγωδία με τα υλικά του γέλιου.

Τη σκηνή γεμίζουν αδικαίωτα πλάσματα που αναζητούν την αγάπη και την επαφή του άλλου κι ωστόσο, την ίδια στιγμή μαστιγώνουν το ένα το άλλο με τον λόγο του συγγραφέα, ανελέητα . Και δικαιώνονται μόνο στη σκηνή.

Είναι μια παράσταση με εξαιρετική ομάδα συναδέλφων και συνεργατών.

-Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια!


 

H Tριλογία του Παραθερισμού | Μονή Λαζαριστών

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως