Δ. Παύλου Μελά: Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την κατάθλιψη εν μέσω covid-19

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη δεύτερη ενότητα της διαδικτυακής δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κατάθλιψη, με θέμα: «Κατάθλιψη εν μέσω covid-19. Ζώντας με την κατάθλιψη – Μορφές θεραπείας».

Το σεμινάριο που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα διεξαχθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου, στις 12.30, με ομιλήτρια την Ψυχολόγο Σμαράγδα Χρηστάκη, η οποία θα αναφερθεί στην κατάθλιψη εν μέσω πανδημίας, τις επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), την οργανική υγεία και τις οικονομικές συνέπειες.

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την κατάθλιψη εν μέσω covid-19 (Τρίτη 23/3)

Οι Σύνδεσμοι για την παρακολούθηση είναι οι παρακάτω:
➢ Μέσω της πλατφόρμας zoom
23/3, 12.30 – https://zoom.us/j/91748211245
➢ Μέσω FACEBOOK
Την Ημέρα και ώρα της Διαδικτυακής Δράσης, στη σελίδα «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Κεντρική Δομή» https://www.facebook.com/kentrikidomikepygeias
Θα ακολουθήσει συζήτηση και παραπομπή για αυτοεξέταση με το τεστ κατά Zung.

Ο κύκλος των διαδικτυακών σεμιναρίων για την κατάθλιψη θα κλείσει την Τρίτη 30/3 με θέμα «Κατάθλιψη – Υποστήριξη των φροντιστών», μέσω της πλατφόρμας zoom https://zoom.us/j/94041923754 και του παραπάνω συνδέσμου στο facebook.

ΚΕΠ Υγείας: Ενημέρωση – Πρόληψη

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέτασή σας, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.

Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και 9 Δήμοι στο πρώτο σεμινάριο για την κατάθλιψη

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά και τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Διδυμοτείχου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Καλαμαριάς, Πύδνας – Κολινδρού και Φλώρινας, διοργάνωσε στις 16/03/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας με θέμα: «Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να στηρίξουμε την πρόληψη στους Δήμους. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε: «Ο Δήμος Παύλου Μελά μέσω του ΚΕΠ Υγείας στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη. Δίπλα στους συνανθρώπους μας, απέναντι όμως από την ασθένεια, που τείνει να μετατραπεί από ψυχική νόσο σε μάστιγα της εποχής μας. Μέσα από δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και πρωτοβάθμιου προσυμπτωματικού ελέγχου στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ξεπερνάμε τα εμπόδια που θέτει στη δια ζώσης επικοινωνία η παγκόσμια πανδημία».

H Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων Χαρά Αμανατίδου τονίζει: «Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη ασθένεια που χτυπά δίχως διακρίσεις ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Ο αστικός τρόπος ζωής, η απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον, η αποδόμηση της οικογένειας και των κοινωνικών σχέσεων, η καθημερινή πίεση και οι συνεχείς απαιτήσεις οδηγούν το ανθρώπινο μυαλό σε μονοπάτια άγχους και απομόνωσης. Η πανδημία, τα συνεχόμενα lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση δυσχεραίνουν περισσότερο την ασθένεια και την πολλαπλασιάζουν. Ο καθένας μας μπορεί να απλώσει το χέρι για να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Στον Δήμο Παύλου Μελά, είμαστε δίπλα σας με τα ΚΕΠ Υγείας, για να παρέχουμε με την βοήθεια των ειδικών, πληροφόρηση, ενημέρωση, πρόληψη».

Δηλώσεις Δημάρχων

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης: «Η Πανδημία δημιούργησε κοσμογονικές ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το καλοσκεφτούμε, η μεγαλύτερη απειλή και ο πλέον επικίνδυνος εχθρός που “γέννησε” η COVID_19 εναντίον της κοινωνίας, είναι η κατάθλιψη, καθώς ένας άνθρωπος σε κατάθλιψη, είναι αδύνατο να διψά για ζωή, δημιουργία, στόχους και εξέλιξη. Η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και η ψυχοκοινωνική στήριξη αποτελούν προτεραιότητα για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Συγχαίρω την πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το σημερινό σεμινάριο. Τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, μέσω των διαδικτυακών εκδηλώσεων είναι απαραίτητα για τη διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ένα άτομο είναι είτε ψυχικά άρρωστο είτε υγιές. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν διαφορετικά επίπεδα ψυχικής υγείας. Μπορούμε να θεωρήσουμε την ατομική ψυχική υγεία ως ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ ψυχικής υγείας και ασθένειας. Η σημερινή κατάσταση ενισχύει την μοναξιά και τη μοναχικότητα, συνεπώς θεωρηθείτε μια περίοδος γόνιμη για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης».

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ στο ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ιωάννης Λώλος: «Είμαι περήφανος που το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στη δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργανώνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεδομένου ότι σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη. Μέσα από την ενημερωτική αυτή δράση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία απέναντι σ’ αυτή την ασθένεια και να βοηθήσουμε στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους».

Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης: «Η κατάθλιψη, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της επίσημης πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να σκύψουν με προσοχή πάνω στο πρόβλημα και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, να αναζητήσουν τις πλέον κατάλληλες λύσεις για τον σταδιακό απεγκλωβισμό των συνανθρώπων μας από την εν λόγω σύγχρονη μάστιγα. Ο Δήμος Καβάλας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια συστηματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου».

Δήμαρχος Καλαμαριάς, Ιωάννης Δαρδαμανέλης: «Η Δημιουργία του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς αποδεικνύει ότι ο Δήμος στέκεται πραγματικά δίπλα στον πολίτη. Το γεγονός ότι προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας σε τόσο οικονομικά δύσκολες, για τους περισσότερους, εποχές, το καθιστά έναν από τους στυλοβάτες της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμο μας. Καλώ όλους τους δημότες μας να εγγραφούν στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Καλαμαριάς, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση όλων των παροχών που αφορούν την υγεία τους».

Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας: «Παράλληλα με την σημαντική πρόοδο που παρατηρήθηκε σε πολλούς τομείς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις οι κοινωνικές σχέσεις μειώθηκαν. Παρατηρήθηκε μία «κοινωνική μοναξιά». Η οικονομική κρίση που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε αρκετά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, μία μερίδα από τους οποίους παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης. Το πρόβλημα μεγενθύθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θερμά συγχαρητήρια στο ΕΔΔΥΠΠΥ που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας. Ευχαριστώ θερμά όσες και όσους συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση».

Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλειος Γιαννάκης: «Ο Δήμος Φλώρινας, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, και με τη δομή του ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών για επίκαιρα ζητήματα της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, συμμετέχουμε στο διαδικτυακό σεμινάριο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Κατάθλιψη και είμαι σίγουρος πως τα πορίσματα του σεμιναρίου θα αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα».

Αναστάσιος Παπαδήμας, πολιτικός εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας Αμπελοκήπων-Μενεμένης: «O Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Με τις κοινωνικοπρονοιακές του δομές στηρίζει με κάθε τρόπο άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω κατάθλιψης. Κατανοώντας την αξία της ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας, συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης που οργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων».

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν η Στέλλα Θεοδοσίου Ζυγογιάννη, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Δήμου Διδυμοτείχου καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι: «Tο Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για τη διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως