16.1 C
Thessaloniki
18.7 C
Athens

COVID-19: Πλάνο για οριζόντιο εμβολιασμό στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Το μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένο ότι η χώρα θα ανοίξει για τους τουρίστες από 14 Μαΐου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προσβλέπει στην δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών Covid free.

Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα συμβάλλει σημαντικά και ο μεγάλος αριθμός δόσεων εμβολίων, που θα λάβει η χώρα μας τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, από τα 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού που θα παραδοθούν νωρίτερα -σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό- στην Ε.Ε., στην Ελλάδα αναλογούν 1,2 εκατ. δόσεις.

Διαβάστε επίσης: Θεμιστοκλέους: Στις 19/4 ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η χώρα βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΑ.

Πελώνη: Οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

«Η ελληνική πλευρά επιδιώκει αποκλιμάκωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμπέδωση θετικού κλίματος. Η συγκεκριμένη συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει και εμείς θα προβάλλουμε τις θέσεις για όλα τα ζητήματα. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου και πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και επιδιώκουμε να εμπεδώνουμε ένα καλό κλίμα και παγίως ζητάμε αποχή της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες. Μία τέτοια συνάντηση (ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», απήντησε ερωτηθείσα σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο briefing των πολιτικών συντακτών. Σε ερώτηση, μάλιστα, κατά πόσον η Αθήνα εκλαμβάνει ως προκλητική ενέργεια τη μετάβαση Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα μετά το σημερινό του ραντεβού με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η κ. Πελώνη αν και διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, σημείωσε ότι «προφανώς γίνεται εν όψει της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό» και υπενθύμισε την πάγια θέση Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του πολιτικού προβλήματος μέσω διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι οι θέσεις Ελλάδος και Τουρκίας είναι γνωστές και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα και Τρίπολη επανεκκινούν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών, όπως προέκυψε μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammed al – Menfi.

«Δεν είναι της παρούσης τι θα γίνει το Πάσχα»

«Γνωρίζω την αγωνία όλων για το τι θα γίνει το Πάσχα, όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός, ωστόσο αυτό δεν είναι της παρούσης. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έλθει η ώρα θα αποφασίσουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει», επεσήμανε η Αριστοτελία Πελώνη κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχουν νεότερα για πιθανή άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις εν όψει της εορτής του Πάσχα. Όπως σημείωσε για την συγκεκριμένη απόφαση όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σημαντικοί, καθώς η πανδημία δεν είναι μονοδιάστατη. Αναφορικά με περιπτώσεις αρνητών των self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη λογική και στην ατομική και κοινωνική ευθύνη ως μέσο προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοιού, ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Επεσήμανε, δε, ότι βάσει της ισχύουσας προτεραιοποίησης, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα διατεθούν σε πρώτη φάση στις παραγωγικές ηλικίες έως τα 67 έτη και ακολούθως στις ομάδες των 67 και πάνω, ενώ εκτίμησε πως από Δευτέρα θα διατίθενται σε επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες συνολικά αριθμούν 930.00 εργαζόμενους.

«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς, που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες»

Ύστερα από πολλές ερωτήσεις κατά πόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, η Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπογράμμισε, δε, πως οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας – δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό – θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ υπενθύμισε ευκαιρίας δοθείσης ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κατά τον Ιούνιο αναμένονται στην χώρα μας οι επιπρόσθετες 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και σημείωσε ότι ημερησίως γίνονται πλέον 55.000 και περισσότεροι εμβολιασμοί.

Τόνισε, δε πως οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων. Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκου και αναμένει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

«Να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Αποδήμους γιατί δεν υπερψηφίζει την κυβερνητική πρόταση»

Ερωτηθείσα σχετικώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στη Βουλή και να τοποθετηθεί σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Αποδήμων σημειώνοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, καθώς βάσει αυτής, η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό δεν προσμετρείται στο τελικό αποτέλεσμα». Η Αριστοτελία Πελώνη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τους Αποδήμους γιατί δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης.

Μείζον ζήτημα οι καταγγελίες Κοντονή

«Είναι μείζον ζήτημα τα όσα καταγγέλλει ο κ. Κοντονής και ακόμη πιο μείζον είναι η σιωπή του κ. Τσίπρα και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποδομήσει. Πρόκειται για τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να σπάσει τη σιωπή του και να απαντήσει και στις καταγγελίες για μετάθεση των εκλογών του 2019. Ποιος ο λόγος και τι το τόσο πιεστικό, ώστε χρειάστηκε να μετατεθούν οι εκλογές του 2019;» διερωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα των καταγγελιών του Σταύρου Κοντονή σχετικά με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση παραμονές των εθνικών εκλογών.

Τέλος, σε ερώτηση για παλαιότερες αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε: «Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή σχολίαζα σε άλλο πλαίσιο με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα, ούσα εργαζόμενη σε εφημερίδα; Ή εγκαλούμαι επειδή δεν έσβησα τα συγκεκριμένα tweets, όπως κάνουν άλλοι, όταν εισέρχονται στην πολιτική; η τακτική της τυμβωρυχίας στο διαδίκτυο εν είδει Ιεράς Εξέτασης είναι φθηνή και δείχνει την απελπισία κάποιων».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Τόμπρα στο πλαίσιο της προανακριτικής κατά του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν έχει προλάβει να δει τα εν λόγω στοιχεία επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση, που διερευνά η Βουλή πως περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει».

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
16.1 ° C
17.8 °
13.9 °
77 %
1.5kmh
0 %
Τρ
16 °
Τε
22 °
Πε
25 °
Πα
25 °
Σα
23 °