Δανία: Η Πρωθυπουργός κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή των βιζόν, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια

Δανία: Η Πρωθυπουργός κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή των βιζόν, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια

Η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν επισκέφθηκε ένα εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν, παρότι η κυβέρνηση δε διέθετε επαρκή νομική βάση για να εξοντώσει τα υγιή μινκ.
Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η Πρωθυπουργός ζήτησε για πρώτη φορά προσωπικά συγγνώμη για τη λάθος διαχείριση της κρίσης και την απόφαση να σφαγιαστούν μαζικά βιζόν στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της Covid-19.

Να θυμίσουμε ότι στη Δανία, θανατώθηκαν 15 εκατομμύρια βιζόν λόγω μετάλλαξης του ιού, λόγω μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που ανιχνεύτηκε σε αυτά τα ζώα, η οποία θα μπορούσε, βάσει των προκαταρκτικών ερευνών, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τους ανθρώπους.

Λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε επαρκή νομική βάση για αυτό το μέτρο.
Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε επίσης συγγνώμη, προτού τελικά παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

«Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή της.
Εμφανώς συγκινημένη, η Μέτε Φρεντέρικσεν διέκοψε πολλές φορές τις δηλώσεις της για να σκουπίσει τα δάκρυά της.
«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα είναι εξαιτίας των εκτροφέων, θα είναι εξαιτίας του κορωνοϊού, εάν η βιομηχανία δεν μπορέσει να συνεχίσει» να λειτουργεί, συμπλήρωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για μια «συγκινητική» επίσκεψη.


Δυσάρεστο είναι και το γεγονός που παρατηρείται αυτές τις μέρες, καθώς τα θανατωμένα βιζόν αναδύονται στην επιφάνεια.

Η τηλεόραση της Δανίας έδειξε πλάνα νεκρών βιζόν που επανεμφανίστηκαν από τον ομαδικό τάφο όπου ενταφιάστηκαν μετά την μαζική θανάτωσή τους λόγω κορωνοϊού, όμως η αστυνομία καθησυχάζει λέγοντας πως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DR έδειξε εικόνες από ορδές σφαγιασμένων ζώων που βρέθηκαν έξω από το χώρο μαζικής ταφής τους στο βορειοδυτικό τμήμα της στρατιωτικής εκπαίδευσης του Holstebro. Τα νεκρά ζώα περιγράφηκαν ως «βιζόν- ζόμπι που αναδύονται από τον τάφο για να πάρουν εκδίκηση» αφού η κυβέρνηση θανάτωσε περίπου 15 – 17 εκατομμύρια ζώα αυτό το μήνα.
Ωστόσο, η επανεμφάνιση των νεκρών ζώων είναι απολύτως φυσική, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Τα αέρια σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης, η οποία αναγκάζει τα σώματα να διογκωθούν λίγο και, στις χειρότερες περιπτώσεις, βγαίνουν από το έδαφος», εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Thomas Kristensen, σύμφωνα με το RT.
Ο Κρίστενσεν είπε ότι τα βιζόν εμφανίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, αλλά αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν. Οι αρχές προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα τοποθετώντας περισσότερο χώμα πάνω στα νεκρά ζώα, ωστόσο, ένα μέτρο εδάφους αποδείχθηκε ανεπαρκές για να τα συγκρατήσει στο βάθος. Σύμφωνα με τον DR, τα βιζόν θα είναι τώρα θαμμένα κάτω από 2,5 μέτρα (6,5 πόδια) εδάφους αντί για ένα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως