Δ. Παύλου Μελά για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21/9): Είναι δύσκολο να ξεχνάς

Δ. Παύλου Μελά για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21/9): Είναι δύσκολο να ξεχνάς

Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ), αλλά και την καθιέρωση του Σεπτέμβρη -από το 2012- ως Παγκόσμιο Μήνα της Νόσου Αλτσχάιμερ (World Alzheimer΄s Month), ο Δήμος Παύλου Μελά στέλνει το μήνυμα: Είναι δύσκολο να ξεχνάς!

Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινή γνώμη, να αμφισβητήσει και να καταπολεμήσει το στίγμα για την ομώνυμη νόσο, αλλά και να πετύχει την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η γήρανση του πληθυσμού της γης έχει οδηγήσει σε αυξημένη εμφάνιση εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως είναι η άνοια που αποτελεί κατάληξη διαφόρων χρόνιων παθολογικών καταστάσεων του εγκεφάλου, με συχνότερη αιτία εμφάνισης τη νόσο Alzheimer. Η κύρια μορφή αναπηρίας στην τρίτη ηλικία για τη χώρα μας αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ, με την οποία εννοούμε ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων ή τη γλωσσική επικοινωνία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Η νόσος επηρεάζει όμως και το οικογενειακό περιβάλλον, αυτούς που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς και επωμίζονται δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΧΤΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2019 ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Με πρωτοβουλίες του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαράς Αμανατίδου, ξεκίνησε από τις 21 Μαρτίου 2019 η λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Παύλου Μελά, καθώς ο Δήμος εντάχθηκε, σε ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Η νέα δομή, συμβουλευτική και υποστηρικτική για την άνοια, που στηρίζει έμπρακτα την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer, στεγάζεται στο 2ο όροφο του κτιρίου της οδού Τζαβέλλα 12, στη Σταυρούπολη, όπου εδρεύει και το ΚΑΠΗ και λειτουργεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ώρες 08.00-14.00.

Αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενους σε τοπικούς φορείς και όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών (εφαρμόζονται τα test: mini mental,  moca,  test κατάθλιψης  και εναλλακτικά άλλα τεστ αναλόγως με το επίπεδο), στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας Κυριακή Καριπίδου και Δήμητρα Κίραλη που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται ενημέρωση για το ιατρείο μνήμης και προτρέπονται να επισκεφτούν την νευρολόγο του σταθμού, καθώς και να ενταχθούν στις ομάδες ενίσχυσης μνήμης.

Η Αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου, αρμόδια για θέματα υγείας, τονίζει ότι «σήμερα που ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19, επέφερε περιοριστικά μέτρα για να είναι πιο ασφαλείς ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, καλούμαστε στον Δήμο Παύλου Μελά να εντείνουμε την προσπάθεια, μέσω του προγράμματος των Συμβουλευτικών Σταθμών Άνοιας και των άλλων κοινωνικών δομών, ώστε οι ασθενείς με άνοια και το ανθρώπινο περιβάλλον τους, να μη νιώσουν ούτε μια στιγμή μόνοι και αποκλεισμένοι. Υιοθετήσαμε, αναπτύσσουμε και κάνουμε πράξη τη νέα προσέγγιση για την άνοια με τις φιλικές κοινότητες και υπηρεσίες, απαραίτητες γιατί “θεραπευτικό είναι το να παραμένεις στη ζωή, η θεραπεία δε γίνεται έξω από την κοινότητα”. Επειδή είναι δύσκολο να ξεχνάς, με τη φροντίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, μακριά από κάθε είδους προκατάληψη, τα άτομα με νόσο Alzheimer δικαιούνται και θα έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 608297 τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και τις ώρες 08.00-14.00. Για τις υπόλοιπες ημέρες επικοινωνία στα τηλέφωνα 2310 688199 και 2310 600779.

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ VS ΑΝΟΙΑ (Πηγή: alzheimers.org.uk)

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι μια καλή αφορμή για να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο Αλτσχάιμερ και την άνοια, δύο έννοιες που πολλοί συχνά συγχέουν ή χρησιμοποιούν ως ισοδύναμες.

Κατ? αρχάς, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η άνοια δεν αποτελεί μεμονωμένη νόσο, αλλά περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως τα προβλήματα μνήμης, οι δυσκολίες στον συλλογισμό και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και οι διαταραχές της ομιλίας και της αντίληψης.

Η άνοια είναι αποτέλεσμα διαφόρων επιμέρους νόσων που οδηγούν σε απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Μία από αυτές τις νόσους –και μάλιστα η συχνότερη αιτία άνοιας– είναι το Αλτσχάιμερ. Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των 50 εκατομμυρίων διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας σε παγκόσμια κλίμακα, ποσοστό 60-70% οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.

Άλλες αιτίες της άνοιας είναι η αγγειακή άνοια και η άνοια με σωμάτια του Λούι (Lewy body dementia).

Όταν ένα άτομο λαμβάνει διάγνωση για άνοια, συνήθως μαθαίνει και ποια είναι η ακριβής αιτία πίσω από τα συμπτώματά του. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα, καθώς ο γιατρός μπορεί απλώς να χρησιμοποιήσει τον όρο άνοια για να περιγράψει τα συμπτώματα.

Το Αλτσχάιμερ, από την άλλη, αποτελεί μεμονωμένη νόσο που προκαλείται όταν σχηματίζονται στον εγκέφαλο πλάκες και συμπλέγματα πρωτεϊνών. Αυτές οι μη φυσιολογικές δομές διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία και επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και εν τέλει οδηγούν στον θάνατό τους.

Στα άτομα με Αλτσχάιμερ παρατηρείται επίσης μια έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Αυτή η έλλειψη έχει σαν αποτέλεσμα τα διάφορα μηνύματα να μη μεταφέρονται σωστά μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Το Αλτσχάιμερ συνήθως εκδηλώνεται με μια ήπια απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο. Ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα ή να απομνημονεύσει πληροφορίες. Άλλες πρώιμες ενδείξεις Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία εξεύρεσης της κατάλληλης λέξης, η δυσκολία επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων ή η αντίληψη των τρισδιάστατων αντικειμένων.

Όσο το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, οι διαταραχές της μνήμης, της επικοινωνίας, του συλλογισμού και του προσανατολισμού στον χώρο παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση. Όσο χειροτερεύουν τα συμπτώματα τόσο αυξάνονται οι ανάγκες φροντίδας και υποστήριξης του πάσχοντα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, ωστόσο οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως