Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου Πάρκο Τσέπης , Αγαπηνού - Ιωάννου Μιχαήλ | Φωτογραφία Αρχείου

Cine «Το Πάρκο» | Έμφυλες Ταυτότητες | Προβολή και Συζήτηση με την Συμμετοχή των Καλλιτεχνών

Το Cine Parko επιστρέφει την Πέμπτη 23 Ιουνίου φιλοξενώντας καλλιτέχνες από το Πακιστάν, την Ιαπωνία και την Ισπανία.

Θα μοιραστούν τα βίντεο -περφόρμανς τους συζητώντας θέματα στις διασταυρώσεις του δημόσιου χώρου, της πατριαρχίας, των έμφυλων ταυτοτήτων που εξερευνούν στο καλλιτεχνικό τους έργο αλλά και βιώνουν στην ζωή τους. Προσκαλούμε το κοινό να συμμετάσχει στην συζήτηση με τις δικές τους εμπειρίες. Η συζήτηση θα γίνει στα Αγγλικά αλλά θα υπάρξει δυνατότητα άτυπης μετάφρασης στα Ελληνικά

Aτζέντα Θεσσαλονικης: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Δες ΕΔΩ όλα όσα γίνονται (σινεμά, πρόγραμμα κινηματογράφων, τηλεόρασης θέατρο, παραστάσεις, χορός, συναυλίες, Live, νυχτερινή ζωή, μπουζούκια, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, γονείς και παιδί, Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ. Είναι ο πλέον έγκυρος και πλήρης οδηγός για διασκέδαση – έξοδο στη Θεσσαλονίκη!

“Aik Nerala Shehr, Shehr kay Undar Nehr, Nehr kay Beech may Aag”
2018, 03’51’’
Anushka Rustomji & Zara Asgher

Αναζητούμε να αντιμετωπίσουμε και να προκαλέσουμε τις νοοτροπίες που υπαγορεύουν πως και που οι γυναίκες μπορούν να εμφανίζονται στον δημόσιο χώρο, σε τι πλαίσια/ για ποιους σκοπούς, και αν οι άντρες προσπαθούν να επικρατήσουν τον δημόσιο χώρο με τις λέξεις τους και/ή με την φυσική τους παρουσία, συνειδητά ή ασυνείδητα.

“I’m not going back to the moon” 2020, 09’44’’
Mayuko Inui

Αυτό το έργο έχει βασιστεί στο “The Tale of the Bamboo Cutter” το οποίο είναι ένα λαικό Ιαπωνικό παραμύθι. Σε αυτό το βίντεο, η πριγκίπισσα Kaguya, η μητέρα μου και εγώ που μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι που το πατριαρχικό σύστημα ακόμα υπάρχει, διασταυρωνόνται. Η μητέρα μου κι εγώ είμαστε ντυμένες ως πριγκίπισσα Kaguya, και μιλάμε για διάφορα έμφυλα ζητήματα. Μέσω της Kaguya-hime, η μητέρα μου κι εγώ, σκεφτόμαστε ζητήματα περί καταπάτηση δικαιωμάτων και τις πιθανότητες των έμφυλων ταυτοτήτων. Πως θα μπορούσε η Kaguya-hime να επιζήσει στην γη με το τρόπο που θέλει χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στο φεγγάρι;

“Queertures”
2022, 04’31’’
Mayuko Inui & Leire de Meer

Το Queertures είναι ένα βίντεο-περφόρμανς που εξερευνά τους περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος στο να ενστερνηστούν την πιθανότητα του εαυτού/ής-τέρατος: πόσο μακρυά από το ανθρώπινο σώμα μπορούμε να φύγουμε χρησιμοποιώντας το ανθρωπινο σώμα ως υλικό ; Οι ανθρώπινες ταυτότητες είναι ενσωματωμμένες σε κοινωνικά πλαίσια και αφηγήματα. Η/Το Mayuko Inui και το Leire de Meer καταλαβαίνουν αυτά τα αφηγήματα ως αλληλεπιδράσεις, ως κοινωνικά προιόντα και μηχανισμούς μέσω των οποίων ξεδιπλώνοντε νοήματα. Οι καλλιτέχν@ αλλάζουν το σχήμα τους σε αυτό των queertures και καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο για να προκαλέσουν αυτά τα αφηγήματα. Ο σκοπός των Queertures δεν είναι να τρομάξουν αλλά να παραδειγματίσουν τις στρώσεις των ενσωματωμένων αντιλήψεων (όπως τον ρατσισμό, ικανοτισμό, σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, ηλικιακές διακρίσεις κτλπ) που απειλούν την ατομική και συλλογική μας ακεραιότητα. Τα queertures είναι άφυλα εναλλασόμμενα σχήματα. Τα queertures μεταμορφώνονται σε αφυλετικές μεταλλάξεις. Τα queertures υπάρχουν πέρα από την έννοια του γραμμικού χρόνου. Τα queertures είναι μεταμορφώσεις που δεν έχουν οριστικό σχήμα.

Βιογραφικά
Η Anuska Rustomji είναι εικαστική καλλιτέχνης με βάση το Καράτσι. Αποφοίτησε από το National College of Arts της Λαχόρης με BFA το 2012. Έχει συμμετάσχει στο Pilotenkueche artist residency στην Λειψία, Γερμανία το 2015 και η δουλειά της έχει αναδειχθεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η Zara Asgher είναι διεπιστημονική εικαστική καλλιτέχνης και παιδαγωγός από την Λαχόρη του Πακιστάν. Έχει αποφοιτήσει από το National College of Arts της Λαχόρης το 2011. Έχει εκθέσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Βραβεύτηκε με καθολική υποτροφία για να εκτελέσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Nordic Visual Studies and Art Education στο Aalto University της Φιλανδίας.
Η/Το Mayuko Inui είναι καλλιτέχνης με βάση το Τόκυο της Ιαπωνίας. Ασχολείτε με βίντεο και περφόρμανς χρησιμοποιώντας το ίδιο της το σώμα. Το έργο της βασίζεται στον φεμινισμό και την queer θεωρία.
Το Leire de Meer είναι καλλιτέχν@ με βάση την Μαδρίτη. Η δουλειά τους εστιάζει στις κοινότητες, την queer ενσωμάτωση και την χωρική φαντασίωση. Χρησιμοποιούν περφόρμανς, σωματικές ασκήσεις και την φαντασία για να προκαλέσουν την αντίληψη των εαυτών και τους πολιτισμούς στους οποιούν είμαστε ενσωματωμένα.
► Info
Cine «Το Πάρκο» Έμφυλες Ταυτότητες | Προβολή και Συζήτηση με την Συμμετοχή των Καλλιτεχνών
Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 20.00
Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου
Πάρκο Τσέπης , Αγαπηνού – Ιωάννου Μιχαήλ
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε