Debate στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Debate στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Δυνατότητες αξιοποίησης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, των ελεύθερων χώρων και των πρώην στρατοπέδων αναζητούν οι περισσότεροι υποψήφιοι και υποψήφιες δήμαρχοι για τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπως επισημαίνουν στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. 
 
    Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δήμου, ορισμένοι δίνουν έμφαση στην εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα όργανά του αλλά και στη συλλογική δράση με άλλους δήμους για τη διεκδίκηση της υλοποίησης κοινών στόχων. Κάποιοι άλλοι προτείνουν λαϊκές συνελεύσεις και διαδικασίες συμμετοχής των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων. 
 
    Στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες ρωτήθηκαν για τα άμεσα σχέδιά τους σε περίπτωση που εκλεγούν στη δημαρχία, για τις κινήσεις στις οποίες προτίθενται να προβούν, με στόχο την ανατροπή των ανισοτήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης. 
 
    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.
 
Kαρασαρλίδου Σοφία, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ»
Ερ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η δημιουργία Δημοτικού Συνεταιριστικού Παντοπωλείου. Η καταπολέμηση των νέων δουλικών εργασιακών σχέσεων. Η σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εργαζόμενους του Δήμου. Η υπεράσπιση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια. Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Η οργάνωση της αντίστασης ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών.
 
Ερ. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.ά.).
Απ. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση του δυτικού παραλιακού μετώπου και του ρέματος του Δενδροποτάμου και ο αγώνας ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Χώροι πράσινου και αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο και στο στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου. Όλα τα δημοτικά έργα για υποδομές με δημοτικές επενδύσεις, χωρίς εργολάβους. Για φθηνά έργα και δημιουργία θέσεων εργασίας με δικαιώματα.
 
Ερ. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της σχολικής στέγης;
Απ. Με την πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Εκπαίδευση. Σχολικά κτίρια με αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή σχολικών κτιρίων. Προτεραιότητα η κατασκευή του καλλιτεχνικού γυμνασίου, η κατασκευή νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, η βελτίωση των υποδομών των σχολικών κτιρίων.
 
Κυρίζογλου Λάζαρος «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ»
Ερ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ. Η συγκρότηση των οργάνων και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων, όπως κάνουμε πάντοτε. Για να υπάρχει διάλογος, συνεργασία και ενότητα. Με σεβασμό στη λαϊκή εντολή θα θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα δημοτικής μας δράσης. Ο αγώνας μας θα γίνει σε τρεις κατευθύνσεις: (α) για την θεσμική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. Περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη αυτοδιοίκηση, περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση. Για να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί τώρα αποκλίνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. (β) για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην οποία βρίσκεται γεωγραφικά ο δήμος μας (γ) για τις αστικές αναπλάσεις, κλειστά γυμναστήρια, ολοκλήρωση πολιτιστικών κέντρων, κολυμβητήριο, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο κλπ. στο εσωτερικό του δήμου.
 
Ερ. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.α.)
Απ. Σταθερή ανάδειξη και διεκδίκηση μαζί με άλλους δήμους:
(α) Απορρύπανση – προστασία – ανάπλαση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου.
(β) Μεταφορά της ΔΕΘ Δυτικά. Τέσσερις πρωθυπουργοί το εξήγγειλαν. Ασυνέπεια. Ασυνέχεια του Κράτους. Εκεί που βρίσκεται η ΔΕΘ δεν αναπτύσσεται. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος.
(γ) Αξιοποίηση των στρατοπέδων από τους δήμους για πράσινο, αναψυχή, χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών
(δ) Επέκταση του Μετρό Δυτικά.
 
Ερ. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της σχολικής στέγης;
Απ. Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Δήμο μας. Κατασκευάσαμε συνολικά 18 νέα διδακτήρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Πάντοτε έχουμε την Παιδεία και την Εκπαίδευση στην κορυφή της προσπάθειάς μας. Η λύση των προβλημάτων του Καλλιτεχνικού, 5ου Δημ. Σχολείου Αμπελοκήπων και 5ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης είναι δρομολογημένη.
 
Κυριλλίδης Γιώργος «Πολίτες σε δράση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
Ερ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ. Σκεφτόμαστε μια σειρά από μέτρα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, όπως: 
1. Αναπλάσεις -πεζοδρομήσεις (Οδός Χαλκίδη), ανακατασκευή πεζοδρομίων (ράμπες Α.Μ.Ε.Α ), συγκοινωνιακή μελέτη
2. Υπόγεια parking (Φιλίππου-φυτώριο)
3. Στήριξη της εμπορικής αγοράς με δέσμη μέτρων που τα έχουμε ήδη εξαγγείλει (δημιουργία εμπορικού συλλόγου-φεστιβάλ-συνεργασία με το επιμελητήριο-συμπαραστάτης του επαγγελματία κ.α)
4. Αγορά και αξιοποίηση του οικοπέδου Κατσικόπουλου- γκρέμισμα του παλιού μπισκοτάδικου και δημιουργία πολυδύναμου κέντρου
5. Νέες φιλικές στο περιβάλλον αυλές -παιδικές χαρές -συντηρήσεις σχολείων -Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στον Δενδροπόταμο
6. Πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνείς -διαδημοτικές -θεματικές -φιλανθρωπικές -εορταστικές (Απόκριες -Χριστούγεννα) Πολιτιστικά κέντρα: ολοκλήρωση τους και δημιουργία ενός ακόμα στον Δενδροπόταμο
7. Αθλητικοί χώροι -επανασχεδιασμός γηπέδου Μενεμένης Δημιουργία κλειστού στην Μενεμένη (Κυρίμη-Πόντου). Σχολικά γυμναστήρια -συντήρηση
8. Νέος δυνατός οικολογικός φωτισμός
9. Στρατόπεδο -διαμόρφωση των ελευθέρων χώρων αξιοποίηση των κτηρίων -κατασκευή κολυμβητηρίου -χώρος δεσποζόμενων ζώων -διαδημοτικό σπίτι αδέσποτων
10. Δημιουργία δημοτικής αστυνομίας
11. Φροντίδα κατά προτεραιότητα στους απομακρυσμένους συνοικισμούς (Δενδροπόταμος-Λαχανόκηποι-Αγία Βαρβάρα- Καζαντζάκη -Βόσπορος)
 
Ερ. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.α.)
Απ. Με τα μέτρα που ανέφερα ο δήμος μας θα αλλάξει επίπεδο. Για την συνολική όμως αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης χρειάζονται διαδημοτικές συνεργασίες και σκληρή διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία των έργων εκείνων που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση. Ειδικά στον τομέα του περιβάλλοντος υπάρχει τεράστια επιβάρυνση και στην ατμόσφαιρα και στο θαλάσσιο μέτωπο λόγω μακροχρόνιας αδράνειας των υπευθύνων. Τα εργοστάσια λειτουργούν ανεξέλεγκτα και η αυτοδιοίκηση κωφεύει! Εμείς όμως εκπροσωπούμε τους πολίτες και θα έπρεπε να μπούμε μπροστά στην μάχη με τα συμφέροντα.
 
Ερ. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της σχολικής στέγης;
Απ. Στον τομέα της σχολικής στέγης δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα αφού η ανεπαρκής και άνευ στόχων πολιτική της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε και οδηγεί τους νέους μας και τα νέα ζευγάρια στο να εγκαταλείπουν τον δήμο μας!Τα προβλήματα και μάλιστα πολλά υπάρχουν στον τομέα της συντήρησης των υφισταμένων σχολικών δομών, με τον δημοτικό μηχανισμό μονίμως να λειτουργεί καθυστερημένα και συνήθως μετά από καταγγελίες μας ,δυσκολεύοντας τις συνθήκες διεξαγωγής των μαθημάτων . Η διοίκηση του Δήμου έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της και είναι αναγκαίο μια νέα διοίκηση να αναλάβει την αναδόμηση του Δήμου μας!
 
Νοτάκης Γιάννης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ»
Ερ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ. Λαϊκές συνελεύσεις για τα έργα που προτείνονται. Δραστική μείωση φόρου δημοτών και μικροκαταστημάτων, αύξηση φόρου σε τράπεζες, super markets, μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση φόρου για ΑΜΕΑ – πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες- για μακροχρόνια άνεργους. Ιεράρχηση των έργων για παιδικούς σταθμούς – σχολεία – υγεία- περιβάλλον- Μετρό. Δηλαδή έργα για τις ανάγκες των δημοτών και όχι των εργολάβων!
 
Ερ. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.α.)
Απ. Οι ανισότητες εξαφανίζονται μονάχα με την ανατροπή της υπάρχουσας εξουσίας και εγκαθίδρυση μιας λαϊκής οικονομίας με σχεδιασμό προς όφελος όλων. Γιαυτό σήμερα παλεύουμε για βελτιώσεις: Ζωτική ανάγκη η πάλη, για να απαιτηθεί η αναβάθμιση της ζωής μας με έργα σε δομές υγείας, σχολεία, βελτίωσης του περιβάλλοντος, αυστηρό έλεγχο των ρυπογόνων βιομηχανιών. Διεκδίκηση της ολικής απόδοσης των στρατοπέδων για τις ανάγκες των δημοτών.
 
Ερ. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της σχολικής στέγης;
Απ. Η διασφάλιση οικοπέδων για τα περισσότερα σχολεία, που έγινε από τους κομμουνιστές δημάρχους στο δήμο μας, πρέπει να συνεχιστεί. Να αξιοποιηθεί και μέρος του στρατοπέδου. Τα κονδύλια θα τα διεκδικήσουμε από την κεντρική Διοίκηση και όχι από την αύξηση των φόρων. Θα κινητοποιήσουμε γονείς- εκπαιδευτικούς – μαθητές για διεκδίκηση πόρων και για αντισεισμικό και αντιπυρικό έλεγχο των δομών.
 
Σμήλιος Ηλίας «ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης»
Ερ.  Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μην υπάρχει στο Δήμο άνθρωπος που πεινά, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα. Ταυτόχρονα, μέσα από διαδικασίες ενεργοποίησης και συμμετοχής των κατοίκων στις αποφάσεις, στοχεύουμε στην ανατροπή βασικών στοιχείων των μνημονίων, όπως η αρπαγή των ελεύθερων χώρων (στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» κ.ά.) από το Υπερταμείο και η μη απόδοση κονδυλίων, αναγκαίων για τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Ερ. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.α.)
Απ. Η κρίση, σαν τα φίδια, τους “ξυπόλητους” δαγκώνει. Στις εργατογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που χτυπήθηκαν εντονότερα από ανεργία, απολύσεις και κλείσιμο μικροεπιχειρήσεων, η εικόνα της φτώχειας και της εξαθλίωσης πρέπει να βρει αντιστάθμισμα σε ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Πρέπει να πάψει να είναι η χαβούζα της πόλης, όπου τα ΕΛΠΕ ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα και Δήμοι-Περιφέρεια ασχολούνται με μαρίνες κι επενδύσεις στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο.
 
Ερ. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της σχολικής στέγης;
Απ. Μιλώντας για μια συνολικότερη αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε την άμεση λύση του κτιριακού προβλήματος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων και την κατασκευή του 5ου Δ.Σ. Ταυτόχρονα να σταματήσει η εγκληματική άρνηση της δημοτικής αρχής για εφαρμογή και στο Δήμο μας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο (με κατασκευή των αναγκαίων αιθουσών) αλλά και υποδοχή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών που σήμερα αποκλείονται.
 
Πηγή ΑΠΕ/Γιούλτση

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως