{ Τελευταία νέα }

Δεινοθήριο του Γαβαθά- Λέσβος: ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και το παλαιότερο δεινοθήριο της κατηγορίας του στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσβος υπήρχε ένα μεγάλο πυκνό υποτροπικό δάσος

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Δεινοθήριο του Γαβαθά- Λέσβος: ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και το παλαιότερο δεινοθήριο της κατηγορίας του στον ευρωπαϊκό χώρο.Το μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου, βάση των στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη των ευρημάτων , δημιούργησε ένα γιγαντιαίο ομοίωμα του ζώου, δράση που τη συναντάμε σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.

Το δεινοθήριο του Γαβαθά παρουσιάζεται από χθες στο κοινό της Λέσβου, στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που πραγματοποιείται στο επιμελητήριο στη Μυτιλήνη.
 
Πρόκειται για μοναδικής επιστημονικής αξίας  εύρημα της οικογένειας των προβοσκιδών που εντοπίστηκε στο νησί και είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και το παλαιότερο δεινοθήριο της κατηγορίας του στον ευρωπαϊκό χώρο.
 
Στις έρευνες βρέθηκαν απολιθωμένα οστά της σιαγόνας του ζώου . Το μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου, βάση των στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη των ευρημάτων , δημιούργησε ένα γιγαντιαίο ομοίωμα του ζώου, δράση που τη συναντάμε σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.
 
Περισσότερα από 50 ήδη ζώων που ζούσαν στο δάσος αυτής της περιόδου έχουν εντοπιστεί από τις έρευνες του Μουσείου και στόχος είναι να δημιουργηθούν μοντέλα και των ζώων αυτών προκειμένου ο επισκέπτης να έχει ολοκληρωμένη εικόνα  για το οικοσύστημα της Αιγηίδας ξηράς που ένωνε τη Μικρα Ασία με την ηπειρωτική χώρα και  που η ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν 18,5 εκατ. χρόνια,  απολίθωσε και δημιούργησε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης , το απολιθωμένο δάσος Λέσβου χάρη στο οποίο το νησί ολόκληρο εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων.
 
Όπως ενημερώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικό μέγεθος. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε στους μικρούς φίλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης του Δεινοθηρίου το γεγονός ότι το πρόπλασμα έχει την δυνατότητα κίνησης του κεφαλιού, της προβοσκίδας, της ουράς και τμημάτων του σώματος τους καθώς και ηχητικά εφέ.
 
Η έκθεση είναι ανοιχτά καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 και 18:00-20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00-14:00.
 
Η σημασία των ευρημάτων του δεινοθηρίου της Λέσβου
 
Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:
 
1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,
 
2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
 
3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και
 
4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.
 
 
 
 
Με πληροφορίες από το .lesvosmuseum.gr και το era-aegean.gr

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ