Δελίνα Βασιλειάδη : Το κορίτσι που ξέρει να γράφει ιστορίες

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…» Δεν έχει ημερομηνία λήξης αυτή η σειρά. Γεννήθηκε για να συντροφεύει εις το διηνεκές το μικρό παιδί με τον ενήλικα, υπάρχει ως  ανθρώπινη «εφεύρεση» ψυχής για να γεφυρώσει χάσματα γενεών, για να φέρει στον ίδιο κόσμο της φαντασίας  μητέρα και παιδί, γιαγιά και εγγόνι, δάσκαλο και μαθητή, συγγραφέα και αναγνώστη. Και να διδάξει το  τι και το πώς αντιμετωπίζεται η ζωή από τα πρώτα βήματα έως τα τελευταίας, επειδή το παραμύθι έχει ψυχαγωγικό και  παιδαγωγικό ρόλο  για το παιδί.  Παρόλο που στην εποχή μας η δύναμη της εικόνας είναι αναμφισβήτητη και ο άνθρωπος από πολύ νωρίς εκτίθεται και εξοικειώνεται με την εικόνα και την οθόνη, το παραμύθι εξακολουθεί να γοητεύει μικρούς, κυρίως, αλλά και μεγάλους.

Αν μπορούμε να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό του παραμυθιού, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία πλαστή, σύντομη συνήθως ιστορία με έντονο το στοιχείο του συμβολισμού, της αλληγορίας και της υπερβολής.

Η συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη γνωρίζει πλέον πολύ καλά – με τα εφόδια που διαθέτει –  ότι μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού το παιδί κινητοποιεί τη δύναμη της φαντασίας του και προσπαθεί να μορφοποιήσει κάθε φορά το σκηνικό της ιστορίας και να τοποθετήσει τους ήρωες σε αυτή. Συμβολισμοί και μεταφορές συμβάλλουν στην κατανόηση σύνθετων και πολύπλοκων θεμάτων όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, ο αποχωρισμός και ο θάνατος.

Έτσι λοιπόν, η Δελίνα Βασιλειάδη  σκέφτηκε, βυθίστηκε σε πηγές και δημιούργησε ιστορίες που τυπώθηκαν και κυκλοφορούν ήδη στα βιβλιοπωλεία., όπως:

 «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά»

Τον Μάιο 2021 κυκλοφόρησε πανελλαδικά από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το παιδικό παραμύθι  «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά» σε εικονογράφηση Δήμητρας Πέππα.

«Σε μια χώρα πέρα απ’ τα σύννεφα ζει ένα κορίτσι, η ονειρομαστόρισσα. Κάθε μέρα κατασκευάζει τα όνειρα που τα παιδιά βλέπουν τα βράδια στον ύπνο τους. Και ποτέ κανένα δεν είναι άσχημο. Όλα είναι χαρούμενα.

Τότε γιατί κάποιες φορές το βράδυ ακούγεται μια τρομαγμένη παιδική φωνούλα να φωνάζει «Μαμά, μπαμπά! Είδα κακό όνειρο!»;

Αφού όλα τα όνειροδημιουργήματα του κοριτσιού είναι όμορφα, τι συμβαίνει με τους εφιάλτες;»

«Το αγόρι που δεν ταίριαζε»

Τον Μάιο 2021 κυκλοφόρησε πανελλαδικά από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το παιδικό παραμύθι της Δελίνας Βασιλειάδη «Το αγόρι που δεν ταίριαζε» σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου.

«Κάποτε υπήρχε μια πόλη όπου όλα ήταν όπως έπρεπε. Οι κάτοικοί της είχαν κατορθώσει να διώξουν όλα τα παράταιρα, τα διαφορετικά και τα ενοχλητικά στοιχεία από αυτήν, όπως τα χρώματα, επειδή αναστάτωναν, τη μουσική, επειδή ζάλιζε, τα δυνατά παιδικά γέλια που ενοχλούσαν όλον τον κόσμο, τα σκυλάκια που γάβγιζαν τις ώρες κοινής ησυχίας (αν είναι δυνατόν!!!), καθώς και τα γατάκια που νιαούριζαν μέσα στη νύχτα (Θεός φυλάξοι!!!).Ώσπου εμφανίστηκε στην πόλη ένας ζωγράφος με χρυσή καρδιά, «παράξενες ιδέες», μαγικά πινέλα και στόχο ζωής να προσφέρει χαρά στον κόσμο…»

«Η Νεράιδα της Πιπίλας»

 Μόλις κυκλοφόρησε πανελλαδικά από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το παιδικό παραμύθι της Δελίνας Βασιλειάδη «Η Νεράιδα της Πιπίλας» σε εικονογράφηση Δήμητρας Πέππα.

«Όταν ένα παιδί αποφασίσει πως πια δεν χρειάζεται την πιπίλα του, την ώρα που κοιμάται, έρχεται κρυφά η Νεράιδα της Πιπίλας, την παίρνει και στη θέση της αφήνει ένα όμορφο δώρο.» είπαν στη Μαρία οι γονείς της, όταν αυτή τους ανακοίνωσε με περηφάνια πως θα πετάξει τις πιπίλες της επειδή μεγάλωσε!

Μια μαγική τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές τη Μαρία, ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει και ωριμάζει, τους γονείς της που τη λατρεύουν, ένα αστέρι που από ψηλά όλα τα βλέπει και μια νεράιδα που συλλέγει πιπίλες και χαρίζει απλόχερα όμορφα δώρα στα παιδιά…»

Παράλληλα, η πολυσχιδής συγγραφέας δραστηριοποιείται και σε θεατρικά κείμενα και πολύ σύντομα θα έχουν την ευκαιρίαν οι θεατρόφιλοι να απολαύσουν το παρακάτω ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ.


«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ»

ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

ΣΤΟ 9ο HANDMADE AND RECYCLED THEATER FESTIVAL

Στις 20 Οκτωβρίου στις 21:00 παρουσιάζεται με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου στο 9ο HANDMADE AND RECYCLED THEATER FESTIVAL στην Αθήνα στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα το βραβευμένο με το Α΄ βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2018 θεατρικό έργο «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» της Θεσσαλονικιάς συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη με την Αλεξάνδρα Τσιάγκα.

Στο θεατρικό έργο «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» ο Μάρκος είναι ένας διάσημος και εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας, ο οποίος βρίσκεται σε ένα άκρως βασανιστικό δημιουργικό αδιέξοδο. Η απόγνωση τον έχει καταβάλει, ο εκδότης τον πιέζει, οι θαυμαστές περιμένουν εναγωνίως το επόμενό του αριστούργημα. Η εικόνα της επιτυχίας, που πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχτεί, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι επικλήσεις του καλλιτέχνη στη Μούσα αμέτρητες. Και αναπάντητες. Ώσπου… Κάποια στιγμή η Μούσα εμφανίζεται… Με τη μορφή της Αλίκης! Αλλά το μονοπάτι της δημιουργίας, στο οποίο αυτή προ(σ)καλεί τον Μάρκο να βαδίσουν μαζί, όχι μόνο δεν είναι στρωμένο με τις όμορφες φράσεις, τις λέξεις που αυτός επιθυμεί, αλλά ούτε οδηγεί τελικά στον επιθυμητό -από τον συγγραφέα- προορισμό. Ο Μάρκος παρασύρεται σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, όπου όλα τα μυστικά έρχονται στο φως και όλα τα λάθη αποκαλύπτονται. Θα συνειδητοποιήσει ποιος είναι πραγματικά, τι επιθυμεί πλέον από τη ζωή του και πού ακριβώς τον οδήγησε το κυνήγι των νεανικών του ονείρων. Ουσιαστικά, πέρα από ένα σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική αναζήτηση και δημιουργία, πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, δύο εραστές, ανάμεσα στα δύο φύλα, όπου η αλήθεια είναι πάντα υποκειμενική, τα όρια δυσδιάκριτα και η μάχη χωρίς έλεος, μέχρις εσχάτων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΓΚΑ

Η διάρκεια του έργου είναι 30’.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125, Αθήνα, 21 0341 1651)!

Το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» κυκλοφόρησε το 2019 από την Κάπα εκδοτική, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019», τιμήθηκε το 2018 με το Α’ βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» και με έπαινο στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο», ενώ το 2020 ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος «Βιβλίο – θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» και απέσπασε το Α’ βραβείο στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»). Σύντομα «Το παιχνίδι της Αλίκης» θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά από την OnTime Books με τίτλο ”Playing with Alice”.

Αξίζει να δώσουμε προσοχή και στην παρακάτω είδηση:

“THE PASSAGE”

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Από τον Σεπτέμβριο 2021 κυκλοφορεί από τη βρετανική εκδοτική OnTime Books στα αγγλικά το θεατρικό έργο THE PASSAGE” (ΠΕΡΑΣΜΑ) της βραβευμένης συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη σε μετάφραση Πένυς Φυλακτάκη. Πρόκειται για ένα μονόπρακτο υπαρξιακό δράμα, ή πιο σωστά μια υπαρξιακή φάρσα. Η δράση λαμβάνει χώρα σε έναν ακατάστατο βρόμικο χώρο, γεμάτο σκόνη, έπιπλα, βαλίτσες, κουτιά και πεταμένα αντικείμενα, όπου ο βασικός ήρωας, ο Πέτρος, τακτοποιεί πυρετωδώς πράγματα, προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει κληθεί να βοηθήσει τον Πέτρο ο φίλος του Λάζαρος, ο οποίος, όμως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά σε μια κουνιστή πολυθρόνα, δίχως να δείχνει καμία διάθεση να τον συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετάβαση ή τη μετακίνηση του ανθρώπου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία πεπερασμένος, περνά αμείλικτος και ολοένα λιγοστεύει, το Πέρασμα είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος το επιθυμεί και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα. Μπορούν τα τραύματα να γιάνουν; Μπορεί ο άνθρωπος να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του με απόλυτη ειλικρίνεια; Ή, ακόμα και την έσχατη στιγμή, είναι προτιμότερο να αφεθεί στις αυταπάτες του και στην ασφάλεια που ενδεχομένως αυτές φαινομενικά προσφέρουν;

Το «ΠΕΡΑΣΜΑ» κυκλοφορεί στα ελληνικά από το 2018 από την ΚΑΠΑ εκδοτική και βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο στην Ελλάδα. Το 2018 ανακηρύχτηκε «Βιβλίο (θεατρικό έργο) της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος καθώς απέσπασε το απέσπασε Α’ Βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού.

Τον Νοέμβριο 2020 το έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» παρουσιάστηκε στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Λημίτσιου, ενώ τον Ιανουάριο 2022 θα ανέβει στη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Το 2021 το “THE PASSAGE” συμμετείχε στο The Greek Play Project New York 2021, στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater, που συνδιοργανώθηκε από το The Greek Play Project και το Eclipses Group Theater New York,

Το “THE PASSAGE” κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία σε όλον τον κόσμο, ενώ είναι διαθέσιμο και στην Amazon.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σιώμο και έχουν μια κόρη, τη Μυρτάλη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη, καθώς και σε μια Πειραματική Σχολή Ζωγραφικής για παιδιά.

Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο (υποκριτική, σκηνοθεσία, συγγραφή).

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Επιγραμματικά έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο Θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017, 2018), Έπαινο για Θεατρικό έργο (2018) και Βραβείο Παραμυθιού (2020) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 1ο (2019) και 2ο (2018) Βραβείο για Διήγημα και Έπαινο (2018) για Παραμύθι από τον Όμιλο για την Unesco, Βραβείο Παραμυθιού από τον Ε.Π.Ο.Κ., Βραβείο (2020) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Βραβείο Παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017), 1ο Βραβείο Θεατρικού έργου (2018 και 2019), Έπαινο Φανταστικού Διηγήματος, Έπαινο Διηγήματος και Τιμητική Διάκριση Παραμυθιού από το Περιοδικό Κέφαλος (2019), Βραβείο Παραμυθιού (2018) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου, 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. και 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ». Το θεατρικό έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2020», «Το παιχνίδι της Αλίκης» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το θεατρικό έργο «Πέρασμα» ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το παιδικό παραμύθι «Ρόμι και Μιράντα» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και το παραμύθι «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» ανακηρύχθηκε «Παιδικό Παραμύθι της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. ως Βοηθός Σκηνοθέτις, Σκηνοθέτις και Συγγραφέας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο 2020 το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ» παρουσιάστηκε στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Λιμίτσιου. Το 2021 συμμετείχε με το θεατρικό της έργο «Πέρασμα» (“Passage”) μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα στο The Greek Play Project New York 2021, στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater, που συνδιοργανώθηκε από το The Greek Play Project και το Eclipses Group Theater New York, ενώ τον Οκτώβριο 2021 το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη στο 9ο Homemade and Recycled Theatre Festival (HRTFest) στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο 2022 το «Πέρασμα» θα ανέβει στη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Κείμενά της, παραμύθια και διηγήματα, έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές σε πολλά πολιτιστικά έντυπα καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχουν εκδοθεί συνολικά έξι παραμύθια της από την εκδοτική Μιχάλη Σιδέρη («Η Νεράιδα της πιπίλας», «Το αγόρι που δεν ταίριαζε». «Ρόμι και Μιράντα», «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά» και «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου») και τέσσερα θεατρικά έργα της («Πέρασμα», «Το παιχνίδι της Αλίκης», «Νανούρισμα», «Παράδεισος κατ’ οίκον») από την ΚΑΠΑ εκδοτική και τις εκδόσεις Ανεμόεσσα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα θεατρικά της έργα «Χάρτινες Μοίρες», «Ελεύθερη Πτώση» και «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» από την ΚΑΠΑ εκδοτική.

Τα κείμενα της Δελίνας, τα θεατρικά έργα, τα διηγήματα και τα παραμύθια της, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Τον Οκτώβριο 2021 κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τη βρετανική εκδοτική εταιρεία OnTime Books το θεατρικό έργο “Passage” («Πέρασμα»), ενώ το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά από την ίδια εκδοτική τα θεατρικά “Playing with Alice” («Το παιχνίδι της Αλίκης») και “Paper Fates” («Χάρτινες Μοίρες»).

Η Δελίνα Βασιλειάδη το 2020 εντάχθηκε στο The Greek Play Project, ενώ είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου «Το ράφι της αγάπης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε