Δανειστική εργαλειοθήκη και εργαστήρια επισκευής αντικειμένων στην Άνω Πόλη

Δανειστική εργαλειοθήκη και εργαστήρια επισκευής αντικειμένων στην Άνω Πόλη


Δύο νέες, καινοτόμες εφαρμογές θέτει σε λειτουργία ο Κύκλος, το εργαστήριο της InCommOn (ICO) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθηση της κυκλικότητας στη γειτονιά. Πρόκειται για τη δανειστική εργαλειοθήκη (“Library of Things”/LoT), και τα εργαστήρια επισκευής αντικειμένων (Repair Cafe). “Και οι δύο εφαρμογές στηρίζουν έμπρακτα το δικαίωμα στην επισκευή που είναι μία από τις σημαντικότερες πρακτικές στην κυκλική οικονομία. Σε αυτή τη λογική ενθαρρύνουν την επανάχρηση, την ορθή διαχείριση πόρων, τον περιορισμό των απορριμμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Και όλα αυτά πάντα μέσα από την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας.”, αναφέρει ο Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Διαχειριστής Έργου στην ICO.

Σε ποιο πρόβλημα “απαντούν” Library of Things και Repair Cafe

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ΕΕ παράγει πάνω από 2,5 δισ. τόνους αποβλήτων ετησίως, που σηματοδοτεί υπερκατανα΄λωση και εξάντληση διαθέσιμων πόρων, αυξημένο αριθμό απορριμμάτων και ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η επίτευξη της κυκλικής οικονομίας μέχρι το 2050 μοιάζει να είναι μονόδρομος. Επιπλέον, το δικαίωμα στην επισκευή θεωρείται βασικό βήμα για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει την κυκλική οικονομία έως το 2050 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Πώς λειτουργούν οι δύο εφαρμογές στον Κύκλο

Συγκεκριμένα, η δανειστική εργαλειοθήκη (Library of Things/LoT)-που λειτουργεί στον χώρο του Κύκλου (Αγίας Σοφίας 105, Άνω Πόλη)-περιλαμβάνει εργαλεία προσβάσιμα σε όλα τα μέλη της κοινότητας (γειτονιά, πόλη), ώστε να μπορούν να τα δανείζονται για να επισκευάσουν δικά τους αντικείμενα, συσκευές, έπιπλα κ.α. “Η βιβλιοθήκη αντικειμένων απευθύνεται σε όλη την κοινότητα καθώς οποιοδήποτε μέλος της μπορεί να έρθει και να δανειστεί κάτι που δεν διαθέτει για χωροταξικούς ή και οικονομικούς λόγους αλλά του είναι αναγκαίο για να εκτελέσει μια εργασία, όπως για παράδειγμα μια επιδιόρθωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί κάποιος να βρει απλά εργαλεία, όπως κατσαβίδια, σφυριά, γαλλικά κλειδιά αλλά και μεγαλύτερα, όπως σέγα, αλοιφαδόρο, κρουστικό δράπανο κ.α.“ εξηγεί η Σοφία Πετρίδου, Βοηθός Διαχειριστή Έργου στην ICO. Προσθέτει ότι λειτουργεί στη λογική μιας παραδοσιακής δανειστικής βιβλιοθήκης εμπλέκοντας την ίδια στιγμή τα μέλη της κοινότητας με διαφορετικό τρόπο, καθώς δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν μέσω του υλικού που δανείζονται.

Η έννοια της επισκευής, στην οποία βασίζονται τα εργαστήρια επισκευής αντικειμένων (Repair Cafe), αποτελεί βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας καθώς η επισκευή αντιμετωπίζεται ως μέσο για την αποφυγή της σπατάλης πόρων που μας επιβαρύνουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Σε αντίθεση με την εμπορική επισκευή, όπου παραδίδεις το χαλασμένο αντικείμενο και φεύγεις, η συλλογική επισκευή υπό την καθοδήγηση ειδικών τεχνητών αφορά στην οικοδόμηση κοινότητας γύρω από θέματα καταναλωτισμού, βιωσιμότητας, κοινής μάθησης και διαμοιρασμού.

Στον Κύκλο έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήριο που αφορούσε στην επισκευή μικροεπίπλων και τα αρχικά μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς ο κόσμος δείχνει να έχει ανάγκη τέτοια εγχειρήματα. “Σε όποιον και όποια συμμετέχει στα εργαστήρια δίνουμε την πρακτική δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο που μετά μπορεί να αξιοποιήσει σε προσωπικό χώρο και χρόνο. Το πλέον βασικό, όμως, είναι ότι καλλιεργούμε τη νοοτροπία της επιδιόρθωσης και όχι της απόρριψης”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Σοφία Πετρίδου. “Στόχος είναι να δώσουμε σε αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί συνέχεια και σταδιακά μεγαλύτερη δυναμική και να ενισχύσουμε τους δεσμούς της κοινότητας και την αλληλεπίδραση μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία” συμπληρώνει.

Το όλο συνδυαστικό εγχείρημα των δύο παραπάνω εφαρμογών στον Κύκλο παρουσιάζει σημαντική περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση και αξία. Ο δανεισμός εργαλείων και μηχανημάτων, και η επισκευή αντικειμένων που παρατείνει τον κύκλο της ζωής τους, βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν τα απορρίμματα τους και κατά προέκταση το ενεργειακό τους αποτύπωμα ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της κοινότητας. Παράλληλα, βοηθούν στον περιορισμό των υπερβολικών αγορών και στην εξοικονόμηση χρημάτων ελαφρύνοντας τον οικιακό προϋπολογισμό.

Τα εργαστήρια επισκευής στον Κύκλο-που λαμβάνουν χώρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες- είναι προγραμματισμένα μέχρι και τον Ιούλιο ενώ αναμένεται να συνεχίσουν με νέες θεματικές από το φθινόπωρο. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με τα εργαστήρια και τη λειτουργία της δανειστικής εργαλειοθήκης μέσα από την επίσημη σελίδα του Κύκλου στο facebook και στο 231 600 9518.

Οι εφαρμογές “Δανειστική εργαλειοθήκη” και “Εργαστήρια επισκευής αντικειμένων” υλοποιούνται στον Κύκλο με την υποστήριξη του King Baudouin Foundation.


 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε