{ Εκδηλώσεις }

Δ. Παύλου Μελά: Σεμνή τελετή – αφιέρωμα στον ήρωα «Παύλο Μελά»

από το Δήμο Παύλου Μελά και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα


Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

Δ. Παύλου Μελά: Σεμνή τελετή – αφιέρωμα στον ήρωα «Παύλο Μελά»Εκδήλωση – αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά, που ο θάνατός του κατέστησε τον Μακεδονικό Αγώνα πανελλήνια υπόθεση

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά με την υποστήριξη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά, που ο θάνατός του κατέστησε τον Μακεδονικό Αγώνα πανελλήνια υπόθεση και άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Καθώς συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη γέννηση της ηγετικής μορφής του Μακεδονικού Αγώνα, οι διοργανωτές τίμησαν τη μνήμη του ήρωα, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ημέρα που ξεψύχησε ο Παύλος Μελάς, σε ηλικία μόλις 34 ετών, μαχόμενος στο Ιερό Θυσιαστήριο για την πατρίδα.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη, δίπλα στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο που φέρει το όνομα του ήρωα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Παύλος Μελάς – γράμματα από τη Μακεδονία», παραγωγής της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Έκθεση φωτογραφικού – ιστορικού υλικού «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904 -1908». Οι παραπάνω ενότητες ταξίδεψαν το κοινό στα ταραγμένα χρόνια της προσπάθειας ενσωμάτωσης των υπό κατοχή ελληνικών περιοχών στη μητροπολιτική Ελλάδα και την ηρωική δράση και θυσία  του αφοσιωμένου Έλληνα Παύλου Μελά.

Τιμήθηκε ο ερευνητής της Μακεδονίας Βασίλης Κ. Γούναρης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά ο κ. Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής της Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. ο οποίος από το 1988 έως το 2001 οργάνωσε και διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ πρόσφατα του απονεμήθηκε αριστείο από το ΑΠΘ για το ερευνητικό του έργο στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ο επίμονος ερευνητής της Μακεδονίας, αφιερωμένος στην επιστήμη του, αλλά και στον δημοκρατικό διάλογο, καθηγητής, ταυτίστηκε με τη δουλειά στο μουσείο, που έγινε για πάνω από δέκα χρόνια το σπίτι του, και λάτρεψε τον πρόεδρό του, έναν βαθύτατα καταρτισμένο και φιλελεύθερο άνθρωπο, τον Δημήτριο Ζάννα, στον οποίο χρωστάει πολλά.

Σήμερα προσπαθεί να εμπνεύσει τους φοιτητές του και συνεχίζει το δημιουργικό του έργο, την παρεμβατική εκδοχή της Ιστορίας, απέναντι σε κάθε δογματισμό και σε κάθε μισαλλοδοξία που, στο περιβάλλον του Λόγου, πάντα θα ηττώνται.
(Πηγή Βιογραφίας: ΤΑ ΝΕΑ, Ηλίας Κανέλλης)

Ευαγγελία Καρακούτα: Να επιμένεις πάντα στα όνειρά σου

Η Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και τίμησαν τη ζωή, τη δράση και το αποτύπωμα του ένδοξου θανάτου του Παύλου Μελά για τον οποίο εξιστόρησε και υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Ο Παύλος Μελάς ήταν ένας νεαρός και ενθουσιώδης αξιωματικός που εγκατέλειψε την ηρεμία της υπηρεσίας και τη γαλήνη ενός μεγαλοαστικού αθηναϊκού σπιτιού για να πιάσει το καριοφίλι και κάτω από την  προστασία μιας μάλλινης κάπας να πρωταγωνιστήσει σ' έναν εντελώς αβέβαιο αγώνα. Με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, από τα χαϊδευτικά ονόματα των αγαπημένων παιδιών του, μπήκε κρυφά και ανεπίσημα στην Μακεδονία και οργάνωσε τον Αγώνα με άλλους Έλληνες αξιωματικούς, και εθελοντές έλληνες αδελφούς από κάθε άκρη του ελληνισμού. Ο θάνατός του στη Στάτιστα από σφαίρα Τούρκου ανέδειξε τον Μελά σε σύμβολο πατριωτισμού.

Δεν ήταν όμως μόνο ο θάνατος, αλλά ο αποκεφαλισμός του από τους συντρόφους για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του και οι πέντε ταφές του ήρωα, εκείνες που αποτέλεσαν την κορύφωση του ιστορικού δράματος. Αυτός λοιπόν ο αγέρωχος άνθρωπος που το όνομά του έγινε θρύλος και ενέπνευσε τους έλληνες δημιουργούς, εμπνέει και εμάς ως σύμβολο εθνικής ενότητας, αντίστασης και υπερηφάνειας. Ο Δήμος Παύλου Μελά ατενίζει το αύριο με πίστη και αισιοδοξία. Διδαχτήκαμε πολλά από τη ζωή του παλικαριού και έχουμε πολλά να μεταδώσουμε στις νεώτερες γενιές.

Ο θάνατός του ανασταίνει τους κοιμισμένους, δυναμώνει τους αδυνάτους, δροσίζει τους διψασμένους και στέλνει το μήνυμα: Να επιμένεις πάντα στο σκοπό σου, στα όνειρά σου!»

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Να επανεκτιμήσουμε το ρόλο της ιστορίας

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι ο δήμος που προέκυψε από τη συγχώνευση των ενοτήτων Σταυρούπολης – Πολίχνης – Ευκαρπίας απέκτησε το όνομα «Παύλος Μελάς», με αφετηρία και σημείο αναφοράς το ομώνυμο στρατόπεδο που κουβαλούσε ένα όνομα ιστορικό, βαρύ, δυνατό και τους ηρωικούς αγώνες εθνικής αντίστασης. Συνέχισε, τονίζοντας τα εξής:

«Ο Παύλος Μελάς υπήρξε σε όλη του τη ζωή παράδειγμα ήθους και αρετής,  σύνεσης και πατριωτισμού. Οι πράξεις του και οι επιλογές του οδηγούνται συνεχώς από την άδολη αγάπη για την πατρίδα και την επιθυμία του να δει να ελευθερώνεται η ταλαιπωρημένη γη της Μακεδονίας. Και αν η ζωή του ήταν αυτή που του έδινε ώθηση και νηφαλιότητα, ο θάνατός του ήταν αυτός που τον κατέστησε εθνικό ήρωα και σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού, καθώς χάρη στην εκτεταμένη δημοσιότητα που απέκτησε, ο Ελληνισμός της Μακεδονίας συσπειρώθηκε για να διεκδικήσει τη λευτεριά του και αφύπνισε την υπόλοιπη Ελλάδα. “…Με τη σπίθα που άναψε στον καθένα, πολλοί που ήταν τυφλοί ως τότε, είδαν”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ίων Δραγούμης, θέλοντας να δείξει τον αντίκτυπο της θυσίας του Παύλου Μελά.

Αυτό που θα ήθελα εγώ σήμερα να σας παρακαλέσω είναι το εξής: να αναρωτηθούμε όλοι μας, τη σημασία που έχει η ιστορία και η γνώση του παρελθόντος μας. Να επανεκτιμήσουμε το ρόλο της. Η ιστορία είναι παράδοση και ρίζες. Είναι όμως και μοντέρνα και εργαλείο αειφορίας και ανάπτυξης. Ας την δούμε με αυτή την οπτική.

Μόνο έτσι δεν θα αφήσουμε τους ήρωες μας να γίνονται έρμαιο φασιστικών λογικών. Μόνο έτσι δεν θα παραδώσουμε αμαχητί την ιστορία μας στον ολοκληρωτισμό και σε ψευδοπατριώτες. Η άγνοια και η ημιμάθεια γεννάει λανθάνουσες αντιλήψεις. Η γνώση γεννάει "Παύλους Μελάδες"».

Φανή Τσατσάια: Ο Παύλος Μελάς αγωνίστηκε για έναν πολιτισμό που δεν είναι από ύλη φθαρτή

Με σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης και διοικητική εμπειρία σε διεθνή εκπαιδευτικά έργα, η Διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Φανή Τσατσάια αναφέρθηκε στον άνθρωπο Παύλο Μελά, τον «αγαπημένο των σαλονιών που έγινε ο αγαπημένος των κακοτράχαλων βουνών της Μακεδονίας» και τον χαρακτήρισε ως έναν ονειροπόλο που ξεκίνησε έναν αγώνα ιδεαλιστικό, έτσι όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τις επιστολές του.

«Η ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και τις ζωές των ανθρώπων που μεταλλάχθηκαν σε πλάσματα της Ιστορίας. Πολλές φορές θεωρούμε πως οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν μόνο ατρόμητοι πολεμιστές. Ωστόσο η φιλοσοφία τους, καθώς και η πορεία τους κατά την εμπλοκή τους στον αγώνα που διάλεξαν να ακολουθήσουν, αποτελεί για τους ερευνητές μια αποκάλυψη. Ο άνθρωπος Μελάς  ερωτεύεται, γίνεται πατέρας, αγαπά την πατρίδα, την τέχνη, τους άλλους ανθρώπους, τα παιδιά και πίστευε ότι μόνο μέσα από την εκπαίδευση η Ελλάδα θα προχωρήσει» σημείωσε η κυρία Τσατσάια και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της λέγοντας για τον ήρωα «όταν τον Αύγουστο του 1904 φόρεσε τον ντουλαμά για να ηγηθεί του στρατιωτικού σώματος, δεν γνώριζε ότι θα έχανε τη ζωή του και ότι τελικά γι αυτό τον όρισε η μοίρα, ??να αγωνιστεί για έναν πολιτισμό που δεν είναι από ύλη φθαρτή, παρά η ίδια μας η ψυχή η απέθαντη??».

Σταυρούλα  Μαυρογένη: Ευθύνη για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα η οποία προλόγισε την ταινία και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και η απότιση φόρου τιμής σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην ευόδωση των προσπαθειών αυτών, είναι ο απώτερος σκοπός του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Ο ηρωικός θάνατος του Παύλου Μελά κατέχει τη θέση οροσήμου στον Μακεδονικό Αγώνα και στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προχώρησε φέτος στην έκδοση "Έθνους Αφύπνιση, ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" με ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο της Ναταλίας Ιωαννίδη, εγγονής του Παύλου Μελά. Στο βιβλίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά περισσότερες από εκατό συλλυπητήριες επιστολές τις οποίες έλαβαν οι οικογένειες Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Μέσα από τα μοναδικά έγγραφα αναδεικνύεται η διάσταση της θυσίας του Μελά, μιας ηρωικής πράξης που έκανε το Μακεδονικό Ζήτημα εθνική υπόθεση και ένωσε όλο τον Ελληνισμό».

Η κυρία Μαυρογένη εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Δήμου Παύλου Μελά και αναγνώρισε ως εκπρόσωπος ενός ιστορικού φορέα, την ευθύνη που έχει η ίδια απέναντι στα θέματα της Ιστορίας όχι μόνο με μια διεισδυτική και επιστημονική ματιά, αλλά και με την προσέγγιση ενός δασκάλου με την ευρύτερη έννοια που στόχο έχει τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παύλος Κεσόγλου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Τομεάρχης Πολιτισμού Γεώργιος Κομνηνός,  ο πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης και από τον Δήμο Παύλου Μελά, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Γενικός Γραμματέας.


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ