«Χριστούγεννα, μαζί» από την Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα κάλαντα αποτελούν αναπόσπαστο και κύριο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε μια βραδιά γεμάτη μελωδίες και στίχους από κάλαντα, τηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου – περίοδος που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα
Ποσειδεώνα – τα παιδιά τελούσαν το έθιμο της ειρεσιώνης, δηλαδή τραγουδούσαν στους
δρόμους κρατώντας την ειρεσιώνη, κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα (είρος ή έριον: μαλλί). Τραγουδώντας ευχές και παινέματα έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας.

Παρόμοια τραγούδια συναντάμε στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες γιόρταζαν τα σατουρνάλια ή κρόνια και τις καλένδες. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη βυζαντινή περίοδο η επίσημη χριστιανική εκκλησία αντέδρασε έντονα στα ειδωλολατρικά αυτά κατάλοιπα, τα οποία στην πορεία κατάφερε να ενσωματώσει. Τα κάλαντα μάλιστα φαίνεται πως παίρνουν το όνομα τους ακριβώς από τις βυζαντινές καλένδες.

Τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής
Θεσσαλονίκης έχει ο Σωτήρης Αλεβίζος, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Άγγελος Τσανάκας.

► Info

«Χριστούγεννα, μαζί»

Ημερομηνία 13/12/2021 στις 20:00

Εισιτήρια: 10€, 5€ (μειωμένο) 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2


Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το σύνολο των παραστάσεων του.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως