Ο μύκητας με την ονομασία

Dead man's finger- To «ζόμπι» του δάσους

Δεν πρόκειται για κάποιο ζόμπι στο δάσος ή ακόμη χειρότερα για κανένα μισοθαμμένο πτώμα αλλά για έναν ιδιαίτερο μύκητα (μανιτάρι), που η θέασή του προκαλεί τρόμο!

Το Xylaria polymorpha, ή αλλιώς Dead man’s finger (δάχτυλο του νεκρού), είναι ένας σαπροτροφικός μύκητας, που εισβάλλει μόνο στο νεκρό ή ετοιμοθάνατο ξύλο. Σκεφτείτε τους σαπροτροφικούς μύκητες ως φυσικούς μηχανικούς υγιεινής που καθαρίζουν τη νεκρή οργανική ύλη διασπώντας την σε μια μορφή που τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν ως θρεπτικά συστατικά.

Έχει σχήμα ανθρώπινου δακτύλου, το καθένα έχει ύψος περίπου 1,5 έως 4 ίντσες (4-10 εκ.) και σχηματίζει συστάδα μανιταριών μοιάζει με ανθρώπινο χέρι. Χρωματικά μπορεί να είναι χλωμό ή γαλαζωπό με λευκό άκρο στην αρχή ενώ όταν ωριμάζει αποκτά χρώμα  σκούρο γκρι και μετά μαύρο.

Ο μύκητας δείχνει μια προτίμηση στα δέντρα μηλιάς, σφενδάμου, οξιάς, χαρουπιών και φτελιών, αλλά μπορεί επίσης να εισβάλει σε μια ποικιλία διακοσμητικών δέντρων και θάμνων που χρησιμοποιούνται στα τοπία του σπιτιού. Ο μύκητας είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος και όχι η αιτία γιατί δεν εισβάλλει ποτέ στο υγιές ξύλο. Στα δέντρα, συχνά ξεκινά με βλάβες του φλοιού. Μπορεί επίσης να εισβάλει σε κατεστραμμένες ρίζες, οι οποίες αργότερα αναπτύσσουν σήψη των ριζών.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως