Codex Giga

Codex gigas-Η «Βίβλος» του Διαβόλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώδικας Γίγας (Codex gigas) θεωρείται όχι μόνο το μεγαλύτερο χειρόγραφο της Ιστορίας αλλά κι ένα “πόνημα” με αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τον εμπνευστή του. Υποστηρίζεται ότι γράφθηκε τον 13ο αιώνα στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε των Βενεδικτίνων της Βοημίας, στην σημερινή Τσεχία.

Το βιβλίο φέρει όμως και ένα άλλο παρατσούκλι, αυτό της “Βίβλου του Διαβόλου”. Αιτία; Ο θρύλος που συνοδεύει την δημιουργία του και μία μεγάλη εικόνα του Διαβόλου στο εσωτερικό.

Παλαιά φωτογραφία του βιβλίου

Το θρίλερ του Codex Giga

Το χέρι που έγραψε αυτό το μυστηριώδες τεράστιο βιβλίο θεωρείται πως ήταν ο μοναχός Χερμάν ο Ερημίτης (Χέρμανους Χερένιτους), καθώς ο συγγραφέας του λέγεται πως δεν είναι άλλος από τον Διάβολο.

Ο συγκεκριμένος μοναχός έχοντας διαπράξει αρκετά από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και εγκλήματα κατά της Μονής καταδικάστηκε σε θάνατο, συγκεκριμένα να χτιστεί ζωντανός μέσα σε τοίχο του μοναστηριού. Ο Χέρμαν ο Ερημίτης κατά τη διάρκεια του “κτισίματος” φώναξε για έλεος, ζητώντας να του δοθεί μία τελευταία ευκαιρία, με τον ηγούμενο να του προστάζει τα εξής: “Aν μπορέσεις να καταγράψεις όλη την γνώση του κόσμου σε ένα βιβλίο μέχρι το πρωί, θα γίνει άρση της θανατικής σου τιμωρίας”.

Ο Χέρμαν συμφώνησε…

Σύμφωνα με την ιστορία, ο καταδικασμένος μοναχός συνειδητοποίησε περίπου τα μεσάνυχτα ότι θα ήταν αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο. Τότε αποφάσισε να προσευχεί στο Θεό για βοήθεια και λίγο αργότερα στις σκοτεινές δυνάμεις.

Λέγεται ότι μπροστά του εμφανίστηκε ο Διάβολος και με ανταλλαγή την ψυχή του, θα έγραφε ο ίδιος το βιβλίο.

Την επομένη ημέρα, ο ηγούμενος του μοναστηριού βρέθηκε μπροστά σε ένα “θαύμα”…Ένα βιβλίο 80 κιλών και ενός μέτρου μήκους, δεμένο με δέρμα μοσχαριού και γαϊδάρου ήταν έτοιμο.

Τί υπάρχει μέσα στο βιβλίο

Μέσα στο βιβλίο λέγεται πως υπάρχει όλη η γνώση του κόσμου (έως εκείνη την περίοδο).Ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, την «Ετυμολογία» του Ισίδωρου της Σεβίλλης, το Antiquitates Judaicae του Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ιστορίες και ετυμολογίες, φυσιολογίες, ένα ημερολόγιο, έναν κατάλογο των αδελφών μοναχών της μονής, θαυματουργίες και άλλα χρονικά.

Επίσης εμπεριέχει ιατρικές σημειώσεις, ξόρκια, τελετουργικά, εικόνες όπως και το πορτρέτο του Διαβόλου στην σελίδα 299. Αυτό το σχέδιο λέγεται πως έσωσε τη ζωή του Χέρμαν ωστόσο ο μοναχός φημολογείται ότι μέχρι τον θάνατό του βασανίστηκε από την κατάρα της τρέλας.

Ο διάβολος στο codex giga

Από τις παράξενες πτυχές του Codex Giga είναι οι διαπιστώσεις που έκαναν μελετητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν ένας και μόνο μοναχός έγραψε αυτό το βιβλίο, θα ήθελε πάνω από 20 χρόνια για να το ολοκληρώσει. Ωστόσο, ο γραφικός χαρακτήρας του “συγγραφέα” είναι ο ίδιος σε όλη την έκτασή του.

Μαρτυρίες για ένα καταραμένο βιβλίο

Το βιβλίο άλλαξε πολλά χέρια για τους επόμενους 3 αιώνες…Από μοναστήρι σε μοναστήρι, αρχικά βρέθηκε στα χέρια του αυτοκράτορα Ρούντολβ Β, στην Πράγα. Φήμες λένε ότι η ψυχική υγεία του αυτοκράτορα είχε κλονισθεί τόσο, λόγω της εμμονής του με το Codex Giga.

Kατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών το 1648, το σύνολο της συλλογής είχε κλαπεί από τον σουηδικό στρατό ως λάφυρο, και τώρα σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. To 1697 ξέσπασε φωτιά στη Βιβλιοθήκη όμως το βιβλίο σώθηκε…όμως από το εσωτερικό του είχαν σκιστεί 20 σελίδες.

Το 1858 λέγεται ότι ένας βιβλιοθηκάριος έχασε τα λογικά του, όταν κατά λάθος κλειδώθηκε μέσα στην αίθουσα όπου το φυλασσόταν το βιβλίο. Οι υπεύθυνοι του μουσείου, τον βρήκανε κάτω από ένα τραπέζι τρομοκρατημένο, να δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας διάφορα βιβλία άρχισαν να “πετάνε” γύρω από το σημείο όπου βρισκόταν το Codex Giga και στο τέλος το καταραμένο βιβλίο άρχισε να αιωρείται.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως