Covid -19: Τι ισχύει στον ευρωπαϊκό νότο στις μετακινήσεις των πολιτών

Η Ελλάδα από την Παρασκευή 29/03 υιοθέτησε νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, ανοίγοντας κάποιες δραστηριότητες, παρά τους τετραψήφιους αριθμούς των κρουσμάτων.

Σίγουρα, ο περιορισμός στις μετακινήσεις και η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ένα μέτρο που έχει υιοθετήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Στη Γαλλία μάλιστα, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιλ-ντε-Φρανς, η κυβέρνηση επιτρέπει τις εξωτερικές δραστηριότητες σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων χωρίς χρονικό περιορισμό. Βέβαια πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα δικαιολογητικών για άλλους λόγους πέραν της άθλησης, το οποίο έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Απαγορεύονται ωστόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι πολίτες έπρεπε να έχουν μαζί τους ένα έγγραφο από τη γαλλική κυβέρνηση, στο οποίο θα επέλεγαν για ποιον λόγο κυκλοφορούν έξω (5 επιλογές). Στο χαρτί αυτό συμπλήρωναν επίσης τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ βασική προϋπόθεση ήταν να βγαίνουν έξω μόνοι.

Η χώρα μας, αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών, έχει υιοθετήσει το σύστημα των sms με τους γνωστούς, πλέον, 6 κωδικούς, ένα «μοντέλο» σχετικά κοντινό σε αυτό που είχε επιβληθεί στη Γαλλία κατά την πρώτη καραντίνα την περσινή άνοιξη.

Οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες που έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο κύμα, δεν φαίνεται να ασπάζονται την πρακτική της «ειδικής άδειας» για έξοδο από την οικία.

Ιταλία: Μετακινήσεις μόνο για λόγους «αποδεδειγμένης ανάγκης»

Αυτήν την στιγμή η Ιταλία, η οποία βίωσε δραματικές καταστάσεις κατά το πρώτο κύμα του νέου κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη, παρότι άνοιξε κάποιες δραστηριότητες, προχώρησε εκ νέου στην αναστολή τους και τη λήψη νέων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και του Καθολικού Πάσχα στις 4 Απριλίου.

Η Ιταλία ήταν ως τώρα χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες κινδύνου, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη και λευκή (στην οποία ανήκει μόνο η Σαρδηνία). Εν όψει όμως του Πάσχα και ως τις 6 Απριλίου, όλη η χώρα, πλην Σαρδηνίας μετατρέπεται σε κόκκινη ζώνη προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μάλιστα, από τις 3 έως και τις 5 Απριλίου, θα εφαρμοστεί καθολικό lockdown στη χώρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, παραμένει από τις 22.00 ως τις 5.00.

Αυτό σημαίνει πως παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, καθώς και τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο και η εστίαση ξανακλείνουν. Οι μετακινήσεις θα μπορούν να γίνονται για λόγους αποδεδειγμένης ανάγκης, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνον μια επίσκεψη την ημέρα σε φιλικά σπίτια από το πολύ δυο άτομα. Απαγορεύονται παράλληλα οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Κλειστά είναι τα σχολεία, ενώ γίνεται έκκληση για όσο το δυνατόν περισσότερη τηλεργασία. Τα πρόστιμα, ανάλογα την παράβαση, φτάνουν ως τα 1.000€.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου, μετά τα αυστηρά μέτρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Ιταλία προχώρησε σε χαλάρωση κάποιων μέτρων, ανοίγοντας την εστίαση (στην κίτρινη ζώνη) ως τις 18.00, καθώς και τα αξιοθέατα τις εργάσιμες ημέρες.

«Ζω στη Ρώμη, στο Λάτσιο, η οποία ήταν κίτρινη ζώνη από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Θεωρώ ότι η κίτρινη ζώνη μας επέτρεψε μια καλή ισορροπία μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα», λέει ο Κάρλο Φίλιππο ντ’ Αμίκο, κάτοικος της πρωτεύουσας.

«Η κίτρινη ζώνη επιτρέπει την ελευθερία κυκλοφορίας μέσα στην περιοχή χωρίς περιορισμούς πέρα από τη χρήση μάσκας και την εθνική απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα. Όλες οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές εκτός από τα γυμναστήρια, τις πισίνες, σινεμά και θέατρα», προσθέτει.

«Θεωρώ θετικό το ότι κατορθώσαμε να περιορίσουμε τον ιό στο βαθμό που μας επέτρεψε να έχουμε μια κοινωνική ζωή, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις οι οποίες κατ’ εμέ δεν δικαιολογούν κάποιους περιορισμούς, παραδείγματος χάρη τα κλειστά θέατρα τη στιγμή που άλλες δραστηριότητες όπως οι εκκλησίες είναι ανοιχτές. Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο καταδεικνύει τις προτεραιότητες του κράτους που δυστυχώς δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους πολίτες. Ευτυχώς τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μουσεία στη Ρώμη χωρίς την πολυκοσμία που προκαλούσε ο τουρισμός. Αυτή η δραστηριότητα λειτούργησε πολύ θετικά στην ψυχική μου υγεία.», τονίζει.

Πορτογαλία: «Καθήκον» του πολίτη να μένει στο σπίτι

Η Πορτογαλία, αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19, μετά από την επιβολή ενός πολύ αυστηρού lockdown, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι εκτοξεύθηκαν εξαιτίας της χαλάρωσης των Χριστουγέννων.

Η «προσεκτική» χαλάρωση των μέτρων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των δημοτικών, των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων. Εντούτοις, η «άτυπη» καραντίνα θα επεκταθεί έως τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Βάσει του σχεδίου χαλάρωσης της καραντίνας, το οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, η σύσταση των αρχών για παραμονή στο σπίτι δεν θα αρθεί, παρά μόνο μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σε τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν με τα 2/3 της πληρότητάς τους.

Τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα γυμνάσια και οι ανοικτοί χώροι στα μαγαζιά, όπως και τα μουσεία.

Τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και οι χώροι θεάματος θα πρέπει να περιμένουν έως τις 19 Απριλίου, ενώ τα εστιατόρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν ξανά τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προειδοποίησε πως «το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και με το σταγονόμετρο».

Εξ αρχής, αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών, οι αρχές είχαν υπογραμμίσει πως είναι «καθήκον» του πολίτη να μένει σπίτι και να βγαίνει έξω μόνον κατ’ εξαίρεση, όπως για παράδειγμα για το σχολείο (όταν ήταν ανοιχτά), την εργασία και τα καθημερινά ψώνια για το νοικοκυριό. Ο κ. Κόστα είχε δηλώσει «μέτρα περιορισμού της κίνησης θα εφαρμοστούν μόνο όταν χρειάζεται».

Η χώρα της Ιβηρικής βρέθηκε από τον «Παράδεισο» στην «Κόλαση» τον χειμώνα. Το «Πορτογαλικό θαύμα» στο πρώτο κύμα της Covid-19 πέρυσι την άνοιξη, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα μετατράπηκε σε εφιάλτη.  Οι μισοί από τους θανάτους από Covid-19 στην Πορτογαλία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο

Οι επιδημιολόγοι συμφώνησαν με τους πολίτες όσον αφορά την εύρεση της αιτίας αυτής της «έκρηξης». Η Πορτογαλία ήταν, μαζί με την Ισπανία, η ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε τους περισσότερους χαλαρούς περιορισμούς τα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η κινητικότητα ήταν συνολική, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε στο ελάχιστο και δεν υπήρχε καν όριο ατόμων στα σπίτια.

«Η χαλάρωση Χριστουγέννων ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το ξέραμε, αλλά δεν το περιμέναμε να είναι αυτού του μεγέθους », ομολόγησε στην ισπανική El País ο Ρικάρντο Μεξία, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας της Πορτογαλίας.

Ισπανία: Μετακινήσεις μόνο εντός της Περιφέρειας

Ο κορωνοϊός «σάρωσε» την Ισπανία κατά το πρώτο κύμα πέρυσι την άνοιξη, οδηγώντας στην επιβολή πολύ αυστηρού καθολικού απαγορευτικού. Κατά το δεύτερο κύμα, όλες οι περιφέρειες έλαβαν περιοριστικά μέτρα, κυρίως όσον αφορά στην κίνηση των πολιτών, εφαρμόζοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και αναστέλλοντας τη λειτουργία της εστίασης, του λιανεμπορίου και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πλέον τα μέτρα έχουν αρχίσει σταδιακά να αίρονται, αν και κάθε περιφέρεια, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της, εφαρμόζει και διαφορετικούς περιορισμούς.

Στην Καταλονία, τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά με αυστηρά μέτρα. Η κινητικότητα επιτρέπεται σε όλη την Καταλονία. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά στο 30% της χωρητικότητας. Το ίδιο ισχύει και για τους κλειστούς χώρους άθλησης, ενώ για τους ανοιχτούς η πληρότητα ανέρχεται στο 50%. Ανοιχτοί είναι επίσης οι χώροι πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση (Govern) της Καταλονίας είναι πολύ αυστηρή αναφορικά με την τηλεργασία, υποχρεώνοντας της επιχειρήσεις να την εφαρμόζουν, εκτός κι αν αυτό είναι αδύνατον.

Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 22.00 έως τις 6.00. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 28 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείονται αυστηρότερα μέτρα εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών στις αρχές Απριλίου.

Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει και η Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης, μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Ισπανίας μέχρι προσφάτως. Τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και η εστίαση λειτουργούν, με περιορισμούς ασφαλώς στην πληρότητα, ενώ η απαγόρευση ξεκινά μια ώρα αργότερα στις 11 το βράδυ και ισχύει ως τις 6 το επόμενο πρωί.

Οι εντός της Περιφέρειας μετακινήσεις επιτρέπονται, εντούτοις απαγορεύονται οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Στην Περιφέρεια της Καστίλλης & Λεόν (βόρεια και κεντρική Ισπανία), η απαγόρευση της κυκλοφορίας εφαρμόζεται από τις 22.00 έως τις 6.00 της επόμενης ημέρας. Η εστίαση είναι ανοιχτή στο 33% της πληρότητας και στους εξωτερικούς χώρους (terrazas). Οι πολίτες μπορούν να κινηθούν εντός της Περιφέρειας και μόνο.

Αναφορικά με την έξοδο από την οικία, γίνεται χωρίς ειδική άδεια, με όριο τα τέσσερα άτομα μαζί, ενώ υπάρχει περιορισμός και στις συγκεντρώσεις σε σπίτια.

«Αν θέλεις μπορείς να βγεις εντός ωραρίου χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να είστε το πολύ τέσσερα άτομα. Φυσικά πάντα με μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις», λέει η Κριστίνα Πάρμπολε Μαρτίν, Ιστορικός της Μεσαιωνικής Περιόδου, στo Fundación Santa Maria la Real στην πόλη της Παλένθια.

«Οι περισσότεροι εργαζόμαστε με τηλεργασία. Τα πρωινά δουλεύω από το σπίτι, ενώ τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω στο Μοναστήρι», προσθέτει. «Οι χώροι πολιτισμού είναι ανοιχτοί, με περιορισμένη πληρότητα. Ήμουν με αναστολή σύμβασης από πέρυσι τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, όταν και το Μοναστήρι άνοιξε ξανά για το κοινό. Από τότε δεν έχουμε ξανακλείσει».

«Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί γιατί αρκετός κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα. Γίνονται μάλιστα και κάποια πάρτι, αλλά ευτυχώς όχι πολλά».

Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί συνολικά 3,21 εκατ. κρούσματα, ενώ 72.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Με μία δόση εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 4.106.550 (8,75%) πολίτες, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 1.886.813 (4,02%) πολίτες.

Ελίζα Καραγιώργη- naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε