Κουτσούμπας

Δ. Κουτσούμπας από ΑΧΕΠΑ: Παραμύθι η δήθεν συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχει καταρρεύσει το μεγάλο παραμύθι της δήθεν συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει και ο δημόσιος φυτοζωεί, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες ελλείψεις του ΑΧΕΠΑ σε προσωπικό και στο απαράδεκτο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν επιστρέψει οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή. Υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η διαχρονική απαξίωση της Δημόσιας Υγείας από τις κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί δίνουν ηρωική μάχη.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Κατά την επίσκεψή μας εδώ στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τόσο στη συνάντηση με τη διοίκηση και τον διοικητή του νοσοκομείου, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων και τους εργαζόμενους στο ΑΧΕΠΑ, εντοπίσαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τόσο σε γιατρούς σε πολλές ειδικότητες, όσο και σε νοσηλευτές και στο υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό. Γεγονός που θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα και με τις συνταξιοδοτήσεις αρκετών γιατρών, νοσηλευτών στο τέλος του χρόνου, αλλά και απ’ το γεγονός ότι εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι, γιατροί-υγειονομικοί ανεμβολίαστοι, με αναστολή εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, γεγονός απαράδεκτο. Κι αυτό θα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα.

Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στην καθυστέρηση της αποζημίωσης, των επιδομάτων, μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συνεχείς συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα με τους 4.000 υγειονομικούς απ’ το πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίοι εδώ και τώρα πρέπει να ενταχθούν στους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, γιατί βρίσκονται σε ομηρία εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ουσιαστικά επιτελούν σπουδαίο έργο, ακόμα και εκπαίδευσης συναδέλφων τους επικουρικών, ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας.

Συνεχίζεται κατά την άποψή μας, η συνολική απαξίωση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, όπως γινόταν διαχρονικά και απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Το μεγάλο παραμύθι που προσπαθούν να πουλήσουν εδώ και χρόνια για τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα έχει καταρρεύσει αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά δίνει τεράστια κέρδη στους μεγαλοϊδιώτες επιχειρηματίες, ενώ την ίδια ώρα φυτοζωεί με ελάχιστη χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα και εδώ στο ΑΧΕΠΑ, στα νοσοκομεία της χώρας. Για να μη μιλήσω για άλλες πλευρές, όπως είναι η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία.

Οι ίδιοι οι υγειονομικοί, μέσα σε αυτές τις βάρβαρες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας με απληρωσιά, με εντατικοποίηση, δίνουν μια μεγάλη μάχη. Πραγματικά είναι ηρωική η προσπάθειά τους. Χωρίς αυτούς, γιατρούς, νοσηλευτές, υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό, δε θα μπορούσε ο λαός μας και εδώ στη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσει τα προβλήματα με την πανδημία, να γιατρευτεί, να θεραπευτεί, παρότι εκκρεμούν λόγω των ελλείψεων και της απαξίωσης, πάρα πολλά χειρουργεία, πάρα πολλές δραστηριότητες που έπρεπε να γίνουν αυτά τα χρόνια και έχουν καθυστερήσει και μάλιστα αφορούν σοβαρά νοσήματα συνανθρώπων μας εδώ στην πόλη, όπως είναι οι καρκινοπάθειες ή άλλα νοσήματα, χειρουργεία που επείγουν και έχουν καθυστερήσει κ.ά».

Πηγή: 902.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Καραμανλής: Στον οδηγό και όχι στο όχημα οι ποινές του νέου ΚΟΚ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως