Δ. Παύλου Μελά: Διαδικτυακή ομιλία: «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821»

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, επιδιώκοντας να βάλει το δικό του λιθαράκι στους πανηγυρικούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προετοίμασε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός να αναδείξει τη σημασία του εορτασμού της επετείου ως γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, αφετέρου να παλινδρομήσει ιστορικά και να τιμήσει τη μέγιστη ώρα του έθνους μας: την Εθνεγερσία του 1821!

Μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και εργασίας, βάλαμε κάτω μεράκι, ηθικό χρέος και αισιοδοξία και δημιουργήσαμε τη δική μας Δεξαμενή Τιμής και Μνήμης μέσα από ένα ταξίδι ιστορίας και αναμνήσεων.

Η κατανομή των δράσεων και των εκδηλώσεων γίνεται σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες που ταυτίζονται χρονικά με τους μήνες.

Αρχικά τιμούμε τη Γυναίκα της Επανάστασης, αναδεικνύουμε Κοινωνικά Ζητήματα της περιόδου που εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα, επιστρατεύουμε τη Λαογραφία και την Εθνολογία, προσεγγίζουμε το 1821 με μια πιο μοντέρνα διάσταση, επενδύουμε στις τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και ψηλαφίζουμε τη θρησκευτική και εκκλησιαστική χροιά της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας ιστορικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους σημαντικότερους στο είδος τους. Συνάψαμε σχέσεις συνεργασίας με γνωστούς φορείς και ιδρύματα και τον γειτονικό Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και επιδιώκουμε να τις δούμε να καρποφορούν τους επόμενους μήνες.

Ο προγραμματισμός έχει ολοκληρωθεί και φυσικά υπάρχει το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ζούμε σε πολύ περίεργες μέρες και γι’ αυτόν το λόγο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες και τις ώρες. Συνεπώς, η πορεία των εορταστικών εκδηλώσεών μας θα μείνει σε ένα πλάνο, αλλά οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνονται λίγες μέρες πριν, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις ανάλογες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των Ειδικών Επιστημόνων.

Σε αυτό το ταξίδι χρέους και ιστορικής συνέχειας, σας θέλουμε μαζί μας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού. Ελάτε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, όπως ακριβώς αρμόζουν στο σημαντικότερο γεγονός του 2021: με μεγαλοπρέπεια, ηθική και περηφάνια.

Διαδικτυακή ομιλία: «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821»
Η δράση και η συμμετοχή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία

Τη δράση των γυναικών πρόκειται να αναδείξει η διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά μέσω της πλατφόρμας zoom και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 19:00, με εισηγήτρια την ιστορικό Βασιλική Λάζου.

Αφορμή για τη διοργάνωση της διαδικτυακής εισήγησης αποτελεί η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς και ο εορτασμός για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί καλύπτουν τόσο τη ζωή και την καθημερινότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όσο και τις πράξεις και τη στάση τους απέναντι στο θάνατο, το φόβο και την πείνα. Από το Σούλι ως το Μεσολόγγι και τα νησιά, οι γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνέβαλαν με τρόπο ουσιαστικό στην οργάνωση και διεξαγωγή της: εφοδίαζαν τους αγωνιστές με πολεμοφόδια, πολέμησαν στο πλάι τους σαν γνήσιες ηρωίδες, αφιέρωσαν τη ζωή τους και πρόσφεραν τις περιουσίες τους για την Ελλάδα, για την ελευθερία. Υπήρξαν όμως και οι γυναίκες που βίωσαν τον πόλεμο από το δικό τους μετερίζι, παλεύοντας με καθημερινές, αλλά συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η ομιλία που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου πραγματεύεται ακριβώς αυτό: τον τρόπο με τον οποίο εκείνες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Μιλά για τη μοίρα όσων βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και τη Μάνη. Περιγράφει τις στερήσεις και την υποδούλωση, ενώ αναφέρεται στις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες της επανάστασης και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Με λίγα λόγια, η εισήγηση παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν καιρώ πολέμου και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και τα γεγονότα της εποχής.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλείται ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της στην ειδική φόρμα πατώντας εδώ. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwoMKC1Yp09TqTUjb_t-mKTk2V6WGOL4A1HoecmLn9pwPIfQ/viewform

Στη συνέχεια, μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθησή της.

Ευαγγελία Καρακούτα, Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού: Δημιουργούμε τη δική μας Δεξαμενή Τιμής και Μνήμης

Η Επανάσταση των Ελλήνων γοήτευσε και συνεχίζει να γοητεύει. Ίσως γιατί, πέρα από τη σημασία της ως ιστορικό γεγονός, άγγιξε τα όρια του μύθου. Το βλέπουμε και σήμερα, όταν 200 χρόνια μετά, η αναφορά και μόνο στην 25η Μαρτίου ασκεί μια αναζωογονητική, σχεδόν ηλεκτρική δύναμη πάνω μας. Έτσι, παρά τις αντιξοότητες και τη διατάραξη της καθημερινότητάς μας λόγω της πανδημίας, κατορθώσαμε να δομήσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δρώμενων, ομιλιών και δράσεων που θα κρατήσουν αφενός υψηλά το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν και αφετέρου φιλοδοξούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο.

Προφανώς, το ύφος των εορτασμών θα είναι διαφορετικό σε όλη τη χώρα και συνεπώς και σε εμάς. Ωστόσο, μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και εργασίας, βάλαμε κάτω μεράκι, ηθικό χρέος και αισιοδοξία και δημιουργήσαμε τη δική μας Δεξαμενή Τιμής και Μνήμης μέσα από ένα ταξίδι ιστορίας και  αναμνήσεων.

Η κατανομή των δράσεων και των εκδηλώσεων γίνεται σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες που ταυτίζονται χρονικά με τους μήνες.

Αρχικά τιμούμε τη Γυναίκα της Επανάστασης, αναδεικνύουμε Κοινωνικά Ζητήματα της περιόδου που εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα, επιστρατεύουμε τη Λαογραφία και την Εθνολογία,  προσεγγίζουμε το 1821 με μια πιο μοντέρνα διάσταση, επενδύουμε στις τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και ψηλαφίζουμε τη θρησκευτική και εκκλησιαστική χροιά της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας ιστορικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους σημαντικότερους στο είδος τους. Συνάψαμε σχέσεις συνεργασίας με γνωστούς φορείς και ιδρύματα και τον γειτονικό Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και επιδιώκουμε να τις δούμε να καρποφορούν τους επόμενους μήνες.

Ο προγραμματισμός έχει ολοκληρωθεί και φυσικά υπάρχει το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ζούμε σε πολύ περίεργες μέρες και γι’ αυτόν το λόγο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες και τις ώρες. Συνεπώς, η πορεία των εορταστικών εκδηλώσεών μας θα μείνει σε ένα πλάνο, αλλά οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνονται λίγες μέρες πριν, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις ανάλογες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των Ειδικών Επιστημόνων.

Σε αυτό το ταξίδι χρέους και ιστορικής συνέχειας, σας θέλουμε μαζί μας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού. Ελάτε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, όπως ακριβώς αρμόζουν στο σημαντικότερο γεγονός του 2021: με μεγαλοπρέπεια, ηθική και περηφάνια.


Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος: Να διδασκόμαστε από την Ιστορία

Η Ελλάδα μας. «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου» όπως έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης. Ένα κομμάτι γης με ρίζες συνομήλικες με την ίδια την ιστορία, που κουβαλάει εδώ και αιώνες στην πλάτη της ονόματα που αντηχούν στους αιώνες.

1821. Η αναπόφευκτη συνέχεια του έθνους των Ελλήνων. Μια κάστα ηρώων που έγραψε τις πιο ένδοξες ημέρες της νεότερης ιστορίας μας και απέδειξε την ιστορική συνέχεια της καταγωγής μας. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Οφείλουμε να διδασκόμαστε από αυτήν και να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και που βαδίζουμε.

200 χρονιά μετά γιορτάζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και παρά τις δυσκολίες των καιρών μας οι Έλληνες είμαστε πάλι εδώ να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να τους καθιερώσουμε τοποτηρητές των καταβολών μας.

Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμάει τους ήρωες προγόνους μας, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, τον Κατσαντώνη, την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Ονόματα κολόνες της ιστορίας που στάθηκαν μπροστάρηδες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Τιμούμε το Αθάνατο 1821 ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της σπουδαίας μέρας της Χριστιανοσύνης, όταν η «κεχαριτωμένη» και «ευλογημένη» Παναγιά μας έλαβε την καλή είδηση ότι θα κυοφορήσει το Χριστό μας, καθώς αυτή ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους είχε το πλήρωμα της χάριτος. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η καθιέρωση της Εθνικής μας Επετείου με τη μεγάλη γιορτή της Πίστης μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Ζήτω η 25η Μαρτίου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως