11.6 C
Thessaloniki
12.6 C
Athens

Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Δεκαέξι νέες σχολικές αίθουσες προσχολικής εκπαίδευσης

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Τοποθετεί 16 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας (12 στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου και 4 στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού), με τον Δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό να παρευρίσκεται στην έναρξη των εργασιών στο οικόπεδο που θα στεγαστεί το 34ο Νηπιαγωγείο.

Οι προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες είναι εμβαδού 36 τ.μ. έκαστη (6×6μ.), πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό, διαθέτοντας κλιματισμό, ενώ δεν υστερούν στο παραμικρό από τις συμβατικές σχολικές αίθουσες, τηρώντας κατ΄ ελάχιστο την εγκεκριμένη τεχνική προδιαγραφή της ΚΤΥΠ ΑΕ σε ότι αφορά στα υλικά κατασκευής.

Οι αίθουσες θα τοποθετηθούν είτε σε αύλειους χώρους υφιστάμενων σχολικών μονάδων, όπου υπάρχουν οι χωροταξικές προϋποθέσεις, είτε σε οικόπεδα που έχει επιλέξει ο Δήμος και εν συνεχεία θα γίνει παρέμβαση του εξωτερικού χώρου και περίφραξη για τη διαμόρφωση μίας πλήρως λειτουργικής σχολικής μονάδας. Οι 16 αυτές σχολικές αίθουσες θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά από τις αρχές του 2021.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020, «Προσωρινές Εγκαταστάσεις Στέγασης Για την Κάλυψη Επειγουσών Αναγκών της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης» και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.947.000 ευρώ. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση με πλάνο τετραετίας, με την προοπτική δημιουργίας μόνιμων δομών. Με την πάροδο της τετραετίας ο Δήμος υποχρεούται να απομακρύνει τις λυόμενες κατασκευές, οι οποίες θα παραμείνουν στη διάθεσή του να τις αξιοποιήσει για άλλες χρήσεις.

Ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, συνοδευόμενους από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο, Κώστα Σωτηράκη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Σωτήρη Νικολαΐδη και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο για το έργο, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Νέστορα Λαφαζανίδη, βρέθηκε άνωθεν του Περιφερειακού στη συμβολή των οδών Νυμφαίου και Τσιμπουκτσάκη, απ΄ όπου ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης δύο αιθουσών και επέβλεψε τη διαμόρφωση τού αύλειου χώρου, όπου θα στεγαστεί το 34ο Νηπιαγωγείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά του συγκεκριμένου Νηπιαγωγείου μεταφέρονται έως τώρα με λεωφορεία από την περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού στη γειτονική Διαλογή, ενώ πλέον σύντομα θα διασφαλιστεί η δυνατότητα ισότιμης πρόσβαση τους στις δομές του δίχρονου δημόσιου Νηπιαγωγείου, πλησίον της κατοικίας τους.

Ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός μετά το πέρας της επίβλεψης της έναρξης της πορείας του έργου υπογράμμισε πώς «το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών μονάδων έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό δυσχεραίνει τις ζωές των μαθητών και των γονιών τους. Ο Δήμος προχωρά άμεσα σε μία προσωρινή λύση, η οποία θα ανακουφίσει σημαντικά αυτό το πρόβλημα. Οι λυόμενες κατασκευές δεν έχουν πραγματικά τίποτα να ζηλέψουν από τις συμβατικές σχολικές αίθουσες και με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης. Όλα τα παιδιά έχουν ίδιες ανάγκες και ίσα δικαιώματα και υποχρέωση μας ως Δήμος είναι να τα εξασφαλίζουμε. Βασικός προσανατολισμός μας παραμένει η δημιουργία μόνιμων δομών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να αποκτήσει καινούρια σχολεία».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης, αναφερόμενος στην πορεία του έργου και τη σημαντικότητά του τόνισε πώς «ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί πριν από τέσσερα χρόνια, η διοίκηση κλήθηκε να το λύσει σε ένα χρόνο, ξεκινώντας από το μηδέν. Δουλέψαμε εντατικά, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και τη δυσλειτουργία που προκάλεσε ο κορωνοϊός στις αρμόδιες υπηρεσίες που μάς ελέγχουν. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση το πρόγραμμα υλοποιείται. Οι συγκεκριμένες αίθουσες είναι μια λύση για την ομαλή λειτουργία της προσχολικής εκπαίδευσης και η ανάγκη τοποθέτησής τους ήταν άμεση. Δεσμευόμαστε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς σχολική στέγη».

Στον πίνακα που επισυνάπτεται περιγράφονται οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν οι 16 αίθουσες και τα Νηπιαγωγεία των οποίων τις ανάγκες θα εξυπηρετήσουν.

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
11.6 ° C
12.8 °
10.6 °
82 %
1kmh
40 %
Τρ
17 °
Τε
18 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
11 °