{ Θέατρo }

Δάφνες και Πικροδάφνες στο Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών – κριτική


Κατηγορίες: Θέατρο

Δάφνες και Πικροδάφνες στο Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών – κριτικήΟι ήρωες έμοιαζαν κουρασμένοι κυνηγώντας ονειρικές Δάφνες πίσω από απατηλές, σκονισμένες Πικροδάφνες.

Δάφνες και Πικροδάφνες στο Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών – κριτική Άγγελα Μάντζιου
 
Παρακολουθώντας την παράσταση «Δάφνες και Πικροδάφνες» του ΚθβΕ, στο μικρό θέατρο της μονής Λαζαριστών, ακούσαμε τα λόγια του έργου ζωηρά και στη σύγχρονη συγκυρία. Αντέχει ο απόηχος των φωνών όπως τις συνέλαβε η σκέψη των συγγραφέ ων στη θεατρική τους αποτύπωση. Μια αποτύπωση βασισμένη στην κοινωνιολογική θεατρική ρητορική της λαϊκής πολιτικολογίας, στην εικόνα μιας μεταφοράς- υπονόησης: σκηνικό υπο-στήριξης κομματικών εκπροσώπων και πλοκή σχέσεων που συνεπάγεται ο αγώνας των εκατέρωθεν υποσχέσεων εάν και εφόσον προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Ζωηρά τα λόγια και με ανατροπές στις ένδοξες Δάφνες που πρόκειται να δρέψουν οι υποψήφιοι άρχοντες με την- ανταλλαγματική και με το αζημίωτο- στήριξη των παραγόντων –οπαδών, των αφανών εκείνων προσώπων, κρυμμένων πίσω από τις άδοξες Πικροδάφνες της διαπλεκόμενης εκλογολογίας.
 
Στην παράσταση που παρακολουθήσαμε στο μικρό θέατρο της μονής Λαζαριστών, οι θεατές χαμογελούσαν συχνά ακούγοντας τα αφελή λόγια των αειθαλών υποστηρικτών που κινούν τα νήματα στην προσδοκία προσωπικού οφέλους. Ωστόσο η γενική σκηνοθετική εικόνα της παράστασης του έργου ήταν φτωχή και το αποτέλεσμα άνευρο, παρά τις – εμφανείς σε κάποιες λεπτομέρειες- μικρές παρεμβάσεις.
 
Οι ηθοποιοί της παράστασης, με καλές στιγμές ατομικής και ομαδικής έκθεσης των εικόνων του έργου, κινήθηκαν εντός πλαισίου δίνοντας μια εντύπωση έντιμης διεκπεραίωσης. Με την έμπειρη τεχνική τους κράτησαν μεν το ενδιαφέρον των θεατών σε πολλά σημεία, αλλά απουσίαζε μια ιδιαίτερη σπιρτάδα κίνησης στην κόψη τραγικοκωμικών καταστάσεων τις οποίες αφηγήθηκαν κάπως στατικά χωρίς υπέρβαση. Στον λιτό σκηνικό χώρο και με τα ρούχα των λαϊκών κοινωνικών τύπων, των οποίων ενσάρκωσαν τα λόγια επί σκηνής, έμοιαζαν με τις στερεοτυπικές μορφές, γνώριμες στον πολυμήχανο ρεαλισμό και στις ατομικές- ομαδικές μηχανορραφίες τους.
 
Και αυτή ήταν η εικόνα. Οι ήρωες έμοιαζαν κουρασμένοι κυνηγώντας ονειρικές Δάφνες πίσω από απατηλές, σκονισμένες Πικροδάφνες.
 
 
«Δάφνες και Πικροδάφνες»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
*Βοηθοί σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λουκία Κοίλια, Γιώργος Σαμαρινίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος (Αλέκος), Κώστας Ίτσιος (Τάσος), Νίκος Νικολάου (Βασίλης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Κώστας)
 
cityculture.gr / Δάφνες και Πικροδάφνες | κριτική / Άγγελα Μάντζιου

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ