(EUROKINISSI)

ΔΕΗ: Ψηφίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ΑΜΚ της επιχείρησης. Εγκρίθηκε επίσης και η συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσε με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Παράλληλα η ΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε τα θέμα της ημερήσιας διάταξης με ποσοστό άνω του 99% των συμμετεχόντων, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν το 73,69% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε η διοίκηση απαντώντας σε ερωτήματα των μετόχων,η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

Αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία σήμερα που οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων, η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός, τότε πότε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης τονίζοντας ότι η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης.

Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: “Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: “Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ. Στάσης η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης αποτελεί τη μόνη πρόσφορη δομή συναλλαγής που εξασφαλίζει τον ανταγωνιστικό προσδιορισμό της τιμής. Ταυτόχρονα η άλλη επιλογή της διατήρησης του δικαιώματος προτίμησης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα επιβράδυνε τη διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπήρξε κεντρική επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Όπως είπε, ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην εταιρική διακυβέρνηση μέσω των μελών του ΔΣ που θα επιλέξει.

Σημειώνεται τέλος ότι η έκτακτη ΓΣ επιβεβαίωσε την ιδιότητα ως ανεξάρτητου μέλους του αντιπροέδρου της εταιρείας Πύρρου Παπαδημητρίου και επιπλέον ενέκρινε την τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 3 του σκοπού του καταστατικού της εταιρείας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως