Δ. Νεάπολης - Συκεών: Σ. Δανιηλίδης-Λ. Ωραιόπουλος κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου το «ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» με επικεφαλής τον Λάζαρο Ωραιόπουλο συμπορεύεται με τη «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-Σίμος Δανιηλίδης» σε ένα συνδυασμό νίκης και ελπίδας.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση

Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Στο πλαίσιο μίας ειλικρινούς και ισότιμης πολιτικά συνεργασίας προχωράμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, κομματικές τοποθετήσεις και πολιτικές προτιμήσεις. Βρίσκουμε πεδίο συνεννόησης και διαμορφώνουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας. Επιλέγουμε να πορευτούμε στο δρόμο του ενωτικού αγώνα για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.

Στο γόνιμο έργο των προηγούμενων χρόνων, χτίζουμε το σχέδιο για ένα σύγχρονο δήμο, για μια φιλική, φιλόξενη, λειτουργική, πράσινη και ανθρώπινη πόλη για όλους. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο προσκήνιο βάσει συγκεκριμένου κοινού προγραμματικού πλαισίου (το κείμενο επισυνάπτεται) και καθαρών αυτοδιοικητικών θέσεων. Δεν συναλλασσόμαστε στο παρασκήνιο ούτε ζητάμε κομματικά χρίσματα από κανέναν. Όραμά μας, ένας δήμος του 21ου αιώνα, συγχρονισμένος με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της νέας μεταβιομηχανικής εποχής. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, με αυτοδιοικητική αντίληψη, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, πολιτικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες για το καλό του συνόλου των συμπολιτών μας. Μέσα σε ένα περιβάλλον που καθορίζεται ακόμη από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, της υγειονομικής κρίσης της προηγούμενης διετίας και της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, επιχειρούμε να αναδείξουμε το σύνθετο και χρήσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Θέτουμε σαφείς στόχους, προσδιορίζουμε προτεραιότητες, καθορίζουμε τις πολιτικές μας. Διαμορφώνουμε το δημοτικό μας πρόγραμμα με στόχο να προσφέρουμε στους πολίτες ακόμη περισσότερα, ακόμη καλύτερα.

– Οργανώνουμε μία λειτουργική, φιλόξενη και πράσινη πόλη

– Σχεδιάζουμε και προωθούμε πράσινες πολιτικές ενάντια στην κλιματική κρίση

– Δημιουργούμε μια πόλη των νέων, του πολιτισμού του αθλητισμού και της παιδείας

– Διαμορφώνουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

– Βάζουμε ανάχωμα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

– Διασφαλίζουμε την εύρυθμη λειτουργία, την οικονομική ευρωστία του δήμου προς όφελος των πολιτών, με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία

– Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα

– Συνεχίζουμε και εντείνουμε τη μάχη ενάντια στην ανεργία σε τοπικό επίπεδο αξιοποιώντας προγράμματα και δημιουργώντας 100άδες θέσεις εργασίας

Προχωράμε μαζί, στο πλαίσιο αυτών των προγραμματικών κατευθύνσεων και δεσμεύσεων.

Με ενότητα και συλλογικότητα, με πνεύμα ενός ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου και σύνθεσης ιδεών, καλούμε κάθε δημοκρατικό συμπολίτη μας να συμβάλει ώστε να οργανώσουμε από κοινού μια Δημοτική Αρχή που εγγυάται την ισονομία και ισοπολιτεία των δημοτών και ενισχύει την διαρκή και ουσιαστική συμμετοχή τους στα κοινά. Προτάσσει τον καθολικό χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών και αναλαμβάνει την ευθύνη διαφύλαξής του. Προτεραιοποιεί απόλυτα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την παιδεία, τον πολιτισμό. Στις εκλογές του Οκτωβρίου πάμε όλοι μαζί και καλούμε τους συνδημότες μας να στηρίξουν το κοινό μας σχέδιο, την κοινή μας προσπάθεια με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις και με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Πορευόμαστε μαζί έχοντας βαθιά επίγνωση του ρόλου και του καθήκοντός μας: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας. Να πάμε πιο μπροστά, ν’ ανεβούμε πιο ψηλά!

Σίμος Δανιηλίδης

Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών

Προγραμματικές θέσεις συνεργασίας των παρατάξεων

Ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του συνδυασμού διαμορφώνεται από αρχές, αξίες και θέσεις οι οποίες μας δεσμεύουν.

 • Οι αξίες της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
 • Οι αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της εντιμότητας, της αξιοκρατίας, της υπευθυνότητας, της λαϊκής συμμετοχής, του κοινωνικού ελέγχου και της λογοδοσίας στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας.
 • Το μοντέλο μιας αυτοδιοίκησης σύγχρονης, ευρωπαϊκής, συμμετοχικής, οικονομικά αυτοδύναμης και θεσμικά ισχυρής με αποκλειστικές και πλήρεις αρμοδιότητες.
 • Οι αρχές και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας.
 • Οι κανόνες της συναπόφασης, του σεβασμού της διαφορετικής άποψης, της ενιαίας έκφρασης, της κοινής πολιτικής δράσης, της τήρησης των προγραμματικών δεσμεύσεων, της συλλογικής ευθύνης, της δημοκρατικής διαδικασίας στη λειτουργία μας.

Κατακλείδα στη λειτουργία του συνδυασμού είναι το τρίπτυχο:

– Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα

– Αποτελεσματικότητα και έργο

– Ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία

Συγκροτούμε ένα δημοτικό συνδυασμό που αγωνίζεται:

 • Για μια νέα διοικητική διάρθρωση στην Ελλάδα. Για ένα διοικητικό μοντέλο με επιτελικό κράτος και με ισχυρές αυτοδιοικητικές αρχές, πραγματικούς πόλους εξουσίας. Για τη θεσμική εξέλιξη και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οικονομική της αυτοδυναμία, τον ουσιαστικό της ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Για τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία, τη δημοκρατική λειτουργία και τη λαϊκή συμμετοχή.
 • Για νέες πιο βαθιές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Για μια γενναία μεταρρύθμιση που θα φέρει την ελληνική αυτοδιοίκηση πιο κοντά στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε πεδία, όπως ενδεικτικά στην κοινωνική φροντίδα και πρόνοια, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το περιβάλλον, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση και προσχολική αγωγή, την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κλπ.
 • Για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ.

Στις 8 Οκτωβρίου καλούμαστε όλοι οι πολίτες να αποφασίσουμε για την πορεία και την εξέλιξη των πόλεων  μας και της καθημερινότητας μας.

Το σπουδαιότερο ζητούμενο για τον Δήμο Νεάπολης -Συκεών, το Δήμο μας, σήμερα είναι η ανάγκη να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μια λειτουργική, φιλική, φιλόξενη, ανθρώπινη και πράσινη πόλη. Με ενότητα, με πνεύμα ενός ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου και σύνθεσης ιδεών, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ανοιχτή και αλληλέγγυα, ικανή να διασφαλίζει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών για όλους τους δημότες της, αλλά ταυτόχρονα να ανοίγει τους ορίζοντες της ανάπτυξής της. Με Δημοτική Αρχή που εγγυάται την ισονομία και ισοπολιτεία των δημοτών και ενισχύει την διαρκή και ουσιαστική συμμετοχή τους στα δημοτικά δρώμενα. Που προτάσσει τον καθολικό χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών και αναλαμβάνει την ευθύνη διαφύλαξής του. Που προτεραιοποιεί απόλυτα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Για να πετύχουμε όμως όλα όσα οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η πόλη μας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστο τις παρακάτω κοινές προγραμματικές δεσμεύσεις.

Προγραμματικές Δεσμεύσεις 

 1. Δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών και εργαζομένων, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, μόρφωση, προσωπικό του προσδιορισμό ή πολιτική του πεποίθηση.
 2. Διαφάνεια σε όλα και για όλους
 3. Αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και δημοκρατική λειτουργία όλων των οργάνων.
 4. Σύγχρονος επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας ΔΣ και ετήσιος προγραμματισμό τακτικών συνεδριάσεων έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση έργου και χρόνου τόσο των υπηρεσιακών στελεχών όσο και των αιρετών.
 5. Αναβάθμιση γραφείου δημοτικών παρατάξεων με όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα. Στελέχωση γραμματειακής υποστήριξης με τουλάχιστον ένα άτομο για όλες τις παρατάξεις, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
 6. Διεύρυνση των θεσμών διαβούλευσης και ένταξη  τοπικών δημοψηφισμάτων ως εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σε σημαντικά ζητήματα.
 7. Δημιουργία ψηφιακού φόρουμ διαβούλευσης με πιστοποιημένους χρήστες – πολίτες για όλα τα θέματα της πόλης που θα λειτουργεί 365μέρες το χρόνο 24ωρες τη μέρα
 8. Επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των κανονιστικών αποφάσεων για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου, κυκλοφορίας, φορτοεκφόρτωσης, οικοδομικών εργασιών κτλ στο πλαίσιο της ευταξίας στην πόλη, εντός πρώτου έτους νέας αυτοδιοικητικής περιόδου. Διεκδίκηση της άμεσης στελέχωσης και λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση των κανονιστικών αποφάσεων.
 9. Εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών  και μελετών στάθμευσης για το σύνολο του Δήμο
 10. Δημιουργία της πρώτης δημοτικής τράπεζας γης, στην επέκταση των Πεύκων, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρυμοτομίας στο δήμο.
 11. Κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου και Κέντρου Νεότητας στα Πεύκα
 12. Διαμόρφωση συνθήκων συμμετοχής των νέων στα κοινά και στην κοινωνική ζωή του τόπου.
 13. Επανασύσταση και επαναλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας.
 14. Δημιουργία ιστοσελίδας για την πληροφόρηση των νέων για ευκαιρίες, προγράμματα, δράσεις και εργασία
 15. Ανάπλαση όλων των δενδροδόχων σε όλες τις δημοτικές ενότητες με σύγχρονο τρόπο ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο να βγαίνουν χόρτα. Η αρχή θα γίνει από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Χρηματοδότηση από το ταμείο του Δήμου εκτός εάν βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 16. Άνοιγμα των προαύλιων χώρων των σχολείων του Δήμου μας με επιτήρηση τις απογευματινές ώρες
 17. Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας διαδημοτικής συγκοινωνίας με στοχευμένα δρομολόγια μικρών ηλεκτρικών οχημάτων – Διεκδίκηση δημιουργίας γραμμών ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.
 18. Δημιουργία Μητρώου Δημιουργών – καλλιτεχνών, κάθε είδους τέχνης.
 19. Στήριξη του ερασιτεχνικού και σωματειακού αθλητισμού
 20. Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας υπόγειου σταθμού στάθμευσης οχημάτων στο Στρεμπενιώτη και στη στάση Κασίμη (Μετρό).
 21. Πρόσκληση για μίσθωση έναντι τιμήματος  των άδειων – ελεύθερων οικοπέδων εντός αστικού ιστού με σκοπό το καθαρισμό τους και τη διαμόρφωση τους σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης
 22. Άμεση ανάπλαση όλων των σημείων εισόδου του Δήμου
 23. Προώθηση πολιτικών για την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μέσω της διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας και επι μέρους παρεμβάσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ρεύματος  και δημιουργία τράπεζα ενέργειας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
 24. Κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος ύστερα από τοπικές διαβουλεύσεις που οργανώνουν υποχρεωτικά τα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με σκοπό την ιεράρχηση έργων και παρεμβάσεων τοπικής σημασίας.
 25. Ισόρροπη κατανομή των έργων, των δράσεων και των πόρων σε κάθε δημοτική κοινότητα, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.
 26. Ανακατασκευή του γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο Κλειστό Θέατρο Συκεων
 27. Συνεχής διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού

Με βάση  αρχές, αξίες και συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, χωρίς αποκλεισμούς και δίχως να υπηρετούμε προσωπικές στρατηγικές, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δεσμευόμαστε να εργαστούμε με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, με αυτοδιοικητική αντίληψη, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, πολιτικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες.

Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Προχωράμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, κομματικές τοποθετήσεις και πολιτικές προτιμήσεις.

Βρίσκουμε πεδίο συνεννόησης και διαμορφώνουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας.

Για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας, για ένα Δήμο που να αξίζει στα παιδιά μας.


Θεσσαλονίκη 24 Αυγούστου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως