Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιοι είναι πολύ  καλύτεροι από τους άλλους

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιοι είναι πολύ καλύτεροι από τους άλλους

Απόψεις - Κριτική

«Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας (sic) μεταναστών, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να στείλει το μήνυμα πως όποιος εισέρχεται στη χώρα μας δεν θα μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος. Όποιος είναι παράνομος θα επιστρέφει στη χώρα του, αφού θα κρατηθεί και φιλοξενηθεί σε ανθρώπινες συνθήκες(!!!)» Τάδε έφη ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στα περίφημα πλέον κέντρα μεταναστών.

Γι’ αυτό το «ανθρώπινες συνθήκες», αντίθετη άποψη έχει η Διεθνής Αμνηστία σύμφωνα με την οποία υπάρχουν άθλιες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών που λειτουργούν στη χώρα μας. Παράλληλα επισημαίνει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή τους και πως η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις της.

Όμως δεν υπάρχουν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που βαφτίζουν χώρους φιλοξενίας τα κέντρα που θα μαντρώνουν τους μετανάστες. Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα, της σύλληψης, της καταστολής, της στοχοποίησης που σπρώχνει τους μετανάστες στην κοινωνική απομόνωση και επιδεινώνει τον στιγματισμό τους. Υπάρχει και η Ελλάδα της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης, του ανθρωπισμού. Η Ελλάδα των εθελοντών. Μία από τις πιο δραστήριες ομάδες που εδρεύει και στη Θεσσαλονίκη και κινείται πολύ δυναμικά είναι η PRAKSIS. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη Μ.Κ.Ο. (μη κυβερνητική οργάνωση) που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Τα προγράμματα της είναι η συνέχεια των προγραμμάτων των “Γιατρών χωρίς Σύνορα”. Απευθύνονται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως: Έλληνες άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους, παιδιά του δρόμου, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικούς μετανάστες, ΡΟΜΑ, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους, χρήστες τοξικών ουσιών.

Πέρα από όλα αυτά όμως η PRAKSIS σε συνεργασία με την επίσης Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, υλοποιούν το εθελοντικό πρόγραμμα Mobile School, Κινητό Σχολείο. Το Κινητό Σχολείο είναι ένας κουτί από μαυροπίνακα με ρόδες που μπορεί να μετακινείται. Απευθύνεται σε παιδιά που γυρνάνε στους δρόμους και πουλούν χαρτομάντιλα, λουλούδια, ζητιανεύουν χρήματα και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Σε σχετική ερώτηση που αποβλέπουν όλα αυτά, η απάντηση που πήραμε ήταν «Αυτό που ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διδάξουμε στα παιδιά γραφή, ανάγνωση, αριθμητική. Να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και να τους παρέχουμε ευκαιρίες ώστε να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, τα ταλέντα τους και την αυτοπεποίθησή τους. Τους μαθαίνουμε κανόνες συμπεριφοράς, ατομικής υγιεινής, παίζουμε μαζί τους και πάντα τους θυμίζουμε αυτό που πραγματικά είναι: παιδιά!»

Το περιοδικό CITY με όλες του τις δυνάμεις ενισχύει αυτή την προσπάθεια που καταβάλουν οι δύο ΜΚΟ για να καθιερωθεί η 12η Απριλίου ως παγκόσμια μέρα για τα παιδιά του δρόμου.

»Ενίσχυσε την και εσύ κάνοντας απλά και μόνο ένα like εδω

Τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 17.00 είστε όλοι καλεσμένοι στη Πλατεία Αριστοτέλους για να συμμετέχετε σε μια γιορτή με πολλά ομαδικά και διαδραστικά παιχνίδια και φυσικά να γνωρίσετε από κοντά ποιο είναι το Mobile School.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι μπήκαμε σε έναν αναγκαστικό χορό υποχρεώσεων που θεωρεί χάσιμο χρόνου κάθε στάση. Που καιρός για σπατάλες άσκοπες χρόνου σε γύφτους, μετανάστες και άλλες μειονότητες… Φανταστείτε πόσο τρελό θα ακουστεί αν πείτε, «ξέρετε τη Μεγάλη Πέμπτη θα πάω να δω τι είναι αυτό το Mobile School, να μάθω τι γίνεται με τα παιδιά του δρόμου…». Αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αυτά που δε νιώθει.

Μα γι’ αυτό υποστηρίζω πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιοι είναι πολύ-πολύ καλύτεροι από τους άλλους. Respect στα παιδιά των εθελοντικών οργανώσεων, σ αυτές τις ευγενικές ψυχές που δίνουν κομμάτια από το χρόνο τους και από τον εαυτό τους για να βοηθήσουνε αυτούς που όπως λέγαμε παλιά, “δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να τους συμπαρασταθούμε.
Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος από αυτόν για να τιμήσουμε την αληθινή έννοια της γιορτής του Πάσχα;
…Δεν νομίζω

Σ.
ss@cityportal.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως